Kilometraż

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

czyli może być np. dużo stretchingu,
ćwiczenia na wytrzymałość mięśni czyli max powtórzeń w 1 serii z min obciążeniem,
oraz na dodatek ćwiczonka typu... no wiecie te takie wszystkie z wf wyciągnięte.
www.kolarstwo.z.pl
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
grubcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czy mozna poprosić o odnośnik do jakiejś strony która by pokazywała ćwiczenia ogólnorozwojowe?
Mój awatar ziewa.
Shi Long kuang
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wracając do tematu killometrażu w okresie przygotowawczym. Czy opłaca się robic ojętość 120 - 180 km tygodniowo? W końcu nie jest to mało.
Rok temu biegałem na zawodach tempem 4.10 na kilometr,niezależnie od dystansu. Po porządnym sezonie zimowym,po zaledwie czterech treningach szybkości + zawody,biegam bez większych problemów po 3.20. Zakładałem w tym sezonie,że będę biegał po 3.40. Takie były założenia. Obecny poziom jest całkiem przyzwoity. Niestety dwa lata pracy, od poziomu grubaska ( 86kg) palącego papierosy do dzisiaj. Według mnie warto było.
Namawiam wszystkich,nie bójcie się dać trochę więcej na treningach. To się opłaca.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale 3:20 na jakim dystansie ?
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Uwazam , ze zwiekszenie kilometrazu powinno nieodmiennie isc w parze ze zwiekszeniem czasu poswieconego na regeneracje . Odpoczynek to tez proces treningowy .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do 10 km na pewno. Docelowo trenuję do półmaratonu,ale jeszcze nie miałem okazji w tym sezonie biegać tego dystansu. Maraton traktuję z przymróżeniem oka,bo męczy mnie psychicznie i nie mam ambicji poswięcać czasu dla wyniku na tym dystansie. Czuję do niego respekt,więc nie porywam się z motyką na słońce. Założeniem okresu startowego jest zwiększanie szybkości, poprzez starty na dystansach do 10 km ( najczęściej 5km i 6,5 km ).Czyli najpierw będę starał dać z siebie wszystko na dystansach do 10km. Wszystko wyjdzie czarno na białym po zakończeniu sezonu. Wtedy zdam relację Fredzio.
A co do regeneracji,to rzeczywiście podstawa intensywnego treningu. Bez niej trening może nie przynieść zamierzonego efektu,albo wręcz przeciwnie doprowadzić do regresji wyników.
Awatar użytkownika
Padre
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Irko, jestem pod wrażeniem! W ciągu 1 roku treningu osiągnąłeś tempo biegu 3,20 na km, niezależnie od dystansu?! Nawet jeżeli nie miałeś tu na myśli maratonu, to i tak uważam, że rozpoczynając od "grubaska" i osiągając takie tempo w ciagu 1 roku - REWELACJA.

Bądź wobec tego tak uprzejmy i napisz coś o swoich treningach w ciagu tych pierwszych kilkunastu miesięcy. Od jakiego poziomu zaczynałeś (np. Twój pierwszy wynik na 10 km), jaki kilometraż biegałeś, jakim tempem i trochę danych dotyczących Twoich postępów na zawodach.

Muszę przyznać, iż biegam od 1,5 roku, nie byłem "grubaskiem" - ale i tak nie mogę zejść poniżej 4,00 na km (na 10 km). ZDRADŹ SWÓJ SEKRET!
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O ile dobrze pamietam to sekret Irko polega na tym, iz zostal podopiecznym Jurka Skarzynskiego...

kledzik
Awatar użytkownika
Padre
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Irko, wypowiedz się proszę. O ile Kledzik ma racje - to Jurek Skarżyński zostanie zapewne w najbliższej przyszłości zawalony pracą treningową. A są tacy, którzy nie wierzą w kursy korespondencyjne...
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

TY Irko ważyłeś 86kg :o
Po tym jakiego widziałem cie w Dębnie to uwierzyć nie mogę!!
Z wrażenia bym z krzesła zleciał.

WNIOSEK: oj opłaca się biegać, opłaca!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
Marcos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak patrze i widze swoje posty z grudnia! ub. roku i mogę się pochwalic ze ja również po dobrze przepracowanej (jak na moje możliwości zimie ) poprawiłem swoje tempo biegu w strefie OWB1 obecnie nie biegam wolniej niż 5:40/km a jak pisałem w grudniu było to ok. 8min/km.
A w najlepszym WB3 jaki na razie wykonałem na 4km miałem tempo 4:17/km
Ogólnorozwojówka to były ćwiczenia na każda partie mięśniową w jednej serii max powtórzeń, a poza tym dużo dał mi ergobike i oczywiście bieganie, również uważam że przebiegnięte km to podstawa do wyników.
www.kolarstwo.z.pl
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do momentu przeczytania książki Jurka Skarżyńskiego biegałem wg. planu http://www.orienteering.pl/trening/planytreningowe.htm
Póżniej skleciłem trening dokładnie wg. ramowego planu przedstawionego w książce "Biegiem po zdrowie",z uwlględnieniem moich możliwości.
Chciałbym być korespondencyjnym uczniem Jurka Skarżyńskiego i pewnie jeżeli zrobię wyniki w tym sezonie,to być może znajdzie się ktoś kto mi w tym dopomoże finansowo.
Oprócz tego mam kontakt i czasami trenuję z czołowymi polskimi tratlonistami,ich wskazówki nie są bez znaczenia.
W moim miasteczku mieszka i trenuje także obecny mistrz Polski na 10km. Kiedyś może spytam go czy mogę z nim troche potrenować. To by była dopiero porządna lekcja biegania.
Możliwości jest zawsze dużo. Trzeba tylko chcieć.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Irko, żebym dobrze zrozumiał. To robisz teraz 10 km w 33:20 mniejwięcej?
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Irko tą książkę "Biegiem po zdrowie" kupiłeś w księgarni? Można ją wogtóle gdzieś dostać.
Tak nawiasem mówiąc to od dziś biorę z Ciebie przykład Irko. Biegam dokładnie tak długo jak Ty ale mam o wiele słabsze wyniki. Muszę więc dużo pozmieniać...
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
ODPOWIEDZ