udzielcie rady, czekam

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
mlody_z_motywacja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam wszystkich, jestem nowy na forum, krotko przedstawie moja sytuacje, mianowicie, jestem licealista mam lat18. w mlodosci bylem zawsze szczuply duzo biegalem, gralem w pilke wiadomo, przez ostatnie 2 lata liceum zminilo sie wszystko wiecej nauki, po szkole nie ma checi juz wyjsc na dwor lepiej polozyc sie spac, czy poklikac na necie, jesli juz sie wychodzi to aby odreagowac pije sie trunki alkoholowe i pali nadmiary papierosow. w ciagu dwoch lat przybralem na masie, jednak glownie sa to okolice klatki piersiowej, brzucha, rece nadal mam tak samo chude, na plazy dziwnie to wyglada, moim celem jest przyjecie apetycznej sylwetki, i wlasnie zastanawiam sie jaka dieta bylaby dla mnie dobra ta ktora sprawi ze przytyje czy schudne, dodam jeszcze ze chcialbym zaczac biegac, moge robic pompki brzuszki niestety nie mam do dyspozycji sprzetu silowego.
mam lat 18
wzrost 182
masa 70
biceps o ile dobrze mierze 25 cm, bardzo malo
chcialbym to zmienic, bardzo bylbym wdzieczny jesli otrzymalbym jakies wskazowki, jakas przykladowa diete.
pozdrawiam
nie wiem czy w dobrzym miejscu napisalem ale jestem nowy na forum
:grr:
PKO
Awatar użytkownika
Bawareczka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 59'47''

Nieprzeczytany post

hihi z mojej perspektywy wypowiedz, 18 latka, ze w mlodosci byl szczuply jest zabawna :bum:
co do diety to odstaw papierosy i alkohol
koreek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mysle ze wystarczy bys zaczal sie ruszac... skoro Twoim zdaniem masz za duzo ciala to zacznij sie ruszac.. bieganie, pompki i brzuszki i mysle ze bedzie ok.. w koncu nie jestes ani troche za grupy:P. moze potrzeba Ci troche miesni;p
mlody_z_motywacja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czy moglbym prosic o jakas przykladowa diete dla osoby ktora biega 3 razy w tyg i codziennie robi pompeczki i brzuszki?
Awatar użytkownika
Flapjack
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 43:00

Nieprzeczytany post

Nikt Ci nie napisze dobrej kompletnej diety po przeczytaniu dwoch twoich postow, tym zajmuja sie dietetycy za gruba kase :D. Poza tym ty nie potrzebujesz zadnej konkretnej bo wg mnie masz odpowiednia wage ! Jedyne co to trzeba popracowac zeby zamienic tluszcze z brzucha i cyckow na miesnie i i troche sie wyrzezbic. :D

Przedewszystkim musisz rzucic albo ograniczyc fajki i alko. Ponadto zastosowac kilka rad :
- biale pieczywo zamienic na pelnoziarniste, to samo ryz.
- jesc piec posilkow dziennie w regularnych odstepach, nawet jak ci nie pasuje zabierz jablko i troche muesli i przegryz, organizm musi sie przyzwyczaic ze bedzie dostawal habahaba regularnie np co 3h wtedy bedzie odkladal mniej zapasow :D
- ostatni posilek min 3h przed snem.
- wrzuc kilka owocow dziennie.
- wywal napoje gazowane, jezeli juz musisz pij te w wersji zero/light.
- pij duzo wody nawet gdy nie jestes spragniony, wyrob sobie nawyk, jak z papierosami, co jakis czas siegaj po butelke z woda.
- pozywne sniadanie, ale tez najlepiej nie to samo codziennie
- wyeliminuj fast foody
- postaraj sie zamieniac posilki smazone na gotowane lub pieczone, jedz wiecej zup i salatek.

Co do polaczenia treningu silowego plus diety, czytalem ostatnio artykul w ktorym bylo napisane ze to nie jest wcale taka latwa sprawa, budowanie masy miesniowej i odchudzanie to dwa praktycznie przeciwne procesy, niemniej dobrze budowac baze, gdy juz pozbedziesz sie nadmiaru tkanki tluszczowej ograniczysz jedno i rozwiniesz drugie.

Co do cwiczen w domu poczytaj to : http://www.kulturystyka.pl/atlas/trening_domatora.asp

Ja duzo cwicze w domu, na brzuch robie a6w skonczylem dwa razy caly program teraz robie co drugi dzien 20 minut plus pare cwiczen z 8min ABS.
Na klate dobre sa programy ze strony onehundredpushups (wygoogluj).

Pozdro
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak jak pisze Flapjack. Stary ważysz 70 przy wzroście 182, nie masz za bardzo z czego chudnąć. Pozostaje jedynie wyrobić mięśnie. W takim przypadku możesz bieganie potraktować jako rozgrzewkę przed treningiem. 30-45 minut luźnego biegu, a potem ćwicz. Do zestawów, które polecił Flapjack mogę doradzić tzw. trening 300 Spartan, znajdziesz w necie bez problemu, a cel tego treningu to głównie rzeźba, więc to na czym Ci zależy.

pozdrawiam
Obrazek
Because Running Sucks
iściak
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Też mam 18 lat. 174cm wzrostu i na początku 68kg. Od 3 miesięcy nie jem słodyczy, za to biegam i jem trochę mniej, bardziej lekkostrawnie. Spadło w czasie tych 3 miesięcy 5 kg, za to mięśnie urosły i wyszły na zewnątrz(dodam, że moim celem nie jest poprawa wyglądu :hejhej:).
Wystarczy biegać regularnie i do tego machać pompki/kołyski/przysiady/CSO czy podciągać się.
Najważniejsza jest regularność!
Pozdrawiam.
mlody_z_motywacja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dziekowa za rady!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ