na jakim tłuszczu smażyć?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Dyd
Dyskutant
Dyskutant
Posty: 28
Rejestracja: 28 lip 2011, 12:20
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hej wszystkim !
Jako ze nie widzialem oddzielnego tematu na "witanie sie" to postanowilem to zrobic w pierwszym swoim poscie.

Mala dygresja odnosnie oleju palmowego - to jednen z najbardziej niezdrowych tluszczy, ktory ma wlasciwosci podobne do utwardzanych kwasow tluszczowych. Polecam zglebic lekture na "google'u" i unikac tego swinstwa calkowicie.
PKO
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2302
Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: TG

Nieprzeczytany post

olej palmowy jest ok
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
r2d2
Wyga
Wyga
Posty: 62
Rejestracja: 11 cze 2009, 20:11
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany post

Jedyny plus oleju palmowego to że w większości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych.Są mniej podatne na zmiany podczas obróbki termicznej.Ważny też jest aspekt ekonomiczny wdrażania oleju palmowego jako surowca w przemyśle spożywczym.
Sam proces technologiczny wytwarzania tego oleju zniechęca mnie do jego używania.
Jeśli już to używać czerwonego, nierafinowanego.
Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2302
Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: TG

Nieprzeczytany post

he no tak ale i tak ma swoje zalety
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
keddar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Posty: 12
Rejestracja: 29 lip 2011, 09:17
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

najlepiej smażyć na teflonie :) można ewentualnie używać "PAM" jeśli ktoś nie musi oszczędzać. A najnaturalniej i najzdrowiej (pod względem utleniania tłuszczy) to smalec. Dużo też słyszałem pozytywów nt olejmu palmowego. Unikać należy tłuszczy które mają niską temperaturę dymienia no chyba, że ktoś ma kody na nieśmiertelność :)
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 295
Rejestracja: 03 sty 2009, 22:06
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa dotycząca tłuszczy. skoro w wysokiej temperaturze zmieniają się właściwości niektórych tłuszczów, to jak wygląda sprawa ze stopionym serem żółtym? uwielbiam pizzę, grzanki z serem i wszystko, co ma na sobie ciągnący ser żółty :) Czy przypadkiem tłuszcz, który jest w serze nie robi się po podgrzaniu "złym" tłuszczem? czy w ogóle zmienia swoją wartość odżywczą?
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 324
Rejestracja: 14 mar 2009, 15:06
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:56:13
Lokalizacja: Éire

Nieprzeczytany post

kamilj pisze:ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa dotycząca tłuszczy. skoro w wysokiej temperaturze zmieniają się właściwości niektórych tłuszczów, to jak wygląda sprawa ze stopionym serem żółtym? uwielbiam pizzę, grzanki z serem i wszystko, co ma na sobie ciągnący ser żółty :) Czy przypadkiem tłuszcz, który jest w serze nie robi się po podgrzaniu "złym" tłuszczem? czy w ogóle zmienia swoją wartość odżywczą?
Tak jak we wszystkich fastfoodach to i również w pizzy występują trans tłuszcze. Ale kto sobie odmówi pizze...
Obrazek

Run first, train later...
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 324
Rejestracja: 14 mar 2009, 15:06
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 03:56:13
Lokalizacja: Éire

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
CríostóirSweeney pisze: Tak jak we wszystkich fastfoodach to i również w pizzy występują trans tłuszcze. Ale kto sobie odmówi pizze...
będziesz przez 3 lata bądź więcej czy mniej jadł b. często pizze to sobie odmówisz jak najbardziej, po prostu patrzeć na nią nie będziesz dał rady już :chlip:

????
Obrazek

Run first, train later...
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 295
Rejestracja: 03 sty 2009, 22:06
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

CríostóirSweeney pisze:Tak jak we wszystkich fastfoodach to i również w pizzy występują trans tłuszcze. Ale kto sobie odmówi pizze...
nie za bardzo rozumiem, co masz na myśli.czy chodzi ci o stopiony ser? czy o to, że w fastfoodach dodają "transtłuszczy" (czymkolwiek to jest) do pizzy?
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 579
Rejestracja: 23 lut 2011, 11:04

Nieprzeczytany post

jass1978 pisze:Kiedyś w Wyborczej był wywiad z taką Panią Profesor co się fachowo tym zajmuje. Mówiła, że smażenie na oleju to śmierć - raka można dostać. Jak smażyć to tylko na smalcu. A najlepiej nie smażyć wogóle.
Tutaj jest ten wywiad:

http://wyborcza.pl/1,76842,7717475,My_c ... aryny.html

a tutaj drugi wywiad z tą samą panią (rok po "słynnym" wywiadzie z Wyborczej):

http://nowadebata.pl/2011/04/23/nie-boj ... lesterolu/
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2302
Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: TG

Nieprzeczytany post

Mogę rozwinąć nieco inaczej niż z Wikipedii ponieważ trans były moim konikiem jakiś czas temu, mają specyficzne właściwości które jako ciekawostkę mogę podać, ale teraz muszę lecieć na groby :)

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
r2d2
Wyga
Wyga
Posty: 62
Rejestracja: 11 cze 2009, 20:11
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: Szczecin

Nieprzeczytany post

Prosto: kwasy tłuszczowe wykorzystywane są jako materiał budulcowy np. błon komórkowych. Błony komórkowe z wbudowanymi kwasami trans tracą swoje właściwości np. przepuszczalność. Cała komórka jest bezużyteczna.
Obrazek
Szrank
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Posty: 23
Rejestracja: 26 paź 2011, 13:25
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Do smażenia:
- oliwa z oliwek (drugie tłoczenie)
- olej rzepakowy
- olej słonecznikowy

Jak tak robię :).

Istnieje jeszcze coś takiego jak olej w sprayu (np olej PAM), co prawda to też tłuszcz, ale mniej go naniesiemy na naczynie :), polecam, od czasu do czasu ;).

A najlepszym rozwiązaniem jest smażenie na suchej patelni (z teflonem), lub parowary :).
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 579
Rejestracja: 23 lut 2011, 11:04

Nieprzeczytany post

Szrank pisze:Do smażenia:
- oliwa z oliwek (drugie tłoczenie)
- olej rzepakowy
- olej słonecznikowy
Przyjmuje się, że optymalna temp. smażenia to 180C.

Jeżeli oliwa z oliwek do smażenia to tylko taka rafinowana z wytłoczyn, nie extra vergine.
Extra vergine ma temp. dymienia chyba n 190C, a z wytłoczyn 210.

Słonecznikowy ma temp. dymienia na poziomie 170C, więc jak podgrzewasz warzywa na nim to ok,
ale jak chcesz usmażyć steka, to bym się zastanowił.

Rzepakowy jest bardzo dobry, bo ma temp. dymienia chyba na 230C a do tego bardzo dobry stosunek
tłuszczów nasyconych do nienasyconych. Czasem zwany też "oliwą połnocy".
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Posty: 2302
Rejestracja: 16 paź 2009, 17:09
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Lokalizacja: TG

Nieprzeczytany post

O rzepakowym bym zapomniał własnie na te walory
r2d2 pisze:Prosto: kwasy tłuszczowe wykorzystywane są jako materiał budulcowy np. błon komórkowych. Błony komórkowe z wbudowanymi kwasami trans tracą swoje właściwości np. przepuszczalność. Cała komórka jest bezużyteczna.
To jedna z wielu, bardzo wielu twierdzeń... i raczej mało mało znacząca w kwestii metabolizmu komórkowego bo po prostu do niego z tymi kwasami dochodzi bardzo rzadko i dobrze... :)
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ