Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

pojawiają sie..
będziesz miał komunikat i pikanie że bateria słaba (i będzie napisane gdzie czy w fp czy w pasku)
Kiprun
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

- gps jest mniej dokladny jesli chodzi o odczyt tempa chwilowego od czujki na bucie
- jest wielki, nie przypomina zegarka, do tego ma zbyt cienki pasek który powoduje ze trzeba z nim biegac majac na reku frotke - opinia z forum
- dźwięk i problemy które sygnalizowalo kilku uzytkownikow, podobno po jakims czasie slabnie i staje się slyszalny tylko z bardzo bliskiej odleglosci
- nierozkrecalny (brak mozliwosci wymiany aku w cywilizowany sposob)
Pozwolę się odnieść do minusów 305 zamieszczonych w teście 60- tki. Dodam, że biegam i jeżdże na rolkach/ rowerze z 305- ką od roku.
Dokładność GPS- jakie to ma znaczenie dla amatora?
Jest wielki...- taki wydaje się tylko na początku, a później nie czuje się go wcale na ręku. Zegarka nie przypomina, bo nim nie jest :hejhej: Urządzenia posiada w zestawie dwa paski o różnej długości, zatem można dostosować zapięcie do grubości każdej ręki.
Dźwięki....- owszem, tak też było w moim przypadku. Głośniczek jest umieszczony pod sprzętem i ma bezpośrednią styczność ze skórą (pot, brud). Powoduje to z biegiem czasu jego zatykanie. Sprawę bezproblemowo rozwiązuje serwis. W moim przypadku wymienił garmina na nowy.
Nierozkręcalny...- jak żyję nigdy nie rozkręcałem jakiegokolwiek zegarka. Nie mam takiej potrzeby. Dwuletnia czy nawet trzyletnia gwarancja rozwiązuje sprawę padniętego aku w garminie. Mój trzymał się dobrze, mimo, że przez rok praktycznie co drugi dzień był używany. No, jeśli ktoś czuje potrzebę wymiany aku to sa opisy w necie jak tego dokonać w mało cywilizowany faktycznie sposób :hahaha:
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dokładność GPS - jakie to ma znaczenie dla amatora?
- zalezy z jakim stopniem niedokladnosci mamy do czynienia :)

Jest wielki...
- jest i kropka, jesli ktos jest drobnej budowy to ten zegarek wyglada dosc groteskowo na reku, zegarkiem chyba troche jest bo posiada taka funkcje, niektore "zegarki" biegowe mozna nosic na codzien (np Timexy) i wygladaja fajnie, cegla w postaci 305 sie do tego nie nadaje

Dzwieki...
- no to tu sie zgadzamy, nieprzemyslana konstrukcja powoduje problemy i koniecznosc wizyty w serwisie

Nierozkrecalny...
- wymiana aku powinna byc mozliwa bo wplywa to na dlugosc uzytkowania urzadzenia. nie rozumiem polityki firmy Garmin ktora wymienia zegarki z tak glupiego powodu.

zgadzam sie jednak ze 305 ma tez bardzo duzo zalet.
wolf1971 - nie odbieraj mojej wypowiedzi jako atak, po prostu mam swoje zdanie z ktorym mozna sie nie zgadzac.

pozdrawiam
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

barte pisze: Nierozkrecalny...
- wymiana aku powinna byc mozliwa bo wplywa to na dlugosc uzytkowania urzadzenia. nie rozumiem polityki firmy Garmin ktora wymienia zegarki z tak glupiego powodu.
Chodzi o sprzedaż nowego produktu, a nie baterii. Wymienia tylko w okresie gwarancji (co większość baterii wytrzymuje). Po gwarancji płacisz. Chętnych jak widać to nie odstrasza... :oczko:
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
88Kubson
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam. Mam pytanie do użytkowników GF 60 HR/FP. Korzystam aktualnie z Garmina 205. Jednak irytujące jest to, że łapie tempo po kilku sekundach (pomimo włączonej opcji aby pobierał dane co 1s) Co za tym idzie nie mogę się wbić w konkretne tempo biegu. Wychodzi to tak, że biegnę albo 5:30 albo od razu 4:50. Czy 60HR/FP też tak ma? czy płynnie odczytuje tempo?
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

płynnie z dokładnością co do 1 sek
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

88Kubson pisze:Witam. Mam pytanie do użytkowników GF 60 HR/FP. Korzystam aktualnie z Garmina 205. Jednak irytujące jest to, że łapie tempo po kilku sekundach (pomimo włączonej opcji aby pobierał dane co 1s) Co za tym idzie nie mogę się wbić w konkretne tempo biegu. Wychodzi to tak, że biegnę albo 5:30 albo od razu 4:50. Czy 60HR/FP też tak ma? czy płynnie odczytuje tempo?
tempo mierzone przy pomocy FP jest pomiarem usrednionym i zawsze bedzie dzialac z pewnym opoznieniem, wynika to z "rozdzielczosci" w ktorej 1 piksel to 1 krok, dopiero pomiar kilku krokow pozwala na oszacowanie odleglosci ktora wraz z pomiarem czasu opisuje predkosc/tempo. moze pieprze bez sensu ale tak sobie tlumacze ten LAG.

przy okazji - Szczesliwego Nowego Roku dla wszystkich Biegaczy. zakladajac ten watek ponad 2 lata temu nie myslalem ze stanie sie on tak popularny - 33285 klikniec, 4 miejsce w googlach po wpisaniu "garmin fr60", odsylanie z innych forow biegowych wlasnie tutaj... wszystko to dzieki Waszej aktywnosci i Waszym wpisom. dziekuje i do siego :)
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wczoraj wszedłem w nową fazę treningu i przez kilka minut biegłem z tętnem 205-210 i max 229 :hej:
Zdjęcie039.jpg
chyba czas odezwać się do garmina w sprawie nowego paska :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

działają wam footpody na tych mrozach?

zegarek elegancko współpracuje z pulsometrem, a z FP nie raczy
(bateria jest na pewno sprawna, bo przełożona do paska HR śmiga od razu)

a FP nie zawsze nawet jest widoczny dla zegarka, czasem muszę zdjąć pokrywkę, ruszyć baterią i wtedy załapie - zapala się ikona FP na wyświetlaczu, jest info po skanowaniu, że urządzenie zostało znalezione, zaczynam bieg i nie rejestruje dystansu nawet w temperaturze pokojowej

co się mogło stać? gdzie szukać przyczyny?
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oczywiście, co więcej, mój działa nawet po tym, jak wsadziłem go do kurtki i wyprałem w kieszeni :hej:
Jeżeli nie działa Ci również w domu, przyczyną nie jest mróz.
Awatar użytkownika
waldekolsztyn
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Maurice pisze:działają wam footpody na tych mrozach?

zegarek elegancko współpracuje z pulsometrem, a z FP nie raczy
(bateria jest na pewno sprawna, bo przełożona do paska HR śmiga od razu)

a FP nie zawsze nawet jest widoczny dla zegarka, czasem muszę zdjąć pokrywkę, ruszyć baterią i wtedy załapie - zapala się ikona FP na wyświetlaczu, jest info po skanowaniu, że urządzenie zostało znalezione, zaczynam bieg i nie rejestruje dystansu nawet w temperaturze pokojowej

co się mogło stać? gdzie szukać przyczyny?
Niestety mam ten sam problem. Myślę, że coś nawala. Znajduje footpada gdy jest krótka przerwa między treningami do kilkunastu godzin. Także pomaga rozłączenie baterii przez otwarcie,czasem 2- 3 krotne wyszukiwanie. Jeżeli znajdzie, rejestruje bez problemu. Sprzęt mam 7 miesięcy, na gwarancji, jak będzie gorzej odeślę. Obawiam się że w serwisie może zadziałać i będzie problem, lepiej jakby padł całkowicie.
Moje ostatnie spostrzezenie, na śniegu wydłuża dystans nawet o 5%.
Pozdrawiam
M 50
42.2 km 3:45:28
21.1 km 1:37:28
15 km 1:09:02
Obrazek
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

herson pisze:Oczywiście, co więcej, mój działa nawet po tym, jak wsadziłem go do kurtki i wyprałem w kieszeni :hej:
Jeżeli nie działa Ci również w domu, przyczyną nie jest mróz.
Kolejny raz sprawdzone dzisiaj, przy -16 ( Stara Miłosna )
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czy ktoś z Łodzi mógłby mi udostępnić swojego foot poda do przetestowania z moim zegarkiem? muszę wykluczyć awarię tego drugiego
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Maurice pisze:czy ktoś z Łodzi mógłby mi udostępnić swojego foot poda do przetestowania z moim zegarkiem? muszę wykluczyć awarię tego drugiego
mozge uzyczyc swojego FP - pisz na pw
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wielkie dzięki za pomoc
chodzi jak ta lala, a jak nim poruszam to coś brzęczy w środku (pewnie te poodginane styki się częściowo odłamały :oczko: ) - ale póki działa, nie otwieram
pzdr
ODPOWIEDZ