siła biegowa
- malgosia
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie mianowicie jestem w trakcie wykonywania 10 tygodniowego planu treningowego.Skończyłam już 4 tydzień(biegam siedmiominutowki)ale czy mogę dołożyć do mojego treningu troszkę siły biegowej mianowicie chciałabym popracować troszkę nad szybkością i skocznością.
"Każda nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku"
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja nie biegałem tym programem, ale skoro biegasz tylko siedmiominutówki to staraj się raczej zwiększyć czas ciągłego biegu, a siła biegowa na takim stopniu zaawansowania i tak idzie sama.
Tedi
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
-
- Zaprawiony W Bojach
Malgosiu niech Twym podstawowym celem jeszcze przez dlugi czas bedzie biec jak najdluzej, a nie jak najszybciej. Oczywiscie mozesz od czasu do czasu dla zabawy (ale tylko i wylacznie dla zabawy, nie jako element treningu) pobiec kawaleczek uderzajac nogami o posladki, lub podnoszac kolana wysoko do gory, lub "krokiem bociana", lub bokiem, lub tylem, lub..., lub..., lub... Powtarzam jednak traktuj to jako urozmaicenie biegowej monotnii i fajna zabawe, w zadnym wypadku zas trening sily biegowej jak to sie fachowo nazywa. Na to masz jeszcze duzo czasu.
kledzik
kledzik
- Daaga
- Zaprawiony W Bojach
Malgosiu, swietny watek!
Ja wlasnie tez mam problem z tym tematem, otoz wiem na czym polega sila biegowa i znam wszystkie elementy skladajace sie na nia (wkoncu bralam udzial w Akademii Biegowej ), ale nie mam pojecia w jakiej kolejnosci wykonywac cwiczenia, ile i jak dlugo.
Moze poradzicie cos, jak to wyglada u Was?
Ja wlasnie tez mam problem z tym tematem, otoz wiem na czym polega sila biegowa i znam wszystkie elementy skladajace sie na nia (wkoncu bralam udzial w Akademii Biegowej ), ale nie mam pojecia w jakiej kolejnosci wykonywac cwiczenia, ile i jak dlugo.
Moze poradzicie cos, jak to wyglada u Was?
-
- Zaprawiony W Bojach
Mietek Kierlewicz vel Zgredzio na jednym z biegów SBBP pokaza³ nam taki zestaw: 30 m skip A, 30 m wieloskoki, 60 m sprint. O ile dobrze pamiêtam, mówi³ o 5-6 powtórzeniach i taki trening raz w tygodniu.
- stachnie
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: 3:10:04
- Kontakt:
U mnie są to zwykle 3 serie składające się ze:
- skipu A co trzeci krok przez ok. 70 m, przez ok. 40 m stopniowe przejście do sprintu i potem ok. 60 m sprintu
- jw. ale skip C
- wieloskoku przez ok. 80 m i potem biegu z wysokim unoszeniem kolan ok. 40 m
- ciągłego skipu A przez ok. 70 m i potem sprintu ok. 30 m
- jw. ale skip B i C.
To wszystko na podbiegu o średnim nachyleniu ok. 10%.
Pozdrawiam,
Sławomir Stachniewicz.
- skipu A co trzeci krok przez ok. 70 m, przez ok. 40 m stopniowe przejście do sprintu i potem ok. 60 m sprintu
- jw. ale skip C
- wieloskoku przez ok. 80 m i potem biegu z wysokim unoszeniem kolan ok. 40 m
- ciągłego skipu A przez ok. 70 m i potem sprintu ok. 30 m
- jw. ale skip B i C.
To wszystko na podbiegu o średnim nachyleniu ok. 10%.
Pozdrawiam,
Sławomir Stachniewicz.
- pabloii
- Dyskutant
Kurcze, a co to jest wogle sila biegowa. Bo to jest zdaje sie cos co bym chcial docelowo miec. Choc dopiero zaczynam biegac, wiec na razie wysilek to dla mnie przebiegnicie sensownego dystansu :)- tak tak, ten myslnik to wywieszony jezyk
-
- Zaprawiony W Bojach
dalej, dalej, dalej - byle nie za daleko...
mój zwyczajowy dystans to 10 km, jak pewnego dnia się szarpnąłem na 20 km to tydzień miałem z głowy (uwaga na ścięgna)
ćwiczyć nogi!
mój zwyczajowy dystans to 10 km, jak pewnego dnia się szarpnąłem na 20 km to tydzień miałem z głowy (uwaga na ścięgna)
ćwiczyć nogi!
[i]The things you own end up owning you.[/i]
- malgosia
- Stary Wyga
Myślę że siła biegowa jest po to aby poprawić szybkości siłę i skoczność a także niektóre ćwiczenia poprawiają kordynacjie ruchową.Podbiegi pod górke (to też jest siła biegowa)pozwolą lepiej przygotować się do biegania na pagukowatych terenach.Te ćwiczenia są naprawde ważne,tylko ja dopiero zaczynam biegać i chyba jeszcze muszę z nimi poczekać:)
"Każda nawet najdłuższa podróż zaczyna się od pierwszego kroku"
- pabloii
- Dyskutant
To podobnie jak ja. Mysle ze na dluzsza mete samo bieganie jednak nie bedzie mnie bawic. Ale poki co wystarczajaco zmeczony jestem po zwyklym biegu.
A dlaczego chcesz cwiczyc wlasnie sile biegowa? Jest wiele innych mozliwosci (np. maraton ). A moze wszystkiego po trochu?
A dlaczego chcesz cwiczyc wlasnie sile biegowa? Jest wiele innych mozliwosci (np. maraton ). A moze wszystkiego po trochu?