Przygotowania do półmaratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
piksel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 55:36
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kup buty do biegania :)

Widzę, że zapowiada się kolejny wydatek, którego wolałbym uniknąć :echech:
Pozdrawiam wszystkich biegaczy
PKO
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

piksel pisze:
Kup buty do biegania :)

Widzę, że zapowiada się kolejny wydatek, którego wolałbym uniknąć :echech:
Warto dodać, że to niezbędny wydatek. Biegając bez butów do biegania - w zwykłym codziennym obuwiu, to tak jakby grać w piłkę nożna piłką lekarską - niby się da, ale...
Awatar użytkownika
piksel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

cytat ze strony: "Przeznaczenie: Modne obuwie sportowe będące uzupełnieniem codziennego stroju. Rewelacyjnie nadaje się do ćwiczeń fizycznych na powietrzu. Główne zastosowanie tego typu obuwia to jogging, bieganie, running", ale to chyba wymysł sprzedawcy...
buty butami, a ja się zastanawiam czy iść dziś biegać...
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

piksel pisze:@Crocodil poszperałem trochę po necie i znalazłem: NIKE AIR AFFECT II LEATHER, dokładnie takie jakie mam: http://www.neosport.pl/product-pol-3584 ... 4-211.html Z tego co widzę są to buty sportowe, uniwersalne. Dodam, że mam zamiar przbiegać w nich zimę, z racji, że są dobrze kryte. W jaki sposób biegam? Hmm zdecydowanie "na piętę".
lapka88 pisze:Co do butów które znalazłeś to nie nadają się one do biegania. Szczególnie dlatego, że biegasz z pięty, czyli potrzebna Ci będzie amortyzacja. Kup buty do biegania :)
Zdecydowanie popieram! To nie są buty do biegania i problemy o których piszesz mogą przynajmniej w części wynikać właśnie z ich powodu. Są też aż zbyt "dobrze kryte" - stopa w ogóle nie może oddychać. Kup sobie buty do biegania, a przekonasz się jak wielka będzie różnica :)

Ponieważ biegasz "na piętę" amortyzacja oraz odpowiedni dobór są bardzo ważne. Bez amortyzacji "cierpi" wszystko - stopy, kostki, kolana, ... Najlepiej gdybyś wybrał się do jakiegoś sklepu biegowego, "zasięgnął języka" i zrobił badanie na to jakiego typu masz stopy; podobno takie badanie można zrobić też w Decathlonie. Na buty wcale nie musisz wydać majątku, są też tańsze firmy i modele (Kalenji, Joma), są przeceny.
piksel pisze:Dodatkowo dzisiaj od rana czuję lekki ból w achillesie. Trochę dziwne to wszystko, gdyż podczas, ani po biegu na 10 km nie było żadnych problemów, bólu czy czegokolwiek. Zastanawiam się czy nie odpuścić sobie dzisiaj treningu z uwagi na achillessa, tym bardziej, że na dziś przewidziane mam przebieżki.
Na Twoim miejscu ja bym raczej dzisiaj odpuścił. Jeden, czy dwa dni nie zburzą Ci planu, a na początku biegania będzie to zdecydowanie bezpieczniejsze :)
Awatar użytkownika
piksel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Eh, już wcześniej przeglądałem buty i zauważyłem właśnie, że joma czy kalenji mają chyba najniższe ceny. Znalazłem takie cudo: http://www.decathlon.com.pl/PL/newfeel-50613424/ Nadadzą się? Chodzi mi tutaj o warunki w jakich mam zamiar biegać(czasami park, czasami asfalt, kostka - różnie to bywa :lalala:), muszę znaleźć jakiś uniwersal, co bym mógł w nim biegać również na wiosnę...

Co do biegania to rzeczywiście, zobaczę jak jutro będę się czuł, a dzisiaj ograniczę się do ćwiczeń ogólnych

Dziękuję za rady!
Awatar użytkownika
hugra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:40 Bieg Niepodleś
Życiówka w maratonie: 4:07:51

Nieprzeczytany post

Witaj.Buty tej firmy nadaja sie do biegania na średnich dystansach z pominięciem tras asfaltowych.To dobre obuwie dla początkujących biegaczy.Posiadam produkt niebieski tej marki i jak na 2 letni okres użytkowania nie widze oznak zniszczenia.Testowalem je na średnich i dlugich odcinkach.Przez słabą amortyzację cierpiały moje stawy dlatego przerzucilem sie na inną marka.W kalenji biegam jedynie po miekkich nawierzchniach.Pozdrawiam.
5km--19:56, 10km--43:40 , 21.097km--1:40:36 ,42.195km--4:07:51
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hugra pisze:Witaj.Buty tej firmy nadaja sie do biegania na średnich dystansach z pominięciem tras asfaltowych.To dobre obuwie dla początkujących biegaczy.Posiadam produkt niebieski tej marki i jak na 2 letni okres użytkowania nie widze oznak zniszczenia.Testowalem je na średnich i dlugich odcinkach.Przez słabą amortyzację cierpiały moje stawy dlatego przerzucilem sie na inną marka.W kalenji biegam jedynie po miekkich nawierzchniach.Pozdrawiam.
Sądzę że zdecydowanie zbyt uogólniasz. "Kalenji" to nie jeden model buta; to tak jakbyś powiedział, że buty "Adidas" nie nadają się do biegania po asfalcie. Pośród butów Kalenji jest tylko jeden "Produkt niebieski" - Ekiden 50. Masz rację, że nie zupełnie nadaje się on do biegania po asfalcie, zwłaszcza dla osób biegających "na piętę". To najtańszy i najprostszy model, który praktycznie nie ma amortyzacji - jest tylko pianka. Z kolei dla biegających "na śródstopie" brak dodatkowych systemów może być zaletą; zaletą jest też łatwiejszy ich tuning ;) IMHO nawet takie buty będą lepsze od butów ogólnosportowych, tyle że dosyć szybko pianka się zbije i przestanie amortyzować...

Co do buta o który pyta piksel, to przecież jest zupełnie inny. Niestety nie znam tego modelu i nie trafiłem na żadną opinię o nim ale po opisie widać że ma amortyzację pięty, a z wyglądu bardzo przypomina model Eliofeet, który widziałem już polecany na tym forum. W zasadzie na zdjęciach wygląda jak jego zimowa wersja ale to trzeba by sprawdzić na własne oczy.

W tej chwili z jakiegoś powodu nie wczytują mi się ceny ale nieco wyższe modele Eikidenów posiadają już całkiem rozbudowaną amortyzację, a chyba powinny być tańsze: Eikiden 100 i Eikiden 200.
Awatar użytkownika
hugra
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kumam temat różnorodności marek i przeznaczenia butow :hej: Przedstawilem jedynie najtańszy but tej marki i zopiniowalem go tak, jak tylko potrafilem co nie znaczy,że uważam, iz wyzszy model tej marki nie bedzie się nadawal np. do biegania w roznorodnym terenie i na dluzszych odcinkach.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

hugra pisze:Kumam temat różnorodności marek i przeznaczenia butow :hej: Przedstawilem jedynie najtańszy but tej marki i zopiniowalem go tak, jak tylko potrafilem co nie znaczy,że uważam, iz wyzszy model tej marki nie bedzie się nadawal np. do biegania w roznorodnym terenie i na dluzszych odcinkach.
W takim razie źle zrozumiałem Twoją wypowiedź. Przepraszam i mam nadzieję, że nie odebrałeś mojego postu jako ataku :) Oczywiście nie uważam tej marki za jedynie słuszny wybór, tylko za dobrą alternatywę dla początkujących biegaczy z niezbyt zasobnym portfelem ;)
Awatar użytkownika
hugra
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To ja źle napisalem pierwsze zdanie a zamysl byl calkiem inny , no ale jeśli coś napisze i nie skoryguje to musze sie liczyc z jakąś kontra.Nie odbieram żadnego wpisu jako atak.Forum jest po to żeby dyskutować i radzić sie w rożnych sprawach.Biegam 3 lata i nadal sie ucze, wnioski wyciagam z błędow które popełniam.Pzdr.

Polecam Kalenji dla poczatkujacych( sa bardzo wygodne) w podobnej cenie mozna kupić niższe modele marki asics. tzn.około 150 zł.Proponuje także dobrac obuwie do rodzaju stopy,żeby podczas biegu nie czuc dyskomfortu.Buty to podstawa :taktak:
Awatar użytkownika
piksel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Och, ach! Crocodil bardzo się cieszę, że tu zaglądasz, bo widać, że znasz się na rzeczy :oczko: Mam takie pytanie, jaka jest różnica między zwykłym produktem a niebieskim? :niewiem:
Co do tego, że znalezione przeze mnie obuwie(Newfeel) jest podobne do Eliofeet to racja. Tutaj Eliofeet w wersji zimowej: http://www.decathlon.com.pl/PL/eliofeet-82650710/ Wydaje mi się, że Newfeel to po prostu gorszy model, coś jakby tańszy Eliofeet...
Jeżeli chodzi o Ekideny to 100 sa w tej samej cenie co Newfeel natomiast 200 sa drozsze o 10zl od Eliofeet. Mam nad czym myśleć. Jednak czy ekideny będą odpowiednie na zimę?

@EDIT Czy to są buty trekkingowe? http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... 63-BK.html
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

piksel pisze:Mam takie pytanie, jaka jest różnica między zwykłym produktem a niebieskim? :niewiem:

"Produkt niebieski" w Decathlonie znaczy mniej więcej tyle samo co "Promocja" w Tesco. Produkty niebieskie to produkty w dobrej a czasami nawet bardzo dobrej cenie. Jak można się spodziewać ma to też odzwierciedlenie w stopniu zaawansowania technologicznego.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piksel pisze:Och, ach! Crocodil bardzo się cieszę, że tu zaglądasz, bo widać, że znasz się na rzeczy :oczko:
Oj tam! Oj tam! :bum: Doświadczenia niestety jeszcze mi brakuje ale lubię wiedzieć co robię, także po to by uniknąć problemów i błędów, więc czytam i szukam, a potem jeszcze szukam i czytam :) I staram się dzielić z innymi zdobytą wiedzą.
piksel pisze:Jeżeli chodzi o Ekideny to 100 sa w tej samej cenie co Newfeel natomiast 200 sa drozsze o 10zl od Eliofeet. Mam nad czym myśleć. Jednak czy ekideny będą odpowiednie na zimę?

@EDIT Czy to są buty trekkingowe? http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... 63-BK.html
Co do Ekidenów, czy też w ogóle butów na zimę to trudno powiedzieć. To chyba kolejna z tych rzeczy które trzeba sprawdzić samemu... Z tego co czytałem buty przeznaczone specjalnie na tą porę roku nie cieszą się na forum jakąś szczególną popularnością. Wszelkie membrany i inne systemy są przydatne ale but często i tak przemaka. Dużo osób woli biegać w zwykłych, całorocznych butach i ubierać grubsze skarpety albo i nawet 2 pary skarpet. Stopa przy bieganiu pracuje, więc nie marznie tak bardzo jak mogłoby się wydawać. Pamiętam też że niektórzy polecają buty z drobniejszą siateczką i/lub terenowe (trialowe), które mają trochę mniejszą amortyzację (ale zimą śnieg dodatkowo amortyzuje), za to zazwyczaj mają bardziej "chwytną" podeszwę oraz mniej przepuszczającą siateczkę. Na stronie jest kilka artykułów o doborze butów na zimę, na przykład ostatnio został dodany ten.

Osobiście na razie nie mam zamiaru zmieniać moich Ekidenów 50 na nic innego. Kupiłem nieco grubsze skarpetki (Run 800) oraz nakładki na buty. Jeśli to nie wystarczy to spróbuję jeszcze grubsze skarpetki (Run 500) albo dwie pary na raz, a dopiero na końcu pomyślę czy nie kupić np. Kapteren 50, które na dotyk wydają się znacznie cieplejsze i mniej "przepuszczające".

Nie znam się na butach trekkingowych ale z pewnością te które podałeś wyglądają dokładnie tak jak bym się tego spodziewał po tego typu butach :) Z tym, że buty trekkingowe nadają się do biegania w zasadzie tak samo jak ogólnosportowe...
Awatar użytkownika
piksel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z racji, że cena ma dla mnie duże znaczenie to zdecyduje się na jakieś tanie buciki z drobną siatką + grubsza skarpeta. Tym bardziej, że chciałbym biegać w tych butach także po zimie, a w tych wiosną czy latem pewnie byłoby za gorąco w stopę. Co do nakładek na buty to jest to coś w stylu getrów trailowych? W sumie przydatna rzecz jeśli biega się zimą w adidasach na lato :hej:
Jeśli chodzi o buty trekkingowe to wolałem się upewnić, co by przez przypadek takich nie kupić :bum:

A tak nawiasem to zaraz wybieram się na spacer sprawdzić jak tam mój achilles. skorzystałem wczoraj z pomocy maści na ból mięśni i jestem ciekaw czy to coś pomogło.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piksel pisze:Z racji, że cena ma dla mnie duże znaczenie to zdecyduje się na jakieś tanie buciki z drobną siatką + grubsza skarpeta. Tym bardziej, że chciałbym biegać w tych butach także po zimie, a w tych wiosną czy latem pewnie byłoby za gorąco w stopę. Co do nakładek na buty to jest to coś w stylu getrów trailowych? W sumie przydatna rzecz jeśli biega się zimą w adidasach na lato :hej:
Jeśli chodzi o buty trekkingowe to wolałem się upewnić, co by przez przypadek takich nie kupić :bum:

A tak nawiasem to zaraz wybieram się na spacer sprawdzić jak tam mój achilles. skorzystałem wczoraj z pomocy maści na ból mięśni i jestem ciekaw czy to coś pomogło.
Mam nadzieję, że ze ścięgnem wszystko w porządku. W sumie jakieś niedrogie buty to chyba najlepsze rozwiązanie na początek :)

Nakładki antypoślizgowe to coś takiego: http://www.bieganie.pl/?cat=20&id=1290&show=1. Te akurat są "wypasione" ale ostatnio były dosyć tanie w Lidlu.

Zimą przydać się mogą też stuptuty: http://www.bieganie.pl/?cat=20&id=1064&show=1. Jeszcze żadnych nie mam ale cały czas rozglądam się za jakąś fajną okazją.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ