Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy ktoś miał tak koszmarne rozbieżności jak jak? Wydawało mi się że przekłamanie to do 5%, dziś biegłem zawody, 11,6km a FR60 pokazał mi 13,5 km :orany: kilometry były oznaczone, wg zegarka dyche miałem w 45:55 a tak na prawde było 52:33 więc różnica dramatyczna.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Duncan pisze:Czy ktoś miał tak koszmarne rozbieżności jak jak? Wydawało mi się że przekłamanie to do 5%, dziś biegłem zawody, 11,6km a FR60 pokazał mi 13,5 km :orany: kilometry były oznaczone, wg zegarka dyche miałem w 45:55 a tak na prawde było 52:33 więc różnica dramatyczna.
Kiedy kalibrowałeś i po czy biegłeś?? bo przykładowo po śliskim może naliczać więcej.. ale aż tyle??
mi na maratonie naliczył chyba 200 czy 250m wiecej... więc prawie ideał.. bo zauważyłem że nawet gps-owcą naliczało 42.300 i wiecej...
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zwykle biegam po leśnych ścieżkach, raczej płasko, dziś był 100% asfalt też i ze dwa solidne podbiegi. Nie kalibrowałem bo jak raz kiedyś sprawdzałem to błąd był 3% więc ok, ale jutro ide na boisko piłkarskie to ustawić. Na połówce w poznaniu pokazał mi chyba 1,6km więcej, kompletnie się czasy rozjeżdzają.
mareksul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Duncan pisze:W sensie że międzyczasy? A to kliknięcie "Lap" nie pełni tej funkcji?

W ogóle mam pytanie: czy ktoś biegł połówke z FR60? Jaką długość trasy wam pokazywał? Bo ja swojego nie skalibrowałem i w Poznaniu pokazał aż 22,8 km
Mój pokazał 21,06.
Nie kalibrowałem go
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dlaczego uważasz że trzbea założyć jak najwyżej? W materiałach Garmina jest pokazywane że raczej nisko się zakłada
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Duncan pisze:Zwykle biegam po leśnych ścieżkach, raczej płasko, dziś był 100% asfalt też i ze dwa solidne podbiegi. Nie kalibrowałem bo jak raz kiedyś sprawdzałem to błąd był 3% więc ok, ale jutro ide na boisko piłkarskie to ustawić. Na połówce w poznaniu pokazał mi chyba 1,6km więcej, kompletnie się czasy rozjeżdzają.
U mnie przed kalibracją dodawał 80 m na kilometr, to tak wychodzi coś jak u ciebie, po kalibracji jest toczka w toczkę jak mawiają Rosjanie :usmiech:
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skalibrowałem drania ;) zrobiłem 3 okrążenia po 350m, pokazał mi 1150m, ustawiłem na 1050. Zrobiłem jeszcze jedno okrążenie kontrolne i pokazał równiuteńko 350m :hej: Dzięki panowie za rady
marcinfock
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:45:30

Nieprzeczytany post

Witam!
Mam prośbę, proszę opisać dokładnie proces kalibracji. Nie trzeba pisać gdzie jest ta funkcja ale jak juz wejdziemy w opcje to co dalej, np. jaki przycisk na początku jaki na końcu i co dalej. Czym różni się kalibracja automatyczna od manualnej,która dokładniejsza, jakie są różnice w jej przeprowadzaniu. Proszę o pomoc ponieważ na ostatniej połówce mój fr60 pokazał mi 22,30km co jak dla mnie nie jest małym błędem. Pozdrawiam!
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cały proces dokładnie masz opisany 5 postów wyżej. Jak wejdziesz w kalibracje to naciskasz start, biegniesz i drugi raz start, potem strzałkami korygujesz dystans, naciskasz start i to wszystko.
pikuas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

ponieważ aktualnie szukam nowego pulsometru, a na forach rowerowych o tych modelach, które mnie interesują to prawie nic nie ma a już na pewno nie ma tyle co tutaj to postanowiłem tu napisać.

Szukałem jakiegoś polara ale dzisiaj wpadłem na Garmina FR60 i poczytałem, pooglądałem na YT filmiki....i jako ze kosztuje tyle co Polar RS100 ~300zł to zastanawiam się nad nim.

Widziałem, ze można sobie spersonalizować ekran główny - czy da się ustawić % HRmax żeby pokazywał w tym środkowym - największym wierszu ? To mi jest najbardziej potrzebne.
Połączenie z komputerem i analiza treningowy nie jest dla mnie "must have'" dlatego rozważam też Polara RS100 i najtańsza opcje czyli Sigme PC 25.10 która ma wyraźne i widoczne % wskazanie.

Co myślicie, że będzie lepsze? Zastosowanie to spinning i 2x w tygodniu bieganie po 7-10km, ale głównie spinning i rower w sezonie.

Słyszałem, że Polar jest dokładniejszy niż garminy jeśli chodzi o pulsometr (chyba ma większą częstotliwość odświeżania odczytu tętna) natomiast dużo gorzej rozwiązany jest GPS w wyższych modelach i na tym polu przoduje Garmin.
piotrektt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pikuas pisze:Witam

ponieważ aktualnie szukam nowego pulsometru, a na forach rowerowych o tych modelach, które mnie interesują to prawie nic nie ma a już na pewno nie ma tyle co tutaj to postanowiłem tu napisać.

Szukałem jakiegoś polara ale dzisiaj wpadłem na Garmina FR60 i poczytałem, pooglądałem na YT filmiki....i jako ze kosztuje tyle co Polar RS100 ~300zł to zastanawiam się nad nim.

Widziałem, ze można sobie spersonalizować ekran główny - czy da się ustawić % HRmax żeby pokazywał w tym środkowym - największym wierszu ? To mi jest najbardziej potrzebne.
Połączenie z komputerem i analiza treningowy nie jest dla mnie "must have'" dlatego rozważam też Polara RS100 i najtańsza opcje czyli Sigme PC 25.10 która ma wyraźne i widoczne % wskazanie.

Co myślicie, że będzie lepsze? Zastosowanie to spinning i 2x w tygodniu bieganie po 7-10km, ale głównie spinning i rower w sezonie.

Słyszałem, że Polar jest dokładniejszy niż garminy jeśli chodzi o pulsometr (chyba ma większą częstotliwość odświeżania odczytu tętna) natomiast dużo gorzej rozwiązany jest GPS w wyższych modelach i na tym polu przoduje Garmin.
od Sigmy lepiej z dala :) tak jak to ktoś już napisał Sigma jest jak peugeot a garminy i polary to mercedesy. Teraz ten garmin o ktorym watek, streszcze Ci bo przeczytalem caly - jesli masz kase to bierz. Tylko tak, nie potrzebne Ci sa i nie beda potrzebne analizy na kompie? Czy tylko myslisz ze Ci niepotrzebne bo zaczynasz ?
o polarach nic nie czytalem, ale też ponoć dobre.
pikuas
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że nie będą mi zbytnio potrzebne. Swego czasu brałem udział w zajęciach z sytemem Suunto (jeden centralny pulsometr dla kilkunastu opasek i dane wyswietlane na wielkim TV dla wszystkich uczestników) i dostawałem później wykresy po każdych zajęciach ale jakoś zbytnio wagi do tego nie przykładałem. Sam zauważyłem postępy w treningach jak mi przyszło przeliczyć sobie tętno spoczynkowe i jak udało mi się je obniżyć po 4miesiacach trenowania.

Sigme właśnie miałem - PC 15 i w sumie byłem zadowolony tylko że denerwował mnie brak kodowanego sygnału co podczas spinningu czy jakiegoś spinn maratonu dawało się we znaki jeśli ktoś jechał blisko mnie. Dostałem ją w prezencie wiec za bardzo nie miałem wpływ na wybór ale czytałem, że ludziom gubi sygnał itd. Ja takich problemów nie miałem ale zgadzam się co do porównania ;)

Pozostał mi dylemat
Garmin FR60 ( amazon uk 320zł , ebay US 250zł )
Polar FT7 - w cenach jak powyższy Garmin
Polar RS100 - droższy od garmina wszędzie min 340zł chyba, że ktoś widział taniej

EDIT: Jednak wybór padł na Polar RS300X w cenie 350zł - cena zdecydowanie sama zdeterminowała wybor ;)
Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, 00:16 przez pikuas, łącznie zmieniany 1 raz.
dex-ter
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43

Nieprzeczytany post

Witam
Używałem Polara RS200, teraz po lekturze tego wątku zakupiłem FR60. Jeżeli obsługa treningów na komputerze Garmin bije Polara, jeżeli chodzi o samo urządzenie Polar jest jednak trochę z wyższej półki(również cenowej jeżeli chodzi o RS200, RS300...). Mnie najbardziej zawiódł brak współpracy treningu interwałowego z alarmowym, czyli można wybrać ALBO Interwal ALBO Alerts, w Polarze była pełna dowolność konfiguracji.

Czy ktoś potrafi ustawić interwały 3-stopniowe na FR60? (np. 1,2km-400m-2km z zapętleniem 5x)
Tasak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dobry opis
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie odnośnie HRmax: jeżeli w menu HR zones ustawiam górną granice zone 5 jako np 200 bpm to zegarek później traktuje to 200 jako moje HRmax czy trzeba to jeszcze gdzieś uzupełniać?
ODPOWIEDZ