Core stability - ćwiczenia stabilności ogólnej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
iściak
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

może kogoś zainteresuje http://www.rehastudio.pl/treningstab.html. ten artykuł to taka baza do dalszych poszukiwań. mi otworzył oczy i pomógł w samoleczeniu kręgosłupa. :oczko:
PKO
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam,

Dzisiaj próbowałem przejść do drugiego etapu ćwiczeń i to dopiero jest masakra :bum: Ćwiczenia z pierwszego etapu (8 powtórzeń, każde po 30s) szły mi już całkiem dobrze, a tutaj miałem wrażenie jakbym zaczynał od zera - zupełnie nie mogłem utrzymać równowagi! Może to tylko kwestia przyzwyczajenia się do innych ćwiczeń i pozycji. Spróbuję jeszcze raz i ewentualnie wrócę na tydzień, dwa do wykonywania pierwszego etapu... :)

Mam natomiast pytanie co do ćwiczeń 6, 8 i 9. W jaki sposób opierać się na kolanach, którą ich częścią? Na ilustracji niestety tego dokładnie nie widać. Nie jestem w stanie opierać się tak jak w ćwiczeniach 1,2 i 5, tzn. częściowo na rzepce a częściowo na części kolana "pod" nią (wybaczcie mój brak fachowej terminologii). Chyba nie na samej rzepce (nie na "czubku" kolana)? W zasadzie to opierałem się na górnej części kolana, praktycznie pomiędzy kolanem i udem ale początkowo było to dosyć bolesne. Boję się że robię coś źle i mogę sobie zaszkodzić (np. poprzez nacisk "z góry" na rzepkę") :echech: Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:Witam,

Dzisiaj próbowałem przejść do drugiego etapu ćwiczeń i to dopiero jest masakra :bum: Ćwiczenia z pierwszego etapu (8 powtórzeń, każde po 30s) szły mi już całkiem dobrze, a tutaj miałem wrażenie jakbym zaczynał od zera - zupełnie nie mogłem utrzymać równowagi! Może to tylko kwestia przyzwyczajenia się do innych ćwiczeń i pozycji. Spróbuję jeszcze raz i ewentualnie wrócę na tydzień, dwa do wykonywania pierwszego etapu... :)

Mam natomiast pytanie co do ćwiczeń 6, 8 i 9. W jaki sposób opierać się na kolanach, którą ich częścią? Na ilustracji niestety tego dokładnie nie widać. Nie jestem w stanie opierać się tak jak w ćwiczeniach 1,2 i 5, tzn. częściowo na rzepce a częściowo na części kolana "pod" nią (wybaczcie mój brak fachowej terminologii). Chyba nie na samej rzepce (nie na "czubku" kolana)? W zasadzie to opierałem się na górnej części kolana, praktycznie pomiędzy kolanem i udem ale początkowo było to dosyć bolesne. Boję się że robię coś źle i mogę sobie zaszkodzić (np. poprzez nacisk "z góry" na rzepkę") :echech: Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam serdecznie,
Maciek
Zobacz czy będziesz miał takie uczucie bólu jak zegniesz bardziej kolano po pośladek, wtedy bardziej powinienś przesunąć punkt podparcia w górę uda.
Wykonuj te ćwiczenia na miękkiej nawierzchni przynajmniej miejsca podporowe kolan np. podłuż ręcznik, matę lub koc.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Krzysztof Janik pisze:Zobacz czy będziesz miał takie uczucie bólu jak zegniesz bardziej kolano po pośladek, wtedy bardziej powinienś przesunąć punkt podparcia w górę uda.
Wykonuj te ćwiczenia na miękkiej nawierzchni przynajmniej miejsca podporowe kolan np. podłuż ręcznik, matę lub koc.
Dziękuję za odpowiedź :) Ćwiczę na macie i w zasadzie zrobiłem podobnie - przesunąłem kolano nieco dalej i mocniej je zgiąłem tak by podpierać się bardziej po stronie uda. Ból był tylko na początku i myślę że wynikał z tego że raczej rzadko opieram się na kolanach w taki sposób. Potem większy problem był już z samym "stability" :hej:

Chciałem się upewnić, czy nacisk na rzepkę w takiej pozycji nie będzie szkodliwy... :)
Awatar użytkownika
mariuszbugajniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37.29
Życiówka w maratonie: 2.59.02

Nieprzeczytany post

od siebie proponuje bardzo wszystkim regularnie zacząć odwiedzać siłownie, ja 3 razy w tygodniu zacząłem chodzić, robie pełny zestaw za każdym razem, bardziej to przypomina trening ACT, bardzo wzmocniłem nogi i brzuch, biegam ładniej, szybciej, męcze się mniej, i moge biegać długo ze śródstopia, łydki i nogi zupełnie się nie męczą

polecam
10km - 37.08 / 21km - 1.23.18 / 42km - 2.59

KOMENTARZE
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wlasnie rozpoczelam drugi tydzien a calosc zajela mi ponad godzine!!
wyliczylam dzis rano ze w 5 tygodniu cwiczenia zajmowac beda 108 minut nie uwzgledniajac przy tym takich rzeczy jak czas na zmiane strony czy pozycji
jesli liczyc ze CS powinno sie robic 2-3 razy w tyg to trzeba przeznaczyc na to 4-6 godzin tygodniowo :orany: no a nie zapominajmy ze procz tego pewnie jeszcze co niektorzy chcieliby pobiegac jak Wam sie udaje na to znalezc czas :ojoj:
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

LadyE pisze:wlasnie rozpoczelam drugi tydzien a calosc zajela mi ponad godzine!!
wyliczylam dzis rano ze w 5 tygodniu cwiczenia zajmowac beda 108 minut nie uwzgledniajac przy tym takich rzeczy jak czas na zmiane strony czy pozycji
jesli liczyc ze CS powinno sie robic 2-3 razy w tyg to trzeba przeznaczyc na to 4-6 godzin tygodniowo :orany: no a nie zapominajmy ze procz tego pewnie jeszcze co niektorzy chcieliby pobiegac jak Wam sie udaje na to znalezc czas :ojoj:
serio aż tyle? no to już wiem czemu tego nie robie :D
hala zastępuje to wzorowo :D
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie udaje się, robimy inne ćwiczenia ;)
iściak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

http://www.youtube.com/watch?v=EaYeGviEzT8
b. fajne wariacje na temat core stability. :spoczko:
Awatar użytkownika
ooco
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:Zapodam linka : http://www.beach-fitness.com/tabata/

Tutaj jest aplikacja, która pomaga mi utrzymywać czasy ćwiczeń. Jestem z niej zadowolony. Może się komuś przydać.
dzięki Patatajec, czegos takiego mi brakowało :taktak:
PiotrSw
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

iściak pisze:http://www.youtube.com/watch?v=EaYeGviEzT8
b. fajne wariacje na temat core stability. :spoczko:
jakbym zrobił 1/5 tych ćwiczeń to bym jutro chyba nie wstał. A mam moocny brzuch. Ale filmik fajny, parę wariacji brzuszków których o dziwo jeszcze nigdy nie widziałem.
iściak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

PiotrSw pisze: jakbym zrobił 1/5 tych ćwiczeń to bym jutro chyba nie wstał. A mam moocny brzuch. Ale filmik fajny, parę wariacji brzuszków których o dziwo jeszcze nigdy nie widziałem.
to były propozycje ćwiczeń, nie konkretny trening. :oczko:
Lesiex
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

A powiedzcie mi znacie dobre ćwiczenia na rozciągniecie?
Chce wrócić do biegania ale nogi mam tak słabo rozciągnięte że nie dotknę nawet ręką stopy.
Jak się rozciągać- tzn. jak długo się rozciągać i jakie ćwiczenia.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lesiex pisze:Witam,

Chce wrócić do biegania ale nogi mam tak słabo rozciągnięte że nie dotknę nawet ręką stopy.
Polecam artykuł Sławomira Marszałka: Część I i Część II
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lesiex pisze:Witam,

Kwestia Twojego rozciągnięcia, nie ma wpływu na zaczęcie bieganie czy sam fakt uprawiania tego sportu.
Za pół roku, sam zobaczysz jak regularność biegania i towarzyszących ćwiczeń, poprawi Twoją elastycznosc :usmiech:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ