PLUSY Z BIEGANIA ZIMĄ:)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja po dzisiejszym treningu zauważyłem na nogach czerwone plamy z zimna, strasznie zmarzłem a nie spodziewałem się tego, myślałem, że podczas biegu będzie mi ciepło i że się rozgrzeję, ale jednak mróz robi swoje ;D No cóż wystarczy się lepiej ubierać ;d
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

zasłananie twarzy to najgorsze, co możemy sobie zafundować. NIESTETY.
Hm... Odpukać, w tym roku krtań moja nie narzeka. Nie miałam też infekcji gardła. :lalala:
A krtań załatwiłam sobie kilka lat temu, gdy podjęłam próbę biegania... skończyłam po kilku biegach - poległa właśnie moja krtań. Inna rzecz, że były to biegi zimą, w Moskwie, mieście mega-smogu i przy rosyjskich mrozach;-)

Pewnie to nie jest taka prosta sprawa.
Swoją drogą, trzeba by poznać tempa namnażania bakterii przy temperaturze -9 C
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzisiaj aby -10, czekam na niższe temperatury ;-)
Biegacie poniżej -20 ? Bo tak się zastanawiam czy biegać, czy może truchtać ? ;-D
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Księżna pisze: Swoją drogą, trzeba by poznać tempa namnażania bakterii przy temperaturze -9 C
żadne.
Pytanie jednak czy w okolicach ust nie jest nieco cieplej. W każdym razie opowieści o bakteriach i receptorach zimna brzmią DLA MNIE śmiesznie.
Osobiście nie zasłaniam ust bo szybko się robi mokro i nieprzyjemnie, a i oddycha mi się ciężej. Jednakowoż, policzki zwykle przy takim mrozie miewam przykryte.
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

Do minus 15 mozna biegać - ale mówię o osobach, dla których nie jest to pierwsza zima. Powyżej - wg uznania.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Najniżej biegałem przy -18, czuło się już ten mrozik. Ale nie było to nic intensywnego, poza tym takie dni najczęściej na palcach jednej ręki można policzyć w Wielkopolsce :).
Na zasłanianie twarzy mam metodę pośrednią - kominiarki są bez sensu, ale na szyi mam zwykle buffa i gdy biegnę pod wiatr albo zacina śnieg do zaciągam na nos, później opuszczam jak warunki wrócą do normy.
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zrobiłem sobie dzisiaj darmową krioterapię.Ubrałem krótkie spodenki,koszulkę na ramiączkach i wyszedłem wieczorem polatać 15min na około bloków.Wrażenia fantastyczne!...ale jakie morsowanie będzie fajne w niedzielę!
Awatar użytkownika
Ewa123
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40,16

Nieprzeczytany post

mariod pisze:Zrobiłem sobie dzisiaj darmową krioterapię.Ubrałem krótkie spodenki,koszulkę na ramiączkach i wyszedłem wieczorem polatać 15min na około bloków.Wrażenia fantastyczne!...ale jakie morsowanie będzie fajne w niedzielę!
W naszym klimacie mieszkasz? :oczko: :oczko: :oczko:
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:, ale na szyi mam zwykle buffa ...
Buff wymiata. A nigdy bym się nie przekonał, gdybym kiedyś jednego nie dostał.
mariod pisze:...ale jakie morsowanie będzie fajne w niedzielę!
Dla takich dni warto męczyć się przy +5 ;-)
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PiotrSw pisze:
Księżna pisze: Swoją drogą, trzeba by poznać tempa namnażania bakterii przy temperaturze -9 C
żadne.
Pytanie jednak czy w okolicach ust nie jest nieco cieplej. W każdym razie opowieści o bakteriach i receptorach zimna brzmią DLA MNIE śmiesznie.
Osobiście nie zasłaniam ust bo szybko się robi mokro i nieprzyjemnie, a i oddycha mi się ciężej. Jednakowoż, policzki zwykle przy takim mrozie miewam przykryte.
Takie mam wyobrażenie o bakteriach. Acz zwykle pozostawiam miejsce na 'ryzyko pomyłki'
I dokładnie tak dziś biegłam - nos nad chustą, poliki osłonięte. Acz ja nos czasem jeszcze zasłaniam, zwłaszcza na początku biegu. Dziś rzeczywiście chusta nabrała wilgoci... i zamarzła... Zatem przekręciłam ją i ten zamrożony fragment był z tyłu, gdzie głowę osłaniała mi czapka.

Pomijam, że dziś podczas biegu był taki mróz, że zamarzły mi łzy na rzęsach :hahaha:
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---

Nieprzeczytany post

No dzisiaj nieźle mroziło, he dobrze, że stoper mi nie zamarzł :hahaha:
Ciekawe jak będzie w najbliższych dniach ;D
Obrazek
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przypomnę tylko wszystkim o największej przyjaciółce biegaczy na mrozie:
Obrazek

bez tego ani rusz :) Pamiętajcie, ze nie wolno na mróz używać kremów które mają w składzie wodę.
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Runner11 pisze:Dzisiaj aby -10, czekam na niższe temperatury ;-)
Biegacie poniżej -20 ? Bo tak się zastanawiam czy biegać, czy może truchtać ? ;-D
No dzis nad morzem było masakrycznie zimno, -12 w domu a nad morzem wiatr polnocno wschodni
wiec odczuwalnie bylo z -18 i to juz jest za zimno, nawet nie sciagnalem ani razu rekawiczek a jeszcze na nie naciagnalem rekawy od kurtki. Az mnie glowa bolala od zimna jak wracalem po klifie pod wiatr.

Gdyby nie bylo wiatru przynajmniej z tego kierunku byloby OK.

W zeszlym roku jak bylo zimno tez i sniegu bardzo duzo, pobieglem jak bylo -21 ( nie bylo wiatru) i stwierdzilem ze to juz jest za zimno. I stwierdzilem ze jak jest tak zimno i jest snieg to kijki + rakiety albo biegówki. Do -10 - bez wiatru mozna - ale powyzej to juz nie ma przyjemnosci i chyba pozytku z takiego biegania.
Czekam na plusy zeby " docierac" minimusy
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
rwJasiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: <35'

Nieprzeczytany post

Największym plusem jest mroźne, świeże powietrze.

Zapominalstwo jest bardzo piętnowane (brak kremu na twarzy, brak rękawiczek):), dlatego bieganie zimą nie jest dobre dla tych, co mają problemy z pamięcią;).
Awatar użytkownika
Księżna
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rwJasiu pisze:Zapominalstwo jest bardzo piętnowane (brak kremu na twarzy, brak rękawiczek):), dlatego bieganie zimą nie jest dobre dla tych, co mają problemy z pamięcią;).
Albo wręcz przeciwnie - jest znakomite dla roztargnionych, bo uczy zebrania myśli nim wyjdzie się na trening ;-)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ