Czas czy dystans, jakim biwegaczem jestes

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

to ja zupełnie odstaję, bo monitoruję: km, czas, exertion (Polar)  i kcal ;) - może przerost formy (metod) nad treścią (moimi wynikami), ale z tym mi dobrze :)

Czas ani km nie sa dla mnie wystarczającym miernikiem objętosci treningowej bo dany odcinek mozna biegac i szybciej i wolniej
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

glownie trenuje kilometrowo, jezeli jestem w nie znanym terenie to wtedy czasowo, ale i tak z tempa staram sie oszacowac kilometry. Ostatnio biegam z monitorem wiec przychodzi mi takie szacowanie troche latwiej.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
malgosia
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja biegam od niecałych trzech miesięcy i dotychczas biegałam na czas gdyż miom planem była godzina ciągłego biegu.
Kiedy ten plan osiągnełam chciałabym przejsć na bieganie kilometrów,ale najpierw muszę zmierzyć trasę za pomocą licznika rowerowego:)
"Każda nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku"
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od kiedy kupiłem Polara staram sie biegać na czas i HR. Ale tak naprawdę i tak mi wychodzi na km. Mam pomierzoną trase. Kilka róznych pętli o tym samym poczatku.Tylko na dłuzsze wybiegania lecę w nieznane.Ale przeciez nie przerwę biegu i bedę szedł do domu tylko dlatego ze przebiegłem zaplanowane 60 min. Biegne oczywiście do konca.
Mysle ze ocena przebiegnietych km w tyg/miesiącu/roku jest potrzebna do oceny postepów,ewentualnie do szukania powodów przetrenowania czy kontuzji.A nawet do oceny zuzycia butów.
Mirek K
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

do dzienniczka wpisuje czas i tętno z pulsometra, nic więcej mi do szczęścia nie trzeba, tylko biegać.
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
longrunner
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jesli o mnie chodzi to mam identycznie jak malgosia (3 posty wyzej). na samym poczatku kilka razy bieglem na jak najlepszy czas. teraz na okreslony czas a dystans to sie okaze po przebiegnieciu :) choc i tak nie mierze. dzienniczek prowadze, ale ostatnioz  racji biegania na wyjazdach troszke go zaniedbalem, nadrabiam teraz wpisy z pamieci :)
Longrunner
Keep on running!
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ostatnio jestem czasowcem. Staram się biegać 15 godz. tygodniowo.
Paweł czasowcy też dopisują. Ja niekiedy włączam stoper już za drzwiami mieszkania,albo w windzie,bo po schodach ciężko mi zejść :).
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Widzę Irko że wciąz mało biegasz, za mało, za mało... O ile chcesz osiągnąć taki sukces jak w docelowych imprezach biegów górskich do których dopiero co się przygotowywałeś...
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Przy tempie biegania Irko S  to pewnie wychodzi około 180 lub więcej km/tydzień. :)
Celamir
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Do tej pory bieganie traktowałem jako dodatek do innych sportów i do podtrzymania ogólnej sprawności ,więc ani czas ani dystans nie grał roli,kilka razy do roku robiłem sprawdzian w górach,a czasy z tych sprawdzianów różniły się o kilka -kilkanaście sekund(dystans~15 km).J tak to trwało coś około 20 lat.
Trening biegowy nastawiony na wynik zacząłem nie tak dawno.Na razie jestem na poczatku drogi , więc biegam na dystans.Gdy przejdę do następnego etapu będę chciał włączyć również treningi czasowe,jest to według mnie o tyle właściwe ,że na treningu czasowym łatwiej jest ustalić różnorodność ćwiczeń i ich intensywność , a to z kolei bardziej stymuluje rozwój niż bezmyślne trzymanie się kilometrażu.
Pierwszym symptomem,który ujawnia, że zabijamy marzenia, jest brak czasu.
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam zawsze kilometry, ale zapisuje też w jakim czasie je przebiegłam. Mam taką wymierzoną trasę. Myśle o znalezieniu innych (dłuższych?).
Awatar użytkownika
saint
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hehe, a kto mnie przebije, w dzienniczku zapisuje:
- date
- łaczny czas
- czas przerw na marsz
- czas w 2 punktach kontrolnych
- temperature
- puls tuz po zakonczeniu biegu
- opisuje uwagi (kiedy ostatnio biegalem, czy cos mnie boli przed biegiem, kiedy ostatnia silownia)
- oceniam kondycje przed/na polmetku/po biegu

nie przywiazuje do tego nie wiadomo jak duzej wagi ale co jakis czas spogladam na te wyniki i probuje ustalic czy trening zmierza we wlasciwym kierunku i jest zauwazalny postep

mam dwie trasy w centrum miasta jedna kolo 6 druga kolo 9 km, pewnie w koncu je zmierze rowerem to bede mogl porownac np do bierzni

kiedys biegalem tylko po bierzni realizujac program Jeffa Gallowaya i bardzo sobie chwalilem, mialem do przebiegniecia z gory ustalony dystans (3 lub 6 km codziennie na zmiane plus coraz dluzszy bieg w niedziele) i dosyc szybko wczulem sie w te dwa dystanse i potrafilem dostosowac tempo tak aby zmeczyc sie odpowiednio na kazdym z nich oczywiscie uwzgledniajac kondycje danego dnia (i mierzylem czas kazdego okrazenia !! ), trening przynosil znakomite rezultaty i uwazam ze jest bardzo dobry jako przygotowanie do pierwszego maratonu ( i dla ludzi ktorzy nie maja zbyt wiele czasu), teraz widzialem jakies zmodyfikowane metody Jeffa ale jak na razie sie w nie nie zaglebialem, wiem ze napewno czesc z nich jest przystosowanych dla ludzi ktorzy maja w tygodniu malo czasu a chca pobiec maraton (jedna z nich zaklada chyba lacznie tylko godzine biegu w dni robocze plus bieg dlugi w niedziele i czas dojscia do maratonu 6 miesiecy takze jest zarowno zorientowana na czas w tygodniu i kilometraz w dlugim biegu niedzielnym)
Awatar użytkownika
Ojla
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:43:37
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bieżnia, pochodzi od biegania :).
Jola
Pozdrawiam, Jola
Awatar użytkownika
mesz
Wyga
Wyga
Życiówka w maratonie: 3:51+

Nieprzeczytany post

Moja metoda jest następująca: na kazdym treningu mierzę czas ( nie liczy się rozgrzewka wykonywana w miejscu, rozciąganie itp. , ale trucht może być ).  W podsumowaniu miesiąca zliczam czasy w minutach i przeliczam wg. średniej prędkości np. 5.30 / 1 km.
Wszelkie zawody - znając odległość nie ma potrzeby przeliczania !
kazia
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja zaaczynałam od wychodzenia na czas - co i tak było w jakiś sposób skorelowane z kilometrażem, bo tak jak ktoś wcześniej pisał, jak godzina biegu mijała mi 2 km od domu to starałam się do tego domu mimo wszystko dobiec. Teraz wychodzę pobiegać na założonym dystansie. Różnym w zależności od potrzeb (5, 10, 20km) zawsze jednak wiem ile mi to zabrało czasu bez rozgrzewki i rozciągania. Kontroluję międzyczasy i staram się biec w założonym tempie. A i dzienniczek prowadzę, bo dzięki niemu mogę skorygować pewne swoje działania i zobaczyć czy są jakieś postępy, a jeśli nie to dlaczego ich nie ma.
ODPOWIEDZ