Bieganie rano - co zjeść?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Seraphin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kiedyś próbowałem biegać rano i miałem problem z samym wstaniem... a gdy już mi się udało wybrać na trening to przebiegłem z 1km i skończyłem - żołądek mnie skręcał z głodu. Teraz jestem wręcz zmuszony do biegania rano - natłok zajęć = brak czasu. Co powinienem przekąsić przed biegiem, aby mi się komfortowo biegało i co najważniejsze, abym nie spalał tkanki mięśniowej. Biegać będę najprawdopodobniej o 5 rano (6:40 - autobus do szkoły). Treningi w zakresie od 30 do 60 min. Co zjeść aby nie chwyciła mnie od razu kolka (gdy biegam zbyt szybko po jedzeniu, to zwykle kończę po paru kilometrach)? Proszę o porady.
PKO
Awatar użytkownika
piotrekzkrakowa
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy jako początkujący biegacz jestem uprawniony do udzielania rad. Napiszę tylko, że jeśli biegam rano, wypijam kawę z mlekiem i z cukrem i mnie to wystarcza. Jeśli mam trochę czasu, zjadam trochę chleba z dżemem lub miodem. Rano biegam do 45 minut.

pozdrawiam
ukłony i uśmiechy

JADĄC ROWEREM Obrazek BIEGNĄC Obrazek [komentarze] [blog]
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Początkujący mają zazwyczaj problem z kolką, gdyż przepona jeszcze nie jest przyzwyczajona do pewnych ruchów. Pamiętaj, aby zawsze utrzymywać dobrą posturę podczas biegania.

A jeśli chodzi o poranny trening i jedzenie przed nim to musiałbyś sam wypróbować co ci odpowiada najlepiej. Niektórzy mogą zjeść np. bułkę z szynką na 5 min przed bieganiem i nic im nie jest. W twoim przypadku poszedłbym w stronę owoców-bana ma dobrą konsystencję, rodzynki (możesz je sobie namoczyć na 12h przed spożyciem), baton energetyczny lub wypić izotonik (jak już nic nie pomaga).
Też kiedyś miałem problemy z kolką szczególnie podczas porannych wybiegań. Zauważyłem że długie i dokładne gryzienie pomogło pozbyć się w jakimś stopniu tego problemu.

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

Ja biegam rano przed praca - na razie max 14km - przed biegiem piję wodę i tyle.
Obrazek
Because Running Sucks
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

misthunt3r pisze:Ja biegam rano przed praca - na razie max 14km - przed biegiem piję wodę i tyle.
a po co?

pozdro
Obrazek

Awatar użytkownika
pełnazapału
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

też biegam rano- kiedyś nie lubiłam, a teraz nawet mi to odpowiada..
Przed bieganiem tylko mała kawa- zazwyczaj czarna. Biegam na ogół 40- 50 min i na tej kawce daję radę i jest lekko i przyjemnie.
Obrazek
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

CríostóirSweeney pisze:
misthunt3r pisze:Ja biegam rano przed praca - na razie max 14km - przed biegiem piję wodę i tyle.
a po co?

pozdro
Domyślam się, że to pytanie dotyczyło wody?
Odpowiedź brzmi: piję wodę bo mi się pić chce jak wstanę:P Ale również po to, żeby mnie nie suszyło w trakcie biegu :)

pozdrawiam
Obrazek
Because Running Sucks
Martins
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Seraphin pisze:Kiedyś próbowałem biegać rano i miałem problem z samym wstaniem... a gdy już mi się udało wybrać na trening to przebiegłem z 1km i skończyłem - żołądek mnie skręcał z głodu. Teraz jestem wręcz zmuszony do biegania rano - natłok zajęć = brak czasu. Co powinienem przekąsić przed biegiem, aby mi się komfortowo biegało i co najważniejsze, abym nie spalał tkanki mięśniowej. Biegać będę najprawdopodobniej o 5 rano (6:40 - autobus do szkoły). Treningi w zakresie od 30 do 60 min. Co zjeść aby nie chwyciła mnie od razu kolka (gdy biegam zbyt szybko po jedzeniu, to zwykle kończę po paru kilometrach)? Proszę o porady.
Śniadanie powinno być oparte przede wszystkim na węglowodanach. Po pierwsze szybciej je strawisz, po drugie dadzą Ci energię. Ja jem godzinę przed biegiem ciemny chleb z masłem i dżemem do tego ciemna kawa bez mleka i cukru. Ewentualnie jak jest mniej czasu jem 2 banany. Żeby biegać bez kolek musisz na początku wstać nieco wcześniej, by mieć chociaż godzinę na trawienie. Oczywiście zjedz mało na 50%-60%, a porządne śniadanie dopiero po biegu.
Awatar użytkownika
nimrek3
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Seraphin pisze:Kiedyś próbowałem biegać rano i miałem problem z samym wstaniem... a gdy już mi się udało wybrać na trening to przebiegłem z 1km i skończyłem - żołądek mnie skręcał z głodu. Teraz jestem wręcz zmuszony do biegania rano - natłok zajęć = brak czasu. Co powinienem przekąsić przed biegiem, aby mi się komfortowo biegało i co najważniejsze, abym nie spalał tkanki mięśniowej. Biegać będę najprawdopodobniej o 5 rano (6:40 - autobus do szkoły). Treningi w zakresie od 30 do 60 min. Co zjeść aby nie chwyciła mnie od razu kolka (gdy biegam zbyt szybko po jedzeniu, to zwykle kończę po paru kilometrach)? Proszę o porady.
Ja osobiście nie mam problemów z porannym bieganiem na czczo. Natomiast są dni w których muszę coś wrzucić na ruszt, bo się nie da. Wtedy moim zdaniem najlepszym wyborem przed bieganiem jest banan.
Running - my way of life.
Obrazek
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja stosuję odżywkę białkowo-węglowodanową rozpuszczaną w mleku (można w wodzie jak ktoś nie toleruje mleka). Szybko się wchłania i nie powoduje kolek.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
robbur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:44

Nieprzeczytany post

Ja również stosuje przed rannym biegiem banana, czasami + kawa. Dawałem radę na nim pociągnąć nawet do 20 km wybiegania easy.
Nie jestem zwolennikiem biegania na czczo.
Colin2000
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Też biegam rano. Przed biegiem jem jabłko + banan ewentualnie czasami dodaje rodzynek. Bardzo szybko sie trawi i nie zalega w zoładku. Polecam, przynajmniej dla mnie jest ok. Kaw na czczo nie pijam kiedyś próbowałem to gorzej biegło mi sie na dłuższych odcinkach niz po takich owocach ( weglowodanach prostych )
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Colin2000 pisze:Też biegam rano. Przed biegiem jem jabłko + banan ewentualnie czasami dodaje rodzynek. Bardzo szybko sie trawi i nie zalega w zoładku. Polecam, przynajmniej dla mnie jest ok. Kaw na czczo nie pijam kiedyś próbowałem to gorzej biegło mi sie na dłuższych odcinkach niz po takich owocach ( weglowodanach prostych )
Bo kawa zakwasza organizm ,a owoce są bardziej obojętne czy nawet lekko zasadowe (oczywiście mam na myśli reakcje zachodzące w organizmie)

pozdro
Obrazek

Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Colin2000 pisze:Też biegam rano. Przed biegiem jem jabłko + banan ewentualnie czasami dodaje rodzynek. Bardzo szybko sie trawi i nie zalega w zoładku. Polecam, przynajmniej dla mnie jest ok. Kaw na czczo nie pijam kiedyś próbowałem to gorzej biegło mi sie na dłuższych odcinkach niz po takich owocach ( weglowodanach prostych )
Bo kawa zakwasza organizm ,a owoce są bardziej obojętne czy nawet lekko zasadowe (oczywiście mam na myśli reakcje zachodzące w organizmie)

pozdro
Obrazek

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ