Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Pozwolę się odnieść do minusów 305 zamieszczonych w teście 60- tki. Dodam, że biegam i jeżdże na rolkach/ rowerze z 305- ką od roku.- gps jest mniej dokladny jesli chodzi o odczyt tempa chwilowego od czujki na bucie
- jest wielki, nie przypomina zegarka, do tego ma zbyt cienki pasek który powoduje ze trzeba z nim biegac majac na reku frotke - opinia z forum
- dźwięk i problemy które sygnalizowalo kilku uzytkownikow, podobno po jakims czasie slabnie i staje się slyszalny tylko z bardzo bliskiej odleglosci
- nierozkrecalny (brak mozliwosci wymiany aku w cywilizowany sposob)
Dokładność GPS- jakie to ma znaczenie dla amatora?
Jest wielki...- taki wydaje się tylko na początku, a później nie czuje się go wcale na ręku. Zegarka nie przypomina, bo nim nie jest

Dźwięki....- owszem, tak też było w moim przypadku. Głośniczek jest umieszczony pod sprzętem i ma bezpośrednią styczność ze skórą (pot, brud). Powoduje to z biegiem czasu jego zatykanie. Sprawę bezproblemowo rozwiązuje serwis. W moim przypadku wymienił garmina na nowy.
Nierozkręcalny...- jak żyję nigdy nie rozkręcałem jakiegokolwiek zegarka. Nie mam takiej potrzeby. Dwuletnia czy nawet trzyletnia gwarancja rozwiązuje sprawę padniętego aku w garminie. Mój trzymał się dobrze, mimo, że przez rok praktycznie co drugi dzień był używany. No, jeśli ktoś czuje potrzebę wymiany aku to sa opisy w necie jak tego dokonać w mało cywilizowany faktycznie sposób

- barte
- Stary Wyga
Dokładność GPS - jakie to ma znaczenie dla amatora?
- zalezy z jakim stopniem niedokladnosci mamy do czynienia
Jest wielki...
- jest i kropka, jesli ktos jest drobnej budowy to ten zegarek wyglada dosc groteskowo na reku, zegarkiem chyba troche jest bo posiada taka funkcje, niektore "zegarki" biegowe mozna nosic na codzien (np Timexy) i wygladaja fajnie, cegla w postaci 305 sie do tego nie nadaje
Dzwieki...
- no to tu sie zgadzamy, nieprzemyslana konstrukcja powoduje problemy i koniecznosc wizyty w serwisie
Nierozkrecalny...
- wymiana aku powinna byc mozliwa bo wplywa to na dlugosc uzytkowania urzadzenia. nie rozumiem polityki firmy Garmin ktora wymienia zegarki z tak glupiego powodu.
zgadzam sie jednak ze 305 ma tez bardzo duzo zalet.
wolf1971 - nie odbieraj mojej wypowiedzi jako atak, po prostu mam swoje zdanie z ktorym mozna sie nie zgadzac.
pozdrawiam
- zalezy z jakim stopniem niedokladnosci mamy do czynienia

Jest wielki...
- jest i kropka, jesli ktos jest drobnej budowy to ten zegarek wyglada dosc groteskowo na reku, zegarkiem chyba troche jest bo posiada taka funkcje, niektore "zegarki" biegowe mozna nosic na codzien (np Timexy) i wygladaja fajnie, cegla w postaci 305 sie do tego nie nadaje
Dzwieki...
- no to tu sie zgadzamy, nieprzemyslana konstrukcja powoduje problemy i koniecznosc wizyty w serwisie
Nierozkrecalny...
- wymiana aku powinna byc mozliwa bo wplywa to na dlugosc uzytkowania urzadzenia. nie rozumiem polityki firmy Garmin ktora wymienia zegarki z tak glupiego powodu.
zgadzam sie jednak ze 305 ma tez bardzo duzo zalet.
wolf1971 - nie odbieraj mojej wypowiedzi jako atak, po prostu mam swoje zdanie z ktorym mozna sie nie zgadzac.
pozdrawiam
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
Chodzi o sprzedaż nowego produktu, a nie baterii. Wymienia tylko w okresie gwarancji (co większość baterii wytrzymuje). Po gwarancji płacisz. Chętnych jak widać to nie odstrasza...barte pisze: Nierozkrecalny...

"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
-
- Dyskutant
Witam. Mam pytanie do użytkowników GF 60 HR/FP. Korzystam aktualnie z Garmina 205. Jednak irytujące jest to, że łapie tempo po kilku sekundach (pomimo włączonej opcji aby pobierał dane co 1s) Co za tym idzie nie mogę się wbić w konkretne tempo biegu. Wychodzi to tak, że biegnę albo 5:30 albo od razu 4:50. Czy 60HR/FP też tak ma? czy płynnie odczytuje tempo?
- barte
- Stary Wyga
tempo mierzone przy pomocy FP jest pomiarem usrednionym i zawsze bedzie dzialac z pewnym opoznieniem, wynika to z "rozdzielczosci" w ktorej 1 piksel to 1 krok, dopiero pomiar kilku krokow pozwala na oszacowanie odleglosci ktora wraz z pomiarem czasu opisuje predkosc/tempo. moze pieprze bez sensu ale tak sobie tlumacze ten LAG.88Kubson pisze:Witam. Mam pytanie do użytkowników GF 60 HR/FP. Korzystam aktualnie z Garmina 205. Jednak irytujące jest to, że łapie tempo po kilku sekundach (pomimo włączonej opcji aby pobierał dane co 1s) Co za tym idzie nie mogę się wbić w konkretne tempo biegu. Wychodzi to tak, że biegnę albo 5:30 albo od razu 4:50. Czy 60HR/FP też tak ma? czy płynnie odczytuje tempo?
przy okazji - Szczesliwego Nowego Roku dla wszystkich Biegaczy. zakladajac ten watek ponad 2 lata temu nie myslalem ze stanie sie on tak popularny - 33285 klikniec, 4 miejsce w googlach po wpisaniu "garmin fr60", odsylanie z innych forow biegowych wlasnie tutaj... wszystko to dzieki Waszej aktywnosci i Waszym wpisom. dziekuje i do siego

- herson
- Zaprawiony W Bojach
Wczoraj wszedłem w nową fazę treningu i przez kilka minut biegłem z tętnem 205-210 i max 229
chyba czas odezwać się do garmina w sprawie nowego paska 

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:59
- Życiówka w maratonie: 2:38:40
- Kontakt:
działają wam footpody na tych mrozach?
zegarek elegancko współpracuje z pulsometrem, a z FP nie raczy
(bateria jest na pewno sprawna, bo przełożona do paska HR śmiga od razu)
a FP nie zawsze nawet jest widoczny dla zegarka, czasem muszę zdjąć pokrywkę, ruszyć baterią i wtedy załapie - zapala się ikona FP na wyświetlaczu, jest info po skanowaniu, że urządzenie zostało znalezione, zaczynam bieg i nie rejestruje dystansu nawet w temperaturze pokojowej
co się mogło stać? gdzie szukać przyczyny?
a FP nie zawsze nawet jest widoczny dla zegarka, czasem muszę zdjąć pokrywkę, ruszyć baterią i wtedy załapie - zapala się ikona FP na wyświetlaczu, jest info po skanowaniu, że urządzenie zostało znalezione, zaczynam bieg i nie rejestruje dystansu nawet w temperaturze pokojowej
- waldekolsztyn
- Wyga
Niestety mam ten sam problem. Myślę, że coś nawala. Znajduje footpada gdy jest krótka przerwa między treningami do kilkunastu godzin. Także pomaga rozłączenie baterii przez otwarcie,czasem 2- 3 krotne wyszukiwanie. Jeżeli znajdzie, rejestruje bez problemu. Sprzęt mam 7 miesięcy, na gwarancji, jak będzie gorzej odeślę. Obawiam się że w serwisie może zadziałać i będzie problem, lepiej jakby padł całkowicie.Maurice pisze:działają wam footpody na tych mrozach?
Moje ostatnie spostrzezenie, na śniegu wydłuża dystans nawet o 5%.
Pozdrawiam
- herson
- Zaprawiony W Bojach
Kolejny raz sprawdzone dzisiaj, przy -16 ( Stara Miłosna )herson pisze:Oczywiście, co więcej, mój działa nawet po tym, jak wsadziłem go do kurtki i wyprałem w kieszeni![]()
Jeżeli nie działa Ci również w domu, przyczyną nie jest mróz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
czy ktoś z Łodzi mógłby mi udostępnić swojego foot poda do przetestowania z moim zegarkiem? muszę wykluczyć awarię tego drugiego
- barte
- Stary Wyga
mozge uzyczyc swojego FP - pisz na pwMaurice pisze:czy ktoś z Łodzi mógłby mi udostępnić swojego foot poda do przetestowania z moim zegarkiem? muszę wykluczyć awarię tego drugiego
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
wielkie dzięki za pomoc
chodzi jak ta lala, a jak nim poruszam to coś brzęczy w środku (pewnie te poodginane styki się częściowo odłamały
) - ale póki działa, nie otwieram
pzdr
chodzi jak ta lala, a jak nim poruszam to coś brzęczy w środku (pewnie te poodginane styki się częściowo odłamały

pzdr