Zakresy tętna w treningu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bennet - na tych samych zasadach oparty jest ten kalulator z runnersworld - tylko tam wyznacznikiem wysiłku jest tempo a nie tętno.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Irko S
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bennet ja bym zmienił proporcje w I z II zakresie. 15 % w II zakresie to mało. I zakres cię nie rozwija,to rozbieganko lekki masaż,odpoczynek. Zawodowcy nazywają to niepotrzebnymi kilometrami. Jeden z nalepszych biegaczy na 10k w Polsce ( medalista MP 2003 ) opiera swój sezon przygotowawczy właśnie na II zakresie ( 3.45 -4.00 na km ). Co do interwałów i WT to nie powinno się katować nie waidomo ile. Te elementy przerabia się nawet w ciągu miesięcznego cyklu przygotowania specjalnego. Jeśli startujesz co tydzień to raczej nie polecam tempówek w tygodniu startu. Jeśli co dwa albo więcej to można poszaleć.
Powodzenia.
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki!

W najbliższy weekend zrobię sobie sprawdzianik na 1500m i w poniedziałek podam czas.

Fakt, do tej pory za dużo biegałem w I zakresie, ale robiłem to po części z niewiedzy, a po części dlatego żeby poprawić prędkość progową (?). O ile dało mi to jakiś postęp, trudno być z niego zadowolonym kiedy ciągle przybiega się za rywalami.

Trening z Polarem na pewno spowolnił moje treningi, ale robiłem to w oparciu o zasadę, że trening pod progiem przesuwa ten próg i biegamy "szybciej". Jak się okazuje sprawa nie jest wcale taka prosta jak się wydaje i pewnie wielu mogłoby więcej skorzystać stając się bardziej świadomymi biegaczami gdyby wiedziało o co naprawdę w tym wszystkim chodzi.
No i co mam tu teraz napisać? ;)
foma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bennet
Z prymitywnej tabelki która mam wynika iż trening dla poprawy Vo2max dla Ciebie to tempo na 4.05/km , dla poprawy LT 4,40/km.
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from foma on 4:14 pm on June 17, 2003
Bennet
Z prymitywnej tabelki która mam wynika iż trening dla poprawy Vo2max dla Ciebie to tempo na 4.05/km , dla poprawy LT 4,40/km.
Dzięki foma!

Jakkolwiek dane te są bardzo pomocne, nie można traktować ich jako wyroczni i biegać zamiennie jeden dzień na VO2max a drugi na poprawę LT.
Za to bardzo dużo mogłoby pomóc podanie ile i w jakich zakresach powinno się trenować, aby osiągnąć jak największy efekt dysponując określonym czasem.

Wielu z nas dysponuje już monitorem pracy serca, ale tak naprawdę tylko nieliczni wiedzą "czym to się je". Chciałbym na swoim przykładzie pokazać jak świadome korzystanie z monitora pracy serca może pomóc w osiąganiu lepszych wyników. Niestety do tego potrzeba nie tylko pracy z Polarem, ale także odpowiedniej wiedzy...
No i co mam tu teraz napisać? ;)
Ryszard
Ekspert/Fizjologia
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wg. opracowań naukowych i doświadczeń trenerskich VO2max można poprawić średnio o 20% w pierwszych 6 miesiącach treningu stosując bodźce maksymalne i submaksymalne. W dalszej części kariery poziom VO2max prawie się nie zmienia.
Próg podnoszą bodźce tuż pod progiem. Bodźce powyżej progu obniżają próg. Stosowanie gotowych tabelek jest ryzykowne. Każdą prędkość trzeba sprawdzić. Na forum gdziś to już jest napisane.

R.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No to ja zamieszzcę jeden jeszcze link

Fajny kalkulator - kompendium temp treningowych można powiedzieć.

I wogóle chyba fajna stronka:
www.mcmillanrunning.com
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bardzo fajny link Fredzio!!!:) a ten kalkulatorek .....
ODPOWIEDZ