Ciekawostki!!!
czas:
kiedyś były tylko zegarki wskazówkowe i nie wszystkie z sekundnikami i tak się mierzyło czas lub stopery ręczne też wskazówkowe z przyciskiem u góry do włanczania, póżniej pojawiły się zegarki tzw. kwarcowe i to było juz coś, a jak miały stoper no to wypas, dzisiaj z pomiarem czasu nie ma problemu kazdy ma jakis dokładny stoper w zegarku, telefonie, pulsometrze itp. Przyczym czas kiedyś i dzisiaj jest taki sam.
odległość:
i tu są problemy, kiedyś biegało się odcinki na "oko" tzn. od ulicy do ulicy jest około....lub do wioski tej a tej jest około..., mozna zmieżyć ocinek np. krokami lub tzw. dwukrokiem licząc na jedną nogę a przedtem sprawdzając przy drodze od słupka do słupka ile jest dwukroków (ja mam 100m = 62), dokładny pomiar mamy na stadionie, wiadomo kółko=400m. Dzisiaj mozemy jeszcze mierzyć odległości samochodem jeśli biegamy przy drodze, lub rowerem montując na nim dalmierz. Jeśli biegamy ciągle gdzie indziej to trudno znać odległość bo komu by się chciało to mierzyć w jeden z podanych wyżej sposobów. Ale dzisiaj mamy GPS-y tylko problem jest z ich dokładnością. Ja mam w lesie przemierzoną trasę tzw. dwukrokiem + - 1700m, ostatnio sprawdziłem to "Sports Tracker" zrobiłem 3 kółka mierząc je i oto wyniki: 1770m, 1830 i 1940 i wiecie jakie miałem wspaniałe tempo przy trzecim chociaz biegłem je ostatnie??? (dzisiaj ściągnąłem "Endomondo" i sprawdze choć to zależy od GPS-u a nie programu, ale może nie koniecznie)
pulsometry:
o tym przeczytajcie sobie tutaj:
http://bieganie.pl/?cat=15&id=188&show=1
najpewniejsze jest że biegamy np. 30, 40, 50 itd. minut i tu nikt nie może mieć zastrzeżeń.
Co do reszty, dotyczy GPS-u i pulsometru to owszem fajne i przydatne gadżety dające jakąś orientację w tym co robimy czyli w bieganiu, ale bądźmy co do ich wyników bardzo sceptyczni bo mogą wprowadzić nas w błąd i wyprowadzić na manowce.
Tak sobie pisze dla urozmaicenia.
Pozdrawiam
Ps. Mariusz ponieważ ostatnio biegłeś w ulewie, to GPS mógł Ciebie okłamać, sprawdź tę trasę jadąc rowerem z "Endomondo" zamocowanym na kierownicy lub w ręce i jesli wynik (odległość) będzie zblizona do tej co osiągnąłeś podczas biegu, to możesz swoją życiówkę zaliczyć, jesli róznice będą duże, to wiesz............ to tylko są gadżety.
Pozdrawiam.