Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Czy ktoś miał tak koszmarne rozbieżności jak jak? Wydawało mi się że przekłamanie to do 5%, dziś biegłem zawody, 11,6km a FR60 pokazał mi 13,5 km
kilometry były oznaczone, wg zegarka dyche miałem w 45:55 a tak na prawde było 52:33 więc różnica dramatyczna.

- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Kiedy kalibrowałeś i po czy biegłeś?? bo przykładowo po śliskim może naliczać więcej.. ale aż tyle??Duncan pisze:Czy ktoś miał tak koszmarne rozbieżności jak jak? Wydawało mi się że przekłamanie to do 5%, dziś biegłem zawody, 11,6km a FR60 pokazał mi 13,5 kmkilometry były oznaczone, wg zegarka dyche miałem w 45:55 a tak na prawde było 52:33 więc różnica dramatyczna.
mi na maratonie naliczył chyba 200 czy 250m wiecej... więc prawie ideał.. bo zauważyłem że nawet gps-owcą naliczało 42.300 i wiecej...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zwykle biegam po leśnych ścieżkach, raczej płasko, dziś był 100% asfalt też i ze dwa solidne podbiegi. Nie kalibrowałem bo jak raz kiedyś sprawdzałem to błąd był 3% więc ok, ale jutro ide na boisko piłkarskie to ustawić. Na połówce w poznaniu pokazał mi chyba 1,6km więcej, kompletnie się czasy rozjeżdzają.
-
- Rozgrzewający Się
Mój pokazał 21,06.Duncan pisze:W sensie że międzyczasy? A to kliknięcie "Lap" nie pełni tej funkcji?
W ogóle mam pytanie: czy ktoś biegł połówke z FR60? Jaką długość trasy wam pokazywał? Bo ja swojego nie skalibrowałem i w Poznaniu pokazał aż 22,8 km
Nie kalibrowałem go
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dlaczego uważasz że trzbea założyć jak najwyżej? W materiałach Garmina jest pokazywane że raczej nisko się zakłada
-
- Stary Wyga
U mnie przed kalibracją dodawał 80 m na kilometr, to tak wychodzi coś jak u ciebie, po kalibracji jest toczka w toczkę jak mawiają RosjanieDuncan pisze:Zwykle biegam po leśnych ścieżkach, raczej płasko, dziś był 100% asfalt też i ze dwa solidne podbiegi. Nie kalibrowałem bo jak raz kiedyś sprawdzałem to błąd był 3% więc ok, ale jutro ide na boisko piłkarskie to ustawić. Na połówce w poznaniu pokazał mi chyba 1,6km więcej, kompletnie się czasy rozjeżdzają.

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Skalibrowałem drania
zrobiłem 3 okrążenia po 350m, pokazał mi 1150m, ustawiłem na 1050. Zrobiłem jeszcze jedno okrążenie kontrolne i pokazał równiuteńko 350m
Dzięki panowie za rady

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: 3:45:30
Witam!
Mam prośbę, proszę opisać dokładnie proces kalibracji. Nie trzeba pisać gdzie jest ta funkcja ale jak juz wejdziemy w opcje to co dalej, np. jaki przycisk na początku jaki na końcu i co dalej. Czym różni się kalibracja automatyczna od manualnej,która dokładniejsza, jakie są różnice w jej przeprowadzaniu. Proszę o pomoc ponieważ na ostatniej połówce mój fr60 pokazał mi 22,30km co jak dla mnie nie jest małym błędem. Pozdrawiam!
Mam prośbę, proszę opisać dokładnie proces kalibracji. Nie trzeba pisać gdzie jest ta funkcja ale jak juz wejdziemy w opcje to co dalej, np. jaki przycisk na początku jaki na końcu i co dalej. Czym różni się kalibracja automatyczna od manualnej,która dokładniejsza, jakie są różnice w jej przeprowadzaniu. Proszę o pomoc ponieważ na ostatniej połówce mój fr60 pokazał mi 22,30km co jak dla mnie nie jest małym błędem. Pozdrawiam!
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Cały proces dokładnie masz opisany 5 postów wyżej. Jak wejdziesz w kalibracje to naciskasz start, biegniesz i drugi raz start, potem strzałkami korygujesz dystans, naciskasz start i to wszystko.
-
- Rozgrzewający Się
Witam
ponieważ aktualnie szukam nowego pulsometru, a na forach rowerowych o tych modelach, które mnie interesują to prawie nic nie ma a już na pewno nie ma tyle co tutaj to postanowiłem tu napisać.
Szukałem jakiegoś polara ale dzisiaj wpadłem na Garmina FR60 i poczytałem, pooglądałem na YT filmiki....i jako ze kosztuje tyle co Polar RS100 ~300zł to zastanawiam się nad nim.
Widziałem, ze można sobie spersonalizować ekran główny - czy da się ustawić % HRmax żeby pokazywał w tym środkowym - największym wierszu ? To mi jest najbardziej potrzebne.
Połączenie z komputerem i analiza treningowy nie jest dla mnie "must have'" dlatego rozważam też Polara RS100 i najtańsza opcje czyli Sigme PC 25.10 która ma wyraźne i widoczne % wskazanie.
Co myślicie, że będzie lepsze? Zastosowanie to spinning i 2x w tygodniu bieganie po 7-10km, ale głównie spinning i rower w sezonie.
Słyszałem, że Polar jest dokładniejszy niż garminy jeśli chodzi o pulsometr (chyba ma większą częstotliwość odświeżania odczytu tętna) natomiast dużo gorzej rozwiązany jest GPS w wyższych modelach i na tym polu przoduje Garmin.
ponieważ aktualnie szukam nowego pulsometru, a na forach rowerowych o tych modelach, które mnie interesują to prawie nic nie ma a już na pewno nie ma tyle co tutaj to postanowiłem tu napisać.
Szukałem jakiegoś polara ale dzisiaj wpadłem na Garmina FR60 i poczytałem, pooglądałem na YT filmiki....i jako ze kosztuje tyle co Polar RS100 ~300zł to zastanawiam się nad nim.
Widziałem, ze można sobie spersonalizować ekran główny - czy da się ustawić % HRmax żeby pokazywał w tym środkowym - największym wierszu ? To mi jest najbardziej potrzebne.
Połączenie z komputerem i analiza treningowy nie jest dla mnie "must have'" dlatego rozważam też Polara RS100 i najtańsza opcje czyli Sigme PC 25.10 która ma wyraźne i widoczne % wskazanie.
Co myślicie, że będzie lepsze? Zastosowanie to spinning i 2x w tygodniu bieganie po 7-10km, ale głównie spinning i rower w sezonie.
Słyszałem, że Polar jest dokładniejszy niż garminy jeśli chodzi o pulsometr (chyba ma większą częstotliwość odświeżania odczytu tętna) natomiast dużo gorzej rozwiązany jest GPS w wyższych modelach i na tym polu przoduje Garmin.
-
- Rozgrzewający Się
od Sigmy lepiej z dalapikuas pisze:Witam

o polarach nic nie czytalem, ale też ponoć dobre.
-
- Rozgrzewający Się
Wydaje mi się, że nie będą mi zbytnio potrzebne. Swego czasu brałem udział w zajęciach z sytemem Suunto (jeden centralny pulsometr dla kilkunastu opasek i dane wyswietlane na wielkim TV dla wszystkich uczestników) i dostawałem później wykresy po każdych zajęciach ale jakoś zbytnio wagi do tego nie przykładałem. Sam zauważyłem postępy w treningach jak mi przyszło przeliczyć sobie tętno spoczynkowe i jak udało mi się je obniżyć po 4miesiacach trenowania.
Sigme właśnie miałem - PC 15 i w sumie byłem zadowolony tylko że denerwował mnie brak kodowanego sygnału co podczas spinningu czy jakiegoś spinn maratonu dawało się we znaki jeśli ktoś jechał blisko mnie. Dostałem ją w prezencie wiec za bardzo nie miałem wpływ na wybór ale czytałem, że ludziom gubi sygnał itd. Ja takich problemów nie miałem ale zgadzam się co do porównania
Pozostał mi dylemat
Garmin FR60 ( amazon uk 320zł , ebay US 250zł )
Polar FT7 - w cenach jak powyższy Garmin
Polar RS100 - droższy od garmina wszędzie min 340zł chyba, że ktoś widział taniej
EDIT: Jednak wybór padł na Polar RS300X w cenie 350zł - cena zdecydowanie sama zdeterminowała wybor
Sigme właśnie miałem - PC 15 i w sumie byłem zadowolony tylko że denerwował mnie brak kodowanego sygnału co podczas spinningu czy jakiegoś spinn maratonu dawało się we znaki jeśli ktoś jechał blisko mnie. Dostałem ją w prezencie wiec za bardzo nie miałem wpływ na wybór ale czytałem, że ludziom gubi sygnał itd. Ja takich problemów nie miałem ale zgadzam się co do porównania

Pozostał mi dylemat
Garmin FR60 ( amazon uk 320zł , ebay US 250zł )
Polar FT7 - w cenach jak powyższy Garmin
Polar RS100 - droższy od garmina wszędzie min 340zł chyba, że ktoś widział taniej
EDIT: Jednak wybór padł na Polar RS300X w cenie 350zł - cena zdecydowanie sama zdeterminowała wybor

Ostatnio zmieniony 19 maja 2011, 00:16 przez pikuas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43
Witam
Używałem Polara RS200, teraz po lekturze tego wątku zakupiłem FR60. Jeżeli obsługa treningów na komputerze Garmin bije Polara, jeżeli chodzi o samo urządzenie Polar jest jednak trochę z wyższej półki(również cenowej jeżeli chodzi o RS200, RS300...). Mnie najbardziej zawiódł brak współpracy treningu interwałowego z alarmowym, czyli można wybrać ALBO Interwal ALBO Alerts, w Polarze była pełna dowolność konfiguracji.
Czy ktoś potrafi ustawić interwały 3-stopniowe na FR60? (np. 1,2km-400m-2km z zapętleniem 5x)
Używałem Polara RS200, teraz po lekturze tego wątku zakupiłem FR60. Jeżeli obsługa treningów na komputerze Garmin bije Polara, jeżeli chodzi o samo urządzenie Polar jest jednak trochę z wyższej półki(również cenowej jeżeli chodzi o RS200, RS300...). Mnie najbardziej zawiódł brak współpracy treningu interwałowego z alarmowym, czyli można wybrać ALBO Interwal ALBO Alerts, w Polarze była pełna dowolność konfiguracji.
Czy ktoś potrafi ustawić interwały 3-stopniowe na FR60? (np. 1,2km-400m-2km z zapętleniem 5x)
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Pytanie odnośnie HRmax: jeżeli w menu HR zones ustawiam górną granice zone 5 jako np 200 bpm to zegarek później traktuje to 200 jako moje HRmax czy trzeba to jeszcze gdzieś uzupełniać?