Dobrze ze jestescie :)

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
lukes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

jak to dobrze ze znalazlem te stronke...
witam serdecznie i juz na poczatku bardzo prosze o wyrozumialosc dla nowicjusza :)
mam 23 latka no i doszedlem do wniosku ze cos trzeba ze soba zrobic (kondycja nie ta no i ten brzuszek hehe) pewnie z 7 8 kila nadwagi tez by sie znalazlo
potzrebuje kilku porad bo tak naprawde to nie wiem nic - mam tylko motywacje, ktora nie jest wieczna :)
wiem ze pewnie nie bedzie Wam sie chcialo pisac  tego wszystkiego, bo znajac zycie to wszystko jest w sieci (nawet na tym forum by sie znalazlo) dlatego prosze Was: zapodajcie mi chociaz jakiegos linka a ja juz sobie poszukam.
Zaczalem biegac od...  wczoraj :) przebieglem 2km w 12minut (staralem sie tak jak ktos tu radzil jak najwolniej chociaz nogi rwaly do szybszego tempa)  - nie wiem czy to dobrze zaczac od biegania - moze jakies marsze, slyszalem cos o 10tyg planie (czy moge go gdzies znależć? ) co roku w wakacje biegalem jeden dwa miesiace no i na tym konczyla sie moja przygoda (ale teraz mam neta i Was wiec licze ze to nie skonczy sie tak jak poprzednio)
tylko prosze nie mowcie mi nic o sprzecie bo niestety jak przeczytalem tu o cenach butow to :(  nie mowiac juz o jakis pulsomierzach  
na razie biegam w tenisoweczkach
aha jeszcze jedno pytanie: mam fajny teren plaski po asfalcie (nieuczeszczana trasa w srodku lasU a wiec cisza i spokoj) a moze lepipej by bylo biegac po lesie tylko tam juz troche trudniej o fajne traski ?? a co z przerwami czy robic dzien odpoczynku czy nie, jaka rozgrzewke stosowac, co z dieta ?? sami widzicie ze jestem zielony :P
ok chyba starczy na poczatek chociaz pytan jescze mam dziesiatki
jesli mogl by mi ktos pomoc to bardzo prosze podaje tez moje gg  

ps. mam nadzieje ze kiedys spotakmy sie na jakims biegu :) :) :)
dzieki ze Jestescie :)
do zobaczenia w niebie...
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
lukes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

chcialem jeszce nadmienic ze ruch nie jest mi obcy takze nie wiem czy jest sens robic te marsze ( szczerze mowiac troche mi sie nie chce ) i powiedzcie prosze czy jak grywam w pileczke (ok 3 godz) t omoge w tym samym dniu jeszce pobiegac czy lepiej nie ??
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oj zielony zielony:) :blabla:
Pobuszuj po tym forum i stronie i tu sporo informacji jest. Żeby Ci wysyłac linki do konkretnych tematów to ktos by musiał tę prace za Ciebie zrobić.
Biegaj po miekkim a nie po asfalcie to najważniejsze na początek. No i te buty sa niestety też dośc ważne. Piszemy to do upojenia ale po prostu prawda jest taka,,że bieganie daje mnóstwo frajdy i wchodzi w krew ale potrafi i trochę smutków sprowadzić. Dlatego ważne jest i co się ma na nogach i po czym się biega, i gimnastyki różne, i rozsądek by nie szaleć ponad to co jest akurat możliwe itp.
Poszukaj programu 10 tygodni i po prostu na jego bazie ćwicz a modyfikuj go jak chcesz i jeśli możesz biec. Tak najprosciej to na początek dąż do 30 minut ruchu. Celem jest trucht przez 30 minut a jak nie jesteś w stanie to rób przerwy marszem. O tętnomierzach itp to nie myśl na razie. O jakiejś diecie też nie ma co kombinować. Bieganie na początek co drugi dzień jest OK. Jak się już w inny sposób zmachasz to sobie odpuść albo leciutko bardzo ale raczej własnie pogimnastykować. Rozgrzeki i włąsnie rozciągania ćwiczenia mięśni itp obowiązkowo!!!
No i powodzenia.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witaj w gronie :)
Nie napisałeś ile ważysz i ile masz wzrostu. Skoro spokojnie przebiegles 2km w 12min i jesteś jakoś aktywny, to przy Twoim wieku darowałbym sobie te marsze (chyba, że ważysz jakoś strasznie dużo, ale chyba nie).
W buty zaopatrz się koniecznie jednak - po co potem płacić lekarzom. Pulsometr Ci niepotrzebny. Biegać bym radził jednak po lesie.
Najlepiej kup sobie książkę J.Skarżyńskiego "Biegiem po zdrowie". Znajdziesz tam sporo informacji  (m.in opisy ćwiczeń). Biegać lepiej co drugi dzień. Co do grania w piłkę i bieganie tego samego dnia, to mamy tu jednego przynajmniej piłkarza :), może się podzieli swoim zdaniem.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
lukes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

romek :178cm  85kg  - takze chyba taki gruby nie jestem :) a co butow to ile kosztuje takie najtansze z dobrych ktore polecacie??  a czy czego podobnego co u skarzunskeigo nie ma w necie - szczegolnie chodzi mi  o rozgrzewke ?

pit to ze musze szukac po forum to ja wiem :P- od 3 godzin tu siedze (zamiast biegac :) ale myslalem ze sa jeszcze jakies inne stronki np z tym 10tyg planem

dzieki za rady - 3majcie kcikuki za nowicjuszy :)
fajne maja co niektorzy podpisy hehe
Awatar użytkownika
malgosia
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Witam w gronie biegających.Ja takrze niedawno zaczynałam i wiem że nie jest to łatwe ale  jak będziesz chciał to dasz sobie radę.Plan treningowy 10 tygodniowy znajdziesz tutaj http://www.bieganie.pl/zacznij/jak/index05.html
:) .Na głównej stronie www.bieganie.pl znajduje się wątek "zacznij biegać" proponowała bym ci przeczytanie całego tego tematu:)

(Edited by malgosia at 12:14 pm on July 2, 2003)

(Edited by malgosia at 2:58 pm on July 2, 2003)
"Każda nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku"
muggz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

malgosia,
proszę popraw może na "głÓwną" stronę bo mnie zęby bolą, jak na to patrzę... ;)

lukes, witam!
[i]The things you own end up owning you.[/i]
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lukes, to rzeczywiscie nie ważysz dużo - ważyłem jakiś czas temu tyle - sporo biegałem i bez problemów.
Co do butów, to w dziale Sprzet znajdziesz sporo informacji - przejrzyj to i jak bedziesz mial b. konkretne pytanie, to wal.
Jako rozgrzewke to w Twoim przypadku na poczatku wystarczy wolny trucht. Zacznij nie szybciej 7:30/km (po jakims czasie moze powoli przyspieszyc)) ok 10-12'. Jesli sam trucht jest jeszcze problemem, to jako rozgrzewke mozez zrobic szybszy marsz.
Duzo informacji oczywiscie znajdziesz w necie - glownie po angielsku - google da ci na pewno mase stron :)
Awatar użytkownika
lukes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

sluchaj romek: Ty rozmawiasz z AMATOREM  :)  - a moze ja robie tylko rozgrzewke? biglem sobie dzisiaj spokojnie - no moze troche szybciej niz truchtem  pol godzinki - mysle ze tak ok 4 km - czym w takim razie ma sie roznic rozgrzewka  od tego normalnego biegu ??
ps. oj jakie to bieganie jest fajne - juz mi sie podoba :)
kupie te buty....
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak jak pisalem - jesli czujesz potrzebe rozgrzewki, a nie mozesz truchtac za dlugo, to szybki marsz. Ale fakt, ze rozgrzewka zaczynajacemu biegac chyba nie jest potrzebna i czasem jak za ambitnie, to moze juz jej nie przetrzymac. Ja sam ja robilem na poczatku - ale to byly bardziej cwiczenia ogolnorozwojowe.
Tak ze truchtaj sobie na razie spokojnie :)
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lukes, zawsze w przypadku mowicjuszy boje się, że zainteresowanie bieganiem to dla wielu taki słomiany ogień. Po kilku dniach, może tygodniach dochodzą do wniosku "po co ja to robię" i przestają. Jeśli obawiasz się, że coś podobnego może Ci sie przytrafić to radzę postaw sobie jakiś cel. to bardzo ważne. Np. postanów, że za 16 tygodni non-stop przebiegniesz 15km, albo, że za 12 tygodni wystrtujesz w półmaratonie, albo wręcz za 16 tygodni w maratonie. Mając konkretny cel łatwiej jest znalaźćmtywację do treningu.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
lukes
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki PAwel - wlasnie tego sie boje ze za miesiac, dwa zapal odejdzie :( no ale  mam stale lacze  no i Was :) ;) ;)
nie wiem nawet gdzie sa takie maratony czy polmaratony no ale te 15 km to dobry pomysl  zreszta jak juz kupie buty (na ktore musze wydac duzo kasy, ktorej nie mam :( ) to tak szybko nie zrezygnuje :) - moze nawet kiedys zrobie sobie jakis dzienniczek hehe ale to potem potem ..
na razie trzeba troche pobiegac poruszac sie  

sluchajcie mam jeszcze jedno pyatnie:  rozmawialem wczoraj z "jednym wtajemniczonym" sportowcem no i on przetrzegal mnie zebym w ogole nie biegal po afalcie jakby to byla najgorsza rzecz na swiecie - a czytajac Was widze ze tez jestescie za tym zeby lapac jak najwiecej trawki i ziemi ale az tak  radykalnie o asfalcie sie nie wypowiadacie - czy faktycznie bieganie po asfalcie powinienem zrdeukowac od zera??? i czy jest onio tak zle???

pozdrawiam serdecznie  trzymajcie kciuki....

(Edited by lukes at 11:58 am on July 3, 2003)
Awatar użytkownika
romek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Najgorszą rzeczą do biegania wg twardości, to chyba jest beton. Asfaltu jak możesz to unikaj, a zważywszy, że masz kiepskie buty, to koniecznie. Czasem, przy przygotowaniu sie do maratanu czy może pół, bieganie po asfalcie jest konieczne, ale lepiej jak najmniej
Awatar użytkownika
Cirrus
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

... no i zrob sobie dzienniczek wczesniej niz "potem". Jesli boisz sie o swoja motywacje to ten 'niekosztowny' gadget moze byc bardzo przydatny. Wtedy wszystko masz czarno na bialym  :)
Pozdrawiam: Cirrus
========================
potrafie tyle ile mysle, ze potrafie
Awatar użytkownika
Bartek Sz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lukes - bądź w niedziele (6lipca) o godz. 9:00 w Dąbrowie Górniczej - jez. Pogoria 3 - parking przy plaży głównej (od strony centrum miasta) - a na spokojnie wytłumacze ci to i owo.
Pozdrawiam
W biegu weszło w biegu wyjdzie :-)
ODPOWIEDZ