Witam,beata pisze:Reaktor, dzięki za info !
Szczególnie "porady położnej" - wśród biegaczy - będą się cieszyły zapewne dużym zainteresowaniem - ale reszta wydaje się być ok .
Warto czasem czegoś się o sobie dowiedzieć - ja np. ostatnio dowiedziałam się, że mam chore zatoki . Pewnie jak większość - kiedyś wyczynowych - sportowców trenujących przez cały rok na powietrzu. Zatem czapki i opaski wskazane! Ale na szczęście - na razie - jeśli czapka, to chyba taka od słońca, z daszkiem : ciepło, aż miło.
Żeby kolana nie bolały, trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, no i mieć dobre buty. Chociaż osobiście jestem zwolenniczką tego pierwszego. A czasem trzeba rozciągać ... biodra i pośladki , serio: częstym powodem bólu kolan u biegaczy jest zbyt duże napięcie i przykurcz pasma biodrowo-piszczelowego, struktury ciągnącej się od biodra aż po kolano.
Przy problemach z kolanami dobra jest jazda na rowerze - praca mięśni stabilizujących kolano w odciążeniu, czyli nie ma bezpośredniego obciążenia bolącego już stawu, a mięśnie wzmacniamy. O to właśnie chodzi w większości kontuzji, żeby wzmocnić mięśnie i struktury okołostawowe. Kiedy staw jest dobrze ustabilizowany a mięśnie przejmują większość obciążeń, staw jest chroniony i nie ma ryzyka kontuzji.
Jak tam sytuacja z Ekidenem? Ile osób aktualnie mamy zadeklarowanych ?
idealnie w tempo się wpisałem - potwierdzam swój udział - rudiger -dopisz mnie oficjalnie do listy
@beata - czytałem ostatnio, że tę kontuzję nazywa się 'kolanem biegacza' i pojawia się raczej po długich wybieganiach. początkujący biegacze (do których też się zaliczam) przy długim biegu mają tendencję do pochylania się do przodu (na skutek zmęczenia nie są w stanie utrzymać prawidlowej postawy podczas biegu) i w ten sposób naciągają owe pasmo. tu chodzi o ten specyficzny bol pod kolanem od strony zewnętrznej...
co do jeżdzenia na rowerze to dla mnie jest ono super na zakwasy. jak bolą nogi to idealnie jest pokręcić na dosyć dużej kadencji. wtedy zakwasy szybciej puszczają (przynajmniej u mnie)
pozdrawiam,
Tomek