skurcze na maratonie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

mam problem ze skurczami dwugłowego mięsnia uda podczas maratonu. Podczas ostatnich dwóch maratonów (jesień i wiosna) skurcze zrójnowały mój wynik.
W poszukiwaniu przyczyn doszedłem m.in. do tematu odwodnienia i zachwiania równowagi sód - potas.
W tym kierunku zacząłem przeglądać internet i znalazłem na anglojęzycznych stronach opis tabletek kapsułek SaltStick. Zawierają sód, potas, magnez, wapń i witaminę D. Z ulotki wynika, że zawartość tych związków odpowiada ilościom wypacanym i traconym podczas godziny wysiłku.
Czy ktoś z Was może próbował tego specyfiku, ma jakieś doświadczenia albo wiedzę?
Czy to w ogóle ma sens i czy może pomóc w ukończeniu maratonu z uśmiechem? :)
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
PKO
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

to może opisz jak wyglądał przebieg tego maratonu pod kątem uzupełniania płynów/ jedzenia? ile piłeś samej wody? ile izotoników? im bliżej mety tym więcej?
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Skurcze mogą być niedoborem jonów wapnia, chlorków, zmęczeniem mięśnia, zasiedzenia(braku ćwiczeń) i jak się mówi magnezu, ale tu byłbym sceptyczny, trzeba trzymać zbilansowaną dietę i nie przetrenowywać się wtedy powinno być wszystko ok.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

no i do tego dochodzi kwestia picia samej wody ( tudzież lekkomineralizowanej).. ja na swoim maratonie wpadłem w taką właśnie pułapkę, im większe było zmęczenie tym coraz mocniej piłem wodę, nie zwróciłem uwagi żeby pić wtedy więcej izotoników, jeść owoce etc.. w efekcie wypłukałem na tyle minerałów, że zaraz za metą doznałem skurczu..

jeszcze jest kwestia przyswajania podczas biegu pokarmu i składników mineralnych.. mój znajomy ma z tym problem, nie ma skurczy, ale po prostu słabnie po 30km i czuje, że wszystko co zapoda podczas biegu, zalega mu w żołądku.. ponoć chce spróbować patentu z espumisanem, niektórym to ponoć pomaga..
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ