na jakim tłuszczu smażyć?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 579
Rejestracja: 23 lut 2011, 11:04

Nieprzeczytany post

F@E pisze:O rzepakowym bym zapomniał własnie na te walory
To co zalecasz? Kwasy nasycone? Smalec?
Nie chcę żeby zabrzmiało sarkastycznie, pytam się poważnie.
PKO
Szrank
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Posty: 23
Rejestracja: 26 paź 2011, 13:25
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Oleje bogate w kwasy tłuszczowe nasycone, nadają się świetnie do smażenia długotrwałego. W przemyśle gastronomicznym, używa się przede wszystkim tego typu olejów, lub mieszanek, ponieważ nie trzeba go tak często wymieniać.
Oczywiście jak powszechnie wiadomo, jest to nie zdrowe. Nie dość że zwiększamy kaloryczność produktu, to jeszcze napychamy go złymi tłuszczami, więc stanowczo piszemy NIE (ale ja tam lubię jajecznicę na smalcu z skwarkami).

Idealnie było by nie smażyć potraw w ogóle. Ale jeżeli ktoś nie może odmówić sobie potraw smażonych, powinien zwracać uwagę na to, na czym będzie smażył swojego kotleta, rybkę, warzywa.

Podczas smażenia może dość do dwóch reakcji: hydrolizy i oksydacji.
Hydroliza czyli to o czym wspomniał pit78. Dym powstaje podczas parowania wody zawartej w oleju, wraz z kwasami tłuszczowymi, które mają mniejsze cząsteczki od gliceroli i destylują wraz z parą wodną. Podobno tłuszcze zhydrolizowane mają większą przyswajalność, niż przed obróbką termiczną, ale tutaj nie wiem dokładnie, gdzieś tak przeczytałem, może ktoś potrafi to wyjaśnić lub zdementować?
Drugi proces o którym wspomniałem to oksydacja, czyli utlenianie, oznacza to że tlen z powietrza przyłącza się do podwójnego wiązania między atomami węgla, powodując powstawanie wodoronadtlenków, które zaś drażnią śluzówkę przewodu pokarmowego powodując niestrawność, a w dalszej konsekwencji maja właściwości rakotwórcze. Ma to miejsce podczas długotrwałego smażenia na tym samym oleju.

Prawdą jest, że krótkotrwałe smażenie produktów na olejach (np. słonecznikowy), nie wpłynie znacząco na jego właściwości. Któż z nas, nie robił obiadu, dla rodziny, smażąc ciągle na tym samym oleju, gdzie w rzeczywistości powinniśmy go wymieniać.

W żadnym wypadku nie smażymy na olejach tłoczonych na zimno. Omówione powyżej procesy, przyspieszają 100krotnie.

Taka ciekawostka, ilość kwasów nasyconych w diecie, powinna być równa ilości kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.

Pozdrawiam ;).
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 295
Rejestracja: 03 sty 2009, 22:06
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
kamilj pisze:
CríostóirSweeney pisze:Tak jak we wszystkich fastfoodach to i również w pizzy występują trans tłuszcze. Ale kto sobie odmówi pizze...
nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli.czy chodzi ci o stopiony ser? czy o to, że w fastfoodach dodają "transtłuszczy" (czymkolwiek to jest) do pizzy?
http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C5%82uszcze_trans
http://www.jedzdobrze.pl/slownik/37/izo ... szczowych/
nadal nie na temat. chodziło mi konkretnie o stopiony ser.
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 295
Rejestracja: 03 sty 2009, 22:06
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
kamilj pisze: nadal nie na temat. chodziło mi konkretnie o stopiony ser.
więc cóż to takiego ten stopiony ser wg. Ciebie i jakie ma wartości odżywcze ?
kolega nadal zbacza z tematu. popatrzyłeś na pytanie, które zadałem? tam znajdziesz odpowiedź na twojego posta ;)

a ja nadal czekam na osobę kompetentną odpowiedzieć, czy gdy topimy ser żółty sprawiamy, że zmienia on swój skład na mniej korzystny (szczególnie czy tłuszcze zmieniają swoją formę na bardziej szkodliwe?).
zanim się dowiem, zakładając lepszą wersję, zajadam sobie smacznie grzanki z serem
Szrank
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Posty: 23
Rejestracja: 26 paź 2011, 13:25
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ser żółty nie ma w sobie za dużo zdrowych tłuszczy, jest raczej bogaty w nasycone, raczej na pewno :).

Jak pisałem wyżej kwasy nasycone nadają się do długotrwałego smażenia, na wysokich temperaturach, gdyż nie zmienia on szybko swoich wartości odżywczych.

Pamiętajmy, że są sery żółte i sery żółte. Najczęściej w marketach kupujemy odtłuszczone sery, do których dodaje się inne tłuszcze, aby zakonserwować serek :ble: .
To jest produkt przetworzony więc uważnie, jeden plasterek (około 30g) to ponad 100kcal :ble: .

Więc jak zrobisz sobie grzanki to tłuszcz w serze nie zmieni znacząco swoich wartości, a pisząc to narobiłeś mi jedynie ochoty na sandwicha z serem i szynką :hej: .

Z pizzą myślę że podobnie, pieczemy ją na 280 stopni, przez 10-15min, więc nie wydaje mi się żeby była większa różnica jak w przypadku Twoich grzanek ;).
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 295
Rejestracja: 03 sty 2009, 22:06
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

i to jest odpowiedź o jaką mi chodziło! kupuję serek, który jest bez żadnych dodatków (chyba jedyna firma na rynku, która nie daje konserwantów), (dobrego) tłuszczu się nie boję, tłuszcz to energia ;)
czyli od teraz ze spokojem sumienia kanapki z serem zmieniam w grzanki ;)
Szrank
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Posty: 23
Rejestracja: 26 paź 2011, 13:25
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kotleta możesz sobie na nim zrobić, ale proponowałbym jednak lać do sałatek z względu na wysoką zawartość kwasu linolowego .
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 432
Rejestracja: 27 kwie 2011, 19:56
Życiówka na 10k: 32'41''
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Toruń/Lubanie

Nieprzeczytany post

Chipsy bananowe-zawierają tłuszcze trans ? :niewiem:
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 3196
Rejestracja: 05 lis 2006, 18:03
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Poznan

Nieprzeczytany post

Gotowałeś je kiedyś na mleku na przykład? Oka tłuszczu jak się patrzy. Nie sądze żeby to był olej lniany albo oliwa z oliwek ;).
Często się do takich rzeczy dodaje tłuszcze (trans są najtańsze), bo wzmacniają smak i przedłużają trwałość. Dlatego tego typu rzeczy nie warto specjalnie dużo kupować.
The faster you are, the slower life goes by.
Master Piernik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 432
Rejestracja: 27 kwie 2011, 19:56
Życiówka na 10k: 32'41''
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Toruń/Lubanie

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Gotowałeś je kiedyś na mleku na przykład? Oka tłuszczu jak się patrzy. Nie sądze żeby to był olej lniany albo oliwa z oliwek ;).
Często się do takich rzeczy dodaje tłuszcze (trans są najtańsze), bo wzmacniają smak i przedłużają trwałość. Dlatego tego typu rzeczy nie warto specjalnie dużo kupować.
W składzie podano: tłuszcze roślinne, to pewnie masz rację... qrde szkoda a tak je lubiłem :chlip:

no cóż nie ma poświęceń nie ma wyników :hej:
Do poprawienia:

5k - 15'36'' 2012 / 10k - 32'41'' 2015 / 15k - 50'37'' 2012 / Półmaraton - 1h12'53'' 2015

I co się tak cieszycie życiem i tak wszyscy umrzemy...
Dyd
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 28
Rejestracja: 28 lip 2011, 12:20
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tłuszcze trans to inaczej tłuszcze utwardzane i pod tą nazwą występują na większości etykietek. Jeśli napisano tylko "tłuszcze roślinne" to nie jest to jednoznaczne z powyższym.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2302
Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: TG

Nieprzeczytany post

Izomery to nieodłączna część niektórych gałęzi technologii spożywczej, są często pomijanym tematem na koszt komercji.

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Lennis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Posty: 10
Rejestracja: 14 wrz 2013, 10:24
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Prosto i przystępnie o tłuszczach do smażenia można hellozdrowie przeczytać w tym artykule. Ale, ale, odpowiednio stosowane wszystko dla ludzi :)
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 481
Rejestracja: 01 paź 2008, 15:58
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kamilj pisze:od pewnego czasu mówi się dużo nt dobrych i złych tłuszczów, kwasów nisko, wysokonasyconych, omega 3, 6 ite, itd. myślałem, że oliwa z oliwek jest dobrym tłuszczem, a tu ktoś mi mówi, że do smażenia w ogóle jej nie powinno się używać. w związku z czym mam pytanie, który tłuszcz najlepiej smażyć, żeby nie dostać raka i w ogóle być wiecznie pięknym i młodym? ;) czekam na odpowiedź, bo obiecałem mojej kobiecie zrobić dziś naleśniki :)
Maslo klarowane..??
polecam tez przeczytac
http://pokazywarka.pl/margaryna/
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
kfadam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 1270
Rejestracja: 20 mar 2013, 15:32
Życiówka na 10k: 1.05
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Warszawa

Nieprzeczytany post

jeśli już to olej palmowy lub smalec.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ