PLUSY Z BIEGANIA ZIMĄ:)
- Laufer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 55.13,---
- Życiówka w maratonie: brak
- Księżna
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Hm... Odpukać, w tym roku krtań moja nie narzeka. Nie miałam też infekcji gardła.zasłananie twarzy to najgorsze, co możemy sobie zafundować. NIESTETY.

A krtań załatwiłam sobie kilka lat temu, gdy podjęłam próbę biegania... skończyłam po kilku biegach - poległa właśnie moja krtań. Inna rzecz, że były to biegi zimą, w Moskwie, mieście mega-smogu i przy rosyjskich mrozach;-)
Pewnie to nie jest taka prosta sprawa.
Swoją drogą, trzeba by poznać tempa namnażania bakterii przy temperaturze -9 C
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:29
- Kontakt:
Dzisiaj aby -10, czekam na niższe temperatury 
Biegacie poniżej -20 ? Bo tak się zastanawiam czy biegać, czy może truchtać ? ;-D

Biegacie poniżej -20 ? Bo tak się zastanawiam czy biegać, czy może truchtać ? ;-D
-
- Stary Wyga
żadne.Księżna pisze: Swoją drogą, trzeba by poznać tempa namnażania bakterii przy temperaturze -9 C
Pytanie jednak czy w okolicach ust nie jest nieco cieplej. W każdym razie opowieści o bakteriach i receptorach zimna brzmią DLA MNIE śmiesznie.
Osobiście nie zasłaniam ust bo szybko się robi mokro i nieprzyjemnie, a i oddycha mi się ciężej. Jednakowoż, policzki zwykle przy takim mrozie miewam przykryte.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Najniżej biegałem przy -18, czuło się już ten mrozik. Ale nie było to nic intensywnego, poza tym takie dni najczęściej na palcach jednej ręki można policzyć w Wielkopolsce
.
Na zasłanianie twarzy mam metodę pośrednią - kominiarki są bez sensu, ale na szyi mam zwykle buffa i gdy biegnę pod wiatr albo zacina śnieg do zaciągam na nos, później opuszczam jak warunki wrócą do normy.

Na zasłanianie twarzy mam metodę pośrednią - kominiarki są bez sensu, ale na szyi mam zwykle buffa i gdy biegnę pod wiatr albo zacina śnieg do zaciągam na nos, później opuszczam jak warunki wrócą do normy.
The faster you are, the slower life goes by.
- mariod
- Zaprawiony W Bojach
Zrobiłem sobie dzisiaj darmową krioterapię.Ubrałem krótkie spodenki,koszulkę na ramiączkach i wyszedłem wieczorem polatać 15min na około bloków.Wrażenia fantastyczne!...ale jakie morsowanie będzie fajne w niedzielę!
- Ewa123
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40,16
W naszym klimacie mieszkasz?mariod pisze:Zrobiłem sobie dzisiaj darmową krioterapię.Ubrałem krótkie spodenki,koszulkę na ramiączkach i wyszedłem wieczorem polatać 15min na około bloków.Wrażenia fantastyczne!...ale jakie morsowanie będzie fajne w niedzielę!

-
- Zaprawiony W Bojach
Buff wymiata. A nigdy bym się nie przekonał, gdybym kiedyś jednego nie dostał.klosiu pisze:, ale na szyi mam zwykle buffa ...
Dla takich dni warto męczyć się przy +5mariod pisze:...ale jakie morsowanie będzie fajne w niedzielę!

"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- Księżna
- Zaprawiony W Bojach
Takie mam wyobrażenie o bakteriach. Acz zwykle pozostawiam miejsce na 'ryzyko pomyłki'PiotrSw pisze:żadne.Księżna pisze: Swoją drogą, trzeba by poznać tempa namnażania bakterii przy temperaturze -9 C
Pytanie jednak czy w okolicach ust nie jest nieco cieplej. W każdym razie opowieści o bakteriach i receptorach zimna brzmią DLA MNIE śmiesznie.
Osobiście nie zasłaniam ust bo szybko się robi mokro i nieprzyjemnie, a i oddycha mi się ciężej. Jednakowoż, policzki zwykle przy takim mrozie miewam przykryte.
I dokładnie tak dziś biegłam - nos nad chustą, poliki osłonięte. Acz ja nos czasem jeszcze zasłaniam, zwłaszcza na początku biegu. Dziś rzeczywiście chusta nabrała wilgoci... i zamarzła... Zatem przekręciłam ją i ten zamrożony fragment był z tyłu, gdzie głowę osłaniała mi czapka.
Pomijam, że dziś podczas biegu był taki mróz, że zamarzły mi łzy na rzęsach

- ooco
- Zaprawiony W Bojach
przypomnę tylko wszystkim o największej przyjaciółce biegaczy na mrozie:

bez tego ani rusz
Pamiętajcie, ze nie wolno na mróz używać kremów które mają w składzie wodę.

bez tego ani rusz

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No dzis nad morzem było masakrycznie zimno, -12 w domu a nad morzem wiatr polnocno wschodniRunner11 pisze:Dzisiaj aby -10, czekam na niższe temperatury
wiec odczuwalnie bylo z -18 i to juz jest za zimno, nawet nie sciagnalem ani razu rekawiczek a jeszcze na nie naciagnalem rekawy od kurtki. Az mnie glowa bolala od zimna jak wracalem po klifie pod wiatr.
Gdyby nie bylo wiatru przynajmniej z tego kierunku byloby OK.
W zeszlym roku jak bylo zimno tez i sniegu bardzo duzo, pobieglem jak bylo -21 ( nie bylo wiatru) i stwierdzilem ze to juz jest za zimno. I stwierdzilem ze jak jest tak zimno i jest snieg to kijki + rakiety albo biegówki. Do -10 - bez wiatru mozna - ale powyzej to juz nie ma przyjemnosci i chyba pozytku z takiego biegania.
Czekam na plusy zeby " docierac" minimusy
pzdr
andrzej/gdy
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <35'
Największym plusem jest mroźne, świeże powietrze.
Zapominalstwo jest bardzo piętnowane (brak kremu na twarzy, brak rękawiczek):), dlatego bieganie zimą nie jest dobre dla tych, co mają problemy z pamięcią;).
Zapominalstwo jest bardzo piętnowane (brak kremu na twarzy, brak rękawiczek):), dlatego bieganie zimą nie jest dobre dla tych, co mają problemy z pamięcią;).
- Księżna
- Zaprawiony W Bojach
Albo wręcz przeciwnie - jest znakomite dla roztargnionych, bo uczy zebrania myśli nim wyjdzie się na treningrwJasiu pisze:Zapominalstwo jest bardzo piętnowane (brak kremu na twarzy, brak rękawiczek):), dlatego bieganie zimą nie jest dobre dla tych, co mają problemy z pamięcią;).