Hello,
Ostatnio pojawiły się u mnie dwa objawy - ogólne zmęczenie i drganie powieki. To drugie trwa już trzy dni, choć z dnia na dzień z mniejszym nasileniem. Biegam od czterech miesięcy. Jedynie wolne biegi po 30-40 minut + przebieżki i tak cztery razy w tygodniu. Nie zakładam, że to zwykłe przemęczenie, bo nie forsuję się, a objętość zwiększam w bardzo małych dawkach. Myślałem, że to niedobór magnezu albo żelaza. Zrobiłem trochę wyników.
Czy takie wyniki wskazują na coś i czy warto iść z tym walczyć w poczekalni do lekarza czy może to jednak jakieś chwilowe zmęczenie?
WBC 5.74
NEU 3.53
LYM 1.57
MONO .556
EOS .036
BASO .046
RBC 4.91
HGB 15.2
HCT 46.6
MCV 95.0
MCH 30.9
MCHC 32.5
RDW 11.6
PLT 190.
MPV 10.1
Sód 136
Potas 5.1
Wapń 2.2
Magnez 2.12
Żelazo 99
Ferrytyna 164.1
Dodam jeszcze, że zmęczenie nie występuje raczej podczas samego biegu, a przynajmniej nie jest jakoś mocno zauważalne. Bardziej po biegu i odpoczynku i w dni niebiegowe. Dzisiaj(nie biegałem) też zwróciłem uwagę na to, że mam jakiś taki płytki oddech. Trudno mi to ocenić, może jestem przewrażliwiony i już doszukuję się niepotrzebnie jakichś dziwnych objawów.
Uczucie zmęczenia a wyniki morfologii
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dzisiaj rano zrobiłem spokojne 35min, nawet bez przebieżek. Biegło się fatalnie. Organizm w ogóle się nie rozkręcił i skończyłem cały wypruty. Tętno w normie. Nie mogłem dokładnie zmierzyć pulsu, bo nie wziąłem zegarka, ale zmierzyłem puls "na czuja" i był raczej taki jak zawsze czyli 130-140. Po skończeniu biegu oddech od razu spokojny i płytki. Tak więc serce i płuca nawet niespecjalnie odczuły ten bieg. Ale za to cała reszta organizmu... Po biegu zawsze jestem pozytywnie naładowany i nakręcony, a tu... flak.
Czy warto jeszcze zrobić jakieś badania, zanim wybiorę się do lekarza? Nie uśmiecha mi się ta wizyta, bo w mojej przychodni rejestrowanie się to raczej walka o ogień, więc wolałbym być już zabezpieczony badaniami.
Czy warto jeszcze zrobić jakieś badania, zanim wybiorę się do lekarza? Nie uśmiecha mi się ta wizyta, bo w mojej przychodni rejestrowanie się to raczej walka o ogień, więc wolałbym być już zabezpieczony badaniami.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:30
- Życiówka w maratonie: 2:27:16
powinieneś jeszcze podać normy, bo te różnią się w zależności od laboratorium i użytych tam odczynników
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
-
- Zaprawiony W Bojach
Zrób przy okazji próby wątrobowe i koniecznie poproś o badanie HCV. Jeżeli nie dadzą to zrób sam. To zaledwie 30 pln a ile spokoju,...
- mimik
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:56
- Życiówka w maratonie: 03:44:08
co do magnezu. bierzesz jakieś suplementy? możę masz uboga dietę w ten pierwiastek? bo badanie z krwi może nic nie oznaczać, to jon głównie wewnątrz komórkowy i tam najwięcej pełni swoich ról.. wystarczy się trochę posuplementować z tydzień przed badaniem i we krwi wysoki poziom, ale w komórkach dalej duży deficyt..
http://www.nerwica.vegie.pl/niedobor_magnezu.html
http://www.nerwica.vegie.pl/niedobor_magnezu.html