Komentarz do artykułu W jakich butach biegaliście w warszawskim Biegu Niepodległości?

Awatar użytkownika
Tomi
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Może łatwiej by było mieć pełny przegląd, gdyby udało się w momencie rejestracji zadać potencjalnym biegaczą pytanie w w butach jakiej marki biegają. Oczywiście wiąże się z tym pewne ryzyko (podanie nieprawdy, odpowiedź "nie wiem", mam 5 par butów i nie wiem w których pobiegnę), ale z liczeniem akcja byłaby pełniejsza.
Tak, tak, wiem, że to wymagałoby zgody i współpracy z WOSiR'em, no ale taka sugestia na przyszłość.
PKO
jang
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Logo Asicsa jest ewidentnie najlepiej rozpoznawalne na butach biegowch, z daleka je widać. Więc mimo mocnej pozycji tej firmy na rynku wg mnie wpływ na wysoką pozycję ma tu fakt, że trudno przegapić charakterystyczne buty asicsa. A logo np. Nike i Brooksa jest bardzo do siebie podobne, łatwo te buty pomylić. W ogóle logo Brooksa jest jakieś takie zamaskowane i trudne do wyłapania, design też nie jest specjalnie rozpoznawalny. Firma ta jest na polskim rynku od niedawna, ustępuje z pewnością powszechnościa zwycięzcom tego badania, ale chyba nie aż tak, jak wynika z badania.

Z artykułu dowiedziałem się, że Brooks stał się liderem amerykańskiego rynku butów biegowych. Przyznam, że nie jest to dla mnie zaskoczeniem. Tam firma ta wspieła się na szczyt, u nas pewnie jeszcze to trochę potrwa.

Przyznam, że spodziewałem się wyższej pozycji Kalenji, ze względów cenowych. No i całkowicie zrozumiałe jest dla mnie to, że połowa ludzi w biegu masowym biegnie w butach niebiegowych. Bo zapewne dla połowy uczestników był to jeden z pierwszych, jeśli nie pierwszy start uliczny w życiu.
Aby tylko nogi nieśli...
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

Qba chodziło mi, że w biegu jest liczący... :oczko: bo w grupie najwolniejszych biegaczy do mety dociera sporo osób na raz, ale mówiąc poważnie, moim zdaniem ten aspekt z rozpoznawaniem butów biegowych od niebiegowych to wyraźny słaby punkt tego badania... bardzo obciąża wynik subiektywną oceną badającego (tj operatora/operatorów licznika) :bum:
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jestem innego zdania. wg mnie buty biegowe rozpoznać b. łatwo osobie obeznanej z tematem.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Masz rację Qba i nie masz racji, problem w tym, że niektóre modele butów biegowych są traktowane przez firmy jako buty lifestylowe i tak dystrybuowane przykład: stricte trailowe Adidas Kanadia TR... z drugiej strony czy but Adidas Microbounce (cała linia) to but lifesytlowy czy biegowy?

Moim zdaniem wynik badania w grupie biegaczy >70min. osłabia subiektywność oceny badającego.

ps. przepraszam, że za przykład wziąłem adidasy ale w ich rozpoznawaniu na nogach praskich "dresiarzy" (Praga w Wawie) się szkoliłem
:oczko:

Qba jeszcze taka ciekawostka, jeden z najnowszych butów biegowych pumy: Puma Nightfox L
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Można jeszcze zrobić modyfikację. Ustawić kamerę i filmować buty, a potem klasyfikować KAŻDĄ parę. Wtedy też można zrobić ładne wykresy preferencji marki w zależności od czasu na mecie.

No i fajnie byłoby zbadać jaki % osób biega w odzieży z Decathlonu. W odzieży aspekt ceny jest moim zdaniem jeszcze bardziej istotny.
Ale i to się zmienia, bo wraz z doświadczeniem zmieniają się preferencje odzieżowe na bardziej "zaawansowane"... i okazuje się, że jednak leginsy Kalenji byłyby lepsze już choćby dzięki temu, że miałby kieszonkę na suwak z tyłu. Prozaiczna sprawa. ;)
ocobiegatu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46.40
Życiówka w maratonie: 4.14

Nieprzeczytany post

A nie lepiej byłoby zrobić ankietę internetową na bieganie.pl wśród biegaczy ? Wziąć powiedzmy próbe losową i uwzględnić 300 pierwszych odpowiedzi ?
Eliminuje to błąd polegający na tym ,że wolontariusz , powiedzmy odpowiedzialny za kalenji, jest tego dnia po imprezie , mgła w oczach a tu mu zliczać każą.. :nienie:
Dla mnie dziwne to ,że najdroższe buty asics cieszą się tak wielką popularnością...
Adidasy też nie są tanie. Biegam w adidasach. Saucony - nie znam. Moze też ?
Okazuje sie ,ze w biegu happeningowym , rodzinnym , najwiecej biegaczy biega w asics !
Procenty sa przeklamane - powinno sie pisac , nie ,że ileś tam procent biegaczy biega w danym obówiu ale , że z wymienionych firm (!) jest taki a taki procent. A to może zmniejszyć procent o połowę - bo zbadano 50 % stawki . Brak danych co do kaloszy w biegu.... :taktak:
Taki test internetowy byłby fajny na bieganie.pl i latwiejszy do wykonania..
Jak test OBOP przed wyborami. Powiedzmy PIS = Kalenji a SLD = adidas.
Za przeproszeniem , bo może kogoś uraziłem.... :taktak: .
W każdym razie kłamczuchów byłoby mniej więcej tyle samo - co biegają w adidasach a mówią , że w kalenji i odwrotnie. Statystycznie nieistotne. To sprawiłoby większą wiarygodność takiego testu a roboty mniej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

ocobiegatu pisze:A nie lepiej byłoby zrobić ankietę internetową na bieganie.pl wśród biegaczy ?
Była taka ankieta w czerwcu tego roku na liczbie ponad 1000 biegaczy.
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=188&id=3202
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kshysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zupełnie inni ludzie odpowiedzą na ankietę, a inni ludzie wystartują w biegu.
Żadna z tych grup nie jest 100% reprezentatywna.
No i nie jest to badanie naukowe które będzie miało jakieś cośtam cośtam certyfikaty.

Jak dla mnie git inicjatywa i komentarz też w porządku. Łykam badanie z wypiekami na twarzy.

Moje wnioski są następujące:
Zaawansowani biegacze nie sugerują się marketingiem, a opierają raczej na opiniach specjalistów. W Warszawie jest jedno źródełko z butami Saucony i trafiają tam przede wszystkim zaawansowani.
Miejsce Asicsa - żadne zaskoczenie. Jest do kupienia w każdym sklepie specjalistycznym i także w ogólnosportowym. Od lat łączy się markę z bieganiem. Że marketing słaby??? Nie zgodzę się. W mediach nie widać ich tak bardzo jak Nike, Puma czy Adidas. Ale po wejściu do sklepu od razu ich widać pozycję. Marketing to nie tylko billboardy i kolorowe strony.

Niska pozycja Brooksa? Żadne zdziwko. Co z tego, że w USA są numerem 1 i widać ich w każdym numerze fachowego pisma walniętych na całą rozkładówkę, skoro w Polsce dystrybutor działa ledwie od 2 lat i dopiero rozwija skrzydła. Warto dodać, że w przeciwieństwie do Asicsa, Pumy, Adidasa, Nike, Reeboka jest to niezależna firma, a nie macka międzynarodowego koncernu. Saucony to zresztą też rodzimy interesik - więc rispekt dla mocy małych firm.

Reebok nisko? Bo reebok jakiś taki zagubiony jest. :bum:

Puma popularna wśród wolniejszych? Proste. Puma gra na innych nutkach niż Asics czy Saucony. Faasy są fajne i szybkie, ale nie kojarzą się mimo wszystko z mocnym trenowaniem. No i Pumy są ładne w przeciwieństwie do wielu komunijnych białych laczków, które kupuje się ze względu na ich osiągi (przepraszam - te najszybsze laczki są zwykle żółte). Ludzie którzy biegają okazyjnie szukają butów w których można jeszcze pójść do pracy a nie tylko na trening.
napieraj.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kshysiek pisze:W Warszawie jest jedno źródełko z butami Saucony i trafiają tam przede wszystkim zaawansowani.
Ja znam trzy branżowe sklepy w Warszawie sprzedające Saucony: Pan Rysio, Sklep Biegacza i Jacek Gardener.
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32

Nieprzeczytany post

Z pumy da się kupić tylko fasy raczej nie powinno dziwić ich ilość, ża to rozkład już zaskakuje. Zaskakuje mnie też reebok który jest do kupienia absolutnie wszędzie i jest marką stosunkowo tanią.
Obrazek
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

artur_totalfit pisze:cena i dostępność
te dwa czynniki uważam determinują nasz rynek biegowy
no właśnie - jeszcze jedna uwaga co do dostępności butów:

dostępność poszczególnych marek to jedna sprawa; dostępność butów startowych - druga.

w intersporcie - w ogóle nie sprzedają startówek (tzn są - ale tylko na zamówienie, w sklepie ich nie przymierzysz). mam wrażenie że w sizeer, gosport itd jest dokładnie tak samo.
podczas ostatniej wizyty w decathlonie widziałem JEDNE - kalenji inspid.

to że, dana marka teoretycznie 'jest dostępna wszędzie' - nie oznacza dla mnie dokładnie nic. wchodzę do jakiegokolwiek sklepu sportowego w jakimkolwiek centrum handlowym - i nie widzę nawet jednej pary butów nadających się do startu na dychę.

być może brzmi to troszkę zbyt radykalnie - ale wydaje mi się, że duża ilość 'szybkobiegaczy' ma podobny tok rozumowania.
w praktyce i tak wybór ogranicza się do specjalistycznych sprzedawców - i w tym momencie mocna pozycja saucony przestaje dziwić: sporo sensownych modeli startowych w sensownych cenach.
----------
choć nie ukrywam, że takie np mizuno universe bym pewnie kupił... gdybym je gdziekolwiek, kiedykolwiek zobaczył i przymierzył na żywo.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Wojtek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A co to są buty startowe? Bo ja mam wrażenie że u średniego amatora bieganie w butach typowo startowych może negatywnie wpłynąć na wynik.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Wojtek W pisze:A co to są buty startowe? Bo ja mam wrażenie że u średniego amatora bieganie w butach typowo startowych może negatywnie wpłynąć na wynik.
może u średniego, ale u tych 200 najszybszych (z 6000) wygląda to pewnie trochę inaczej
Krzysiek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ