Oj Misiu, jak ja lubię czytać Twoje posty. Nauczy się człowiek sporo, uśmieje się, a wszystko to za darmo. W dzisiejszych czasach rzecz nie do pomyślenia. Dobrze, że FREDZIO nie każe nam płacić za czytanie tych perełek słownych. Dlatego, wspaniałomyślnie postanowiłem opublikować przepis na tym forum. Kilka osób na pewno będzie mi to miała za złe, ale cóż. Czego się nie robi dla SZTUKI.
Przepis znam ja, bo tylko ja w tym domu posiadam tajemną wiedzę na temat wypieków.
Adam coś ostatnio próbował robić, ale wyprowadził się i nie mam konkurencji
2 szklanki płatków owsianych ( najlepsze są w postaci zmielonej, takiej jak w sprzedaży są błyskawiczne, nie górskie. Malakser ratuje sytuację, zresztą nie tylko tutaj.
1 szklanka mąki (my używamy mąki pełnoziarnistej i żadnej innej)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cynamonu mielonego
pół szklanki zmielonych orzechów laskowych
pół szklanki rodzynek
pół szklanki innych bakalii (mogą być suszone morele, figi, żurawina, słonecznik, dynia itd. wszystko oczywiście pokrojone, albo zmielone grubo.
pół szklanki oleju
2/3 szklanki miodu
1 jajko
Potrzebne są dwie miski
do jednej wrzucamy składniki suche czyli płatki, mąkę, sól, cynamon, orzechy, rodzynki, inne bakalie.
do drugiej wlewamy olej, miód, jajko i jakiś aromat. My dajemy waniliowy- odrobinę
Mieszamy to co w jednej misce i mieszamy to co w drugiej misce. Potem łączymy obydwie miski i mieszamy, mieszamy, mieszamy, aż wymieszamy.
Wykładamy blachę papierem i wywalamy mieszankę na blachę ugniatając ją i równając.
Piec nagrzany do 180 stopni, pieczemy 25-30 minut. Różnie to bywa, zależy od mąki i innych czynników, tak czy siak trzeba obserwować. Doświadczona gospodyni lub godpodarz poradzi sobie z tym bez dwóch zdań.
Wychodzi z pieca, w domu pięknie pachnie, aż sąsiedzi zapuszczają ciekawskie spojrzenia z ulicy. Studzimy i kroimy.
Ot i tyle.
Zaraz się zaczną telefony, gdybym jutro nic nie napisał to już po mnie.
Renia wyciągnęła mnie do Empiku, a ja przekornie założyłem koszulkę z napisem Bieganie .pl
![hej :hejhej:](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)