Qba Krause pisze:kwestia rozpoznania to jedno - tu się zgadzamy. kwestia doboru środków - to drugie, tu się różnimy.
ja uważam, ze pulsometru nie należy kupowac, że to zbędny gadżet, powinno ise natomiast poznawać swój organizm i jego rekacje na trening.
podobnie z butami - np. przy bieganiu w butach "naturalnych" ze śródstopia - żadna analiza nie ma sensu.
nawet jesli nie szukamy butów naturalnych to dobór obuwia może się doskonale obyć bez analiz i byc prawidłowy. analiza czasami pomaga, ale równie często MOIM ZDANIEM wtłacza w ramy bezrefleksyjnego nie-myślenia o własnym bieganiu.
Ktoś mnie zbadał, wybrał buty ze swojego katalogu, choćby były niewygodne i przeładowane zbędnym badziewiem, musze w nich biegać. MOIM ZDANIEM jest to niewłaściwe podejście.
Nie należy kupować pulsometru bo Ty tak uważasz. A niby jak ktoś kto zaczyna swoją biegową przygodę ma poznać swój organizm i jego reakcje? Ma się za przeproszeniem porzygać aby wiedział że ma nie przesadzać z szybkim tempem? Człowieku co Ty tu wypisujesz za bzdury? Powiedz to instruktorom np. spinningu, którzy ludziom mówią jak mają prawidłowo wykonywać ćwiczenia aby nie zrobili sobie krzywdy. I na każde zajęcia każą przychodzić z pulsometrem.
Buty to temat złożony, bo zależy od techniki biegu, układania stopy podczas biegu a nawet czy ktoś ma czy nie ma płaskostopia, itd. Każdy jest inny i co innego oczekuje, ale od czegoś trzeba zacząć nic nie stoi na przeszkodzie żeby skorzystać z nowinek nowoczesnej techniki, w tym np. badania na dynamikę biegu lub scan stopy.
Widać że nie robiłeś takiego badania bo gdybyś robił to byś wiedział, że nikt niczego Ci nie narzuca "ze swojego katalogu butów" a jedynie doradza. Co więcej wcale tych butów nie musisz kupować, możesz zrobić jedynie badanie i odejść, bo to nic nie kosztuje. A to badanie jest generalnie po to aby stwierdzić czy ktoś ma stopę neutralną, pronującą czy supinującą i nic więcej.
Jesteś obrażony na technologiczne nowinki to sobie bądź ale nie pisz bzdur. Każdy sam zdecyduje co dla niego jest istotne.
http://www.polskieradio.pl/9/557/Artyku ... -to-sie-je
art z portalu Bieganie.pl nie znalazłem innego linku ale to to samo.