Do czego biegaczom potrzebne jest białko?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Słusznie prawisz F@E
New Balance but biegowy
DariaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

F@E pisze: najważniejszą rolę odgrywa fizjonomia a nie dieta,
tak, trzeba miec dlugie, krecone wlosy inaczej sie nie da :hahaha:
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

DariaB pisze:
F@E pisze: najważniejszą rolę odgrywa fizjonomia a nie dieta,
tak, trzeba miec dlugie, krecone wlosy inaczej sie nie da :hahaha:
ha ha ha :bum:
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
Jarlaxle
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 32:26

Nieprzeczytany post

Biegacz ze zdjęcia to Linford Christie :ble:
10km- 32:26
21.097km- 1:12:03
https://www.strava.com/athletes/mbujala
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Zgadza się. :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

F@E pisze: A to że pisze taki art gość z tytułem dr. niczego nie zmienia. ;)
Dr jest dodane przeze mnie, uważam że to może być ważna informacja dla części osób, że jest to człowiek który poza tym że uprawiał sport na najwyższym poziomie to poświęcił kilka lat żeby uczyć się o diecie i farmacji na wyższej uczelni a nie od kolegów z siłowni lub anonimowych internetowych selfmade guru.
jack warski
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

czy białko jest potrzebne podczas biegania ? to jest oczywisty fakt
jak to że jest potrzebne w każdym sporcie jak i bez uprawiania sportu aby żyć
najważniejszą rzeczą jest jakie to ma byc białko i to jest najważniejsza sprawa

wiec fajnie by było aby pan dr napisał ze np
podczas biegania warto zwrócic uwage na takie i takie białko gdyż wchałania sie z tego i tego odcinka pokarmowego w takim i takim czasie a najlepiej by było aby poziom aminokwasów (do np takiej a takiej wagi ) był przed treningiem taki a taki a uzupełniamy po trenigu takim a takim treningu , tymi a tymi amonokwasami

kilka lat temu skończylem kurs dietetyki ale pani profesor i inni prowadzący kurs nie umieli odpowiedzić mi na min. takie pytania i tylko po takich odpowiedziach człowiek może wysnuć jakąś teorie pod sibie bo każdy jest inny i musi słuchać swoich potrzeb organizmu
bo cos co jest dobre dla kogos może być złe a nawet gorsze dla drugiego

al fajnie że są taki publikacje na ten czy inne temat ponieważ nie tylko ci co coś wiedzą ale ludzie którzy dopiero zaczynaj przygode ze sportem też musza od czegoś zacząć
pozdrawiam J :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

jack warski pisze:czy białko jest potrzebne podczas biegania ? to jest oczywisty fakt
Rozumiem, że chodzi Ci o to, że uważasz, że celowe spożywanie białka w jakiejkolwiek postaci jest potrzebne.
Więc wg mnie to nie jest oczywisty fakt.
Daję za przykład biedujących Kenijczyków czy Etiopczyków - do momentu kiedy zaczynają osiągać pierwsze sukcesy sportowe nie mają co marzyć o spożyciu białka, dostają jakąś jego ilość w produktach zbożowych które spożywają ale mięso to jest absolutny luksus a nie mają jakichś alternatyw. Więc powtarzam - to wcale nie jest oczywisty fakt.
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
jack warski pisze:czy białko jest potrzebne podczas biegania ? to jest oczywisty fakt
Rozumiem, że chodzi Ci o to, że uważasz, że celowe spożywanie białka w jakiejkolwiek postaci jest potrzebne.
Daję za przykład biedujących Kenijczyków czy Etiopczyków - do momentu kiedy zaczynają osiągać pierwsze sukcesy sportowe nie mają co marzyć o spożyciu białka, dostają jakąś jego ilość w produktach zbożowych które spożywają ale mięso to jest absolutny luksus a nie mają jakichś alternatyw. Więc powtarzam - to wcale nie jest oczywisty fakt.
no właśnie - i dlaczego oni tak biegają, w czym tkwi tajemnica ich sukcesów. Tam wsuwają produkty zbożowe i mięso dla nich to luksus a u nas wygrywają maratony.
el_dresso
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam nurtujące pytanie, a mianowicie o której porze dnia powinienem zjadać najwięcej białek i z jakich produktów. A to dane dotyczące mnie:
waga 75kg
godzina treningu: 23.00 (45+/-10 min)
ilość treningów w tygodniu 5 + 1 gra w piłkę nożną (1,5h)

I czy po treningu tj 24.00 powinienem coś jeszcze jeść, czy może zmienić godzinę treningu np. na 21?
Obrazek
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38

Nieprzeczytany post

Jojeju, jak zobaczyłem Linforda to już myślałem, że będzie o właściwym dawkowaniu nandrolonu albo efydryny. A to jednak tylko ilustracja dla efektów zdrowego przyjmowania białka. :bleble:
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

mszary pisze:
Adam Klein pisze:
no właśnie - i dlaczego oni tak biegają, w czym tkwi tajemnica ich sukcesów. Tam wsuwają produkty zbożowe i mięso dla nich to luksus a u nas wygrywają maratony.

no ale czy to jest zdrowe? .. mi się od razu włącza lampka i patrze w statystyki, w Kenii ludzie powyżej 64 roku życia to 2,4% populacji. Raczej ma to coś wspólnego z poziomem odżywiania. Z tekstu płynie dobra sugestia i chyba nie ma co za dużo dyskutować:
.......My biegacze z Polski, biegacze rasy kaukaskiej jesteśmy różni od biegaczy z czarnego lądu nie tylko pod względem antropometrycznym (wzrost, masa ciała), ale i pod względem ekonomii przemian energetycznych, dlatego też żadne porównania nie mają raczej sensu. Większość z nas ma większą ilość masy mięśniowej w stosunku do mieszkańców czarnego lądu, więc i zapotrzebowanie na białko mamy wyższe. Każdy z nas ma pewną dolną granicę masy ciała (w tym masy mięśniowej), przy której czujemy się komfortowo. Zbyt duże obniżenie zawartości białek w diecie będzie powodowało spadek ilości masy mięśniowej i obniżenie efektywności wszystkich procesów metabolicznych opartych o białka (patrz powyżej). Zejście z zawartością białka poniżej 0,8 g/kg m.c. może być jedynie zastosowane krótkotrwale u osób o bardzo dużej ilości tkanki mięśniowej a niskiej zawartości tłuszczu np. osób które wcześniej trenowały dyscypliny o charakterze siłowym, które chcą rzeczywiście obniżyć ilość tkanki mięśniowej. Pamiętajmy, iż nawet biegający wegetarianie czy Afrykanie zwykle dostarczają powyżej 1g białka/kg m.c., gdyż produkty zbożowe, warzywa i kasze również stanowią źródło białka (!!!).
Chwilowo w sposób kontrolowany zapewne da się bezpiecznie obniżyć poziom białka w celu redukcji masy. Ale z Kenijczykami się nie możemy bezpośrednio porównywać ze względu na genetyczne różnice w budowie ciała- inne zapotrzebowanie..
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

na zdjęciu jest oczywiście sprinter Linford Christie :)
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

el_dresso pisze:Mam nurtujące pytanie, a mianowicie o której porze dnia powinienem zjadać najwięcej białek i z jakich produktów.
Odpowiedzi na pytania:

- Czy biegacze spożywają wystarczające ilości białka w diecie?
- Jakie produkty powinni biegacze włączyć do jadłospisu?
- Kiedy powinniśmy spożywać produkty zawierające białko?
- Czy biegaczom potrzebne są suplementy zawierające białko i aminokwasy?

w następnych odcinkach.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
el_dresso pisze:Mam nurtujące pytanie, a mianowicie o której porze dnia powinienem zjadać najwięcej białek i z jakich produktów.
Odpowiedzi na pytania:

- Czy biegacze spożywają wystarczające ilości białka w diecie?
- Jakie produkty powinni biegacze włączyć do jadłospisu?
- Kiedy powinniśmy spożywać produkty zawierające białko?
- Czy biegaczom potrzebne są suplementy zawierające białko i aminokwasy?

w następnych odcinkach.
nic prostszego :)

ad1. nie
ad2. nie jest to trudne(zwierzęce i roślinne białko w każdej postaci)
ad3. wtedy kiedy go potrzebujemy(po treningu - szybko przyswajalne, z rana - nie ma znaczenia, na wieczór- wolno przyswajalne.)
ad4. Wszystko zależy od objętości treningu danego biegacza, amino można sobie brać ale jako kompleks.
Adam Klein pisze:
F@E pisze: A to że pisze taki art gość z tytułem dr. niczego nie zmienia. ;)
Dr jest dodane przeze mnie, uważam że to może być ważna informacja dla części osób, że jest to człowiek który poza tym że uprawiał sport na najwyższym poziomie to poświęcił kilka lat żeby uczyć się o diecie i farmacji na wyższej uczelni a nie od kolegów z siłowni lub anonimowych internetowych selfmade guru.
No racja a co do selfmade to często oni nie zdradzają swojego wykształcenia a są po fachu :bum:
Zagadnienia z dietetyki są dość proste i nie trzeba sprawy ubierać w szaty króla :bum:
Adam Klein pisze:
to nie argument :hej:

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
ODPOWIEDZ