Kup buty do biegania
Widzę, że zapowiada się kolejny wydatek, którego wolałbym uniknąć

Warto dodać, że to niezbędny wydatek. Biegając bez butów do biegania - w zwykłym codziennym obuwiu, to tak jakby grać w piłkę nożna piłką lekarską - niby się da, ale...piksel pisze:Kup buty do biegania
Widzę, że zapowiada się kolejny wydatek, którego wolałbym uniknąć
piksel pisze:@Crocodil poszperałem trochę po necie i znalazłem: NIKE AIR AFFECT II LEATHER, dokładnie takie jakie mam: http://www.neosport.pl/product-pol-3584 ... 4-211.html Z tego co widzę są to buty sportowe, uniwersalne. Dodam, że mam zamiar przbiegać w nich zimę, z racji, że są dobrze kryte. W jaki sposób biegam? Hmm zdecydowanie "na piętę".
Zdecydowanie popieram! To nie są buty do biegania i problemy o których piszesz mogą przynajmniej w części wynikać właśnie z ich powodu. Są też aż zbyt "dobrze kryte" - stopa w ogóle nie może oddychać. Kup sobie buty do biegania, a przekonasz się jak wielka będzie różnicalapka88 pisze:Co do butów które znalazłeś to nie nadają się one do biegania. Szczególnie dlatego, że biegasz z pięty, czyli potrzebna Ci będzie amortyzacja. Kup buty do biegania
Na Twoim miejscu ja bym raczej dzisiaj odpuścił. Jeden, czy dwa dni nie zburzą Ci planu, a na początku biegania będzie to zdecydowanie bezpieczniejszepiksel pisze:Dodatkowo dzisiaj od rana czuję lekki ból w achillesie. Trochę dziwne to wszystko, gdyż podczas, ani po biegu na 10 km nie było żadnych problemów, bólu czy czegokolwiek. Zastanawiam się czy nie odpuścić sobie dzisiaj treningu z uwagi na achillessa, tym bardziej, że na dziś przewidziane mam przebieżki.
Sądzę że zdecydowanie zbyt uogólniasz. "Kalenji" to nie jeden model buta; to tak jakbyś powiedział, że buty "Adidas" nie nadają się do biegania po asfalcie. Pośród butów Kalenji jest tylko jeden "Produkt niebieski" - Ekiden 50. Masz rację, że nie zupełnie nadaje się on do biegania po asfalcie, zwłaszcza dla osób biegających "na piętę". To najtańszy i najprostszy model, który praktycznie nie ma amortyzacji - jest tylko pianka. Z kolei dla biegających "na śródstopie" brak dodatkowych systemów może być zaletą; zaletą jest też łatwiejszy ich tuninghugra pisze:Witaj.Buty tej firmy nadaja sie do biegania na średnich dystansach z pominięciem tras asfaltowych.To dobre obuwie dla początkujących biegaczy.Posiadam produkt niebieski tej marki i jak na 2 letni okres użytkowania nie widze oznak zniszczenia.Testowalem je na średnich i dlugich odcinkach.Przez słabą amortyzację cierpiały moje stawy dlatego przerzucilem sie na inną marka.W kalenji biegam jedynie po miekkich nawierzchniach.Pozdrawiam.
W takim razie źle zrozumiałem Twoją wypowiedź. Przepraszam i mam nadzieję, że nie odebrałeś mojego postu jako atakuhugra pisze:Kumam temat różnorodności marek i przeznaczenia butowPrzedstawilem jedynie najtańszy but tej marki i zopiniowalem go tak, jak tylko potrafilem co nie znaczy,że uważam, iz wyzszy model tej marki nie bedzie się nadawal np. do biegania w roznorodnym terenie i na dluzszych odcinkach.
piksel pisze:Mam takie pytanie, jaka jest różnica między zwykłym produktem a niebieskim?
Oj tam! Oj tam!piksel pisze:Och, ach! Crocodil bardzo się cieszę, że tu zaglądasz, bo widać, że znasz się na rzeczy![]()
Co do Ekidenów, czy też w ogóle butów na zimę to trudno powiedzieć. To chyba kolejna z tych rzeczy które trzeba sprawdzić samemu... Z tego co czytałem buty przeznaczone specjalnie na tą porę roku nie cieszą się na forum jakąś szczególną popularnością. Wszelkie membrany i inne systemy są przydatne ale but często i tak przemaka. Dużo osób woli biegać w zwykłych, całorocznych butach i ubierać grubsze skarpety albo i nawet 2 pary skarpet. Stopa przy bieganiu pracuje, więc nie marznie tak bardzo jak mogłoby się wydawać. Pamiętam też że niektórzy polecają buty z drobniejszą siateczką i/lub terenowe (trialowe), które mają trochę mniejszą amortyzację (ale zimą śnieg dodatkowo amortyzuje), za to zazwyczaj mają bardziej "chwytną" podeszwę oraz mniej przepuszczającą siateczkę. Na stronie jest kilka artykułów o doborze butów na zimę, na przykład ostatnio został dodany ten.piksel pisze:Jeżeli chodzi o Ekideny to 100 sa w tej samej cenie co Newfeel natomiast 200 sa drozsze o 10zl od Eliofeet. Mam nad czym myśleć. Jednak czy ekideny będą odpowiednie na zimę?
@EDIT Czy to są buty trekkingowe? http://www.sklep-presto.pl/product-pol- ... 63-BK.html
Mam nadzieję, że ze ścięgnem wszystko w porządku. W sumie jakieś niedrogie buty to chyba najlepsze rozwiązanie na początekpiksel pisze:Z racji, że cena ma dla mnie duże znaczenie to zdecyduje się na jakieś tanie buciki z drobną siatką + grubsza skarpeta. Tym bardziej, że chciałbym biegać w tych butach także po zimie, a w tych wiosną czy latem pewnie byłoby za gorąco w stopę. Co do nakładek na buty to jest to coś w stylu getrów trailowych? W sumie przydatna rzecz jeśli biega się zimą w adidasach na lato![]()
Jeśli chodzi o buty trekkingowe to wolałem się upewnić, co by przez przypadek takich nie kupić![]()
A tak nawiasem to zaraz wybieram się na spacer sprawdzić jak tam mój achilles. skorzystałem wczoraj z pomocy maści na ból mięśni i jestem ciekaw czy to coś pomogło.