Święta prawda.... Już mam zgon kolana, ale nie od smalcu!Svolken pisze:życie to pewna śmierć....tak w ogólejass1978 pisze:Kiedyś w Wyborczej był wywiad z taką Panią Profesor co się fachowo tym zajmuje. Mówiła, że smażenie na oleju to śmierć - raka można dostać. Jak smażyć to tylko na smalcu. A najlepiej nie smażyć wogóle.
na jakim tłuszczu smażyć?
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach
Dokladnie, a nawet więcej, tj w tytule filmu: życie to śmiertelna choroba przenoszona drogą płciową XDSvolken pisze:życie to pewna śmierć....tak w ogólejass1978 pisze:Kiedyś w Wyborczej był wywiad z taką Panią Profesor co się fachowo tym zajmuje. Mówiła, że smażenie na oleju to śmierć - raka można dostać. Jak smażyć to tylko na smalcu. A najlepiej nie smażyć wogóle.
Smalec jest ok, pod warunkiem, ze sie nie ma problemu ze zlym cholesterolem.
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
A jakie to ma znaczenie czy zdrowe czy nie? Raz na jakis czas mozna zjescSantiago pisze:nie raz jadłem naleśniki, nie pytałem czy są smaczne, ale czy są naprawdę zdrowewolf1971 pisze:Spróbuj. Są przepyszne z cukrem pudremSantiago pisze:a propos naleśników, czy one są naprawdę zdrowe ? nie są przypadkiem ciężko strawne czy coś podobnego ?

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
No i własnie oto chodzi, "ostrożnie"Kanas78 pisze:Pozatym palmowy i kokosowy zawierają tylko nasycone kwasy tłuszczowe, wiec trzeba ostroznie. Dieta powinna zawierac zbilansowana ilosc kwasow jedno i wielonasyconych.

Na maśle robię jajecznicę, ale mowa jest o pieczeniu masło się spali w trochę dłuższej perspektywieKanas78 pisze:Rzepakowy również ma wysoką temp. dymienia i niczym nie ustępuje palmowemu.
A tak wogóle jeśli już mowa o temperaturze dymienia, najwyższą ma klarowane masło.

pod warunkiem e ktoś lubi zapach smalcu w naleśnikach hrhrKanas78 pisze: Smalec jest ok, pod warunkiem, ze sie nie ma problemu ze zlym cholesterolem.

Podobnie jak chleb, ale jak sobie dodasz jabłka to są smaczniejszeSantiago pisze:nie raz jadłem naleśniki, nie pytałem czy są smaczne, ale czy są naprawdę zdrowewolf1971 pisze:Spróbuj. Są przepyszne z cukrem pudremSantiago pisze:a propos naleśników, czy one są naprawdę zdrowe ? nie są przypadkiem ciężko strawne czy coś podobnego ?

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
Podobnie jak chleb, ale jak sobie dodasz jabłka to są smaczniejsze

pozdro[/quote]
Tylko z jabłkiem nie są już naleśnikami a plackami z jabłkiem

pozdro[/quote]
Tylko z jabłkiem nie są już naleśnikami a plackami z jabłkiem

- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach
- mszary
- Zaprawiony W Bojach
ja zawsze myślałem, że jak nalesnik to duży cienki placek do którego można dodać co się chce, np. jabłka.
A jak proszę żonę o racuchy to robi tak jak kiedyś mi matka robiła lub babka - do surowego ciasta dodaje się kawałeczki jabłek i smazy sie male, grube placuszki
A jak proszę żonę o racuchy to robi tak jak kiedyś mi matka robiła lub babka - do surowego ciasta dodaje się kawałeczki jabłek i smazy sie male, grube placuszki

- Kanas78
- Zaprawiony W Bojach
Nalesnik to nalesnik-ciasto nalesnikowe ma troche mniej maki, powinno byc cienkie i nie ma w srodku owocow, a racuch ma wiecej maki jest grubszy i ma owoce, tak mnie uczono, ale sama juz nie wiem 

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
No bo tyż tak jestmifim pisze:Dla mnie racuchy to ciasto drożdżowe z jabłkami, smażone jak naleśniki.

"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- myśka
- Wyga
- Kontakt:
co do oleju do smażenia, to polecam ryżowy. Jak już muszę na patelni usmażyć, to ryżowy stosuję a jak nie, to na grillu elektrycznym. Smaczniejsze moim zdaniem dania są
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
placki ziemniaczane to przecież plyndzewolf1971 pisze:A na Mazowszu racuchy to placki ziemniaczane...Kanas78 pisze:U mnie na te z jabłkiem to się mówi racuchy, po śląsku ajerkuchy

- myśka
- Wyga
- Kontakt:
racuchy to ciasto prawie naleśnikowe z jabłkiem lub bananem.robbur pisze:placki ziemniaczane to przecież plyndzewolf1971 pisze:A na Mazowszu racuchy to placki ziemniaczane...Kanas78 pisze:U mnie na te z jabłkiem to się mówi racuchy, po śląsku ajerkuchy
-
- Rozgrzewający Się
Ja też polecam ryżowy, nie dymi i nie wpływa na smak smażonych potraw.
Jeśli chodzi o naleśniki to można i z owocami, pamiętam jak babcia robiła naleśniki to czasem wcierała na tarce jabłka w ciasto.
Jeśli chodzi o naleśniki to można i z owocami, pamiętam jak babcia robiła naleśniki to czasem wcierała na tarce jabłka w ciasto.