Mateusssz - uzależnić się od biegania (znowu!)

Moderator: infernal

Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

09.05.2011

Obrazek
Buty: Adidas F10[/i]
Ubranie:koszulka i krótkie spodenki
Sprzęt: Casio HDC-100

Obrazek
koło 17*C

Obrazek
Trasa: 1 km, asfalto-trawa
Jako-takie zawody to nie były, ale test szkolny na 1 km. Musieliśmy zrobić 7 kółek dookoła boiska. Niestety, zrobiłem taki sam błąd jak wczoraj (niepotrzebnie tuż przed biegiem piłem) i na 3 kółku zaczęło mnie mdlić. Wyszedł z tego niby niezły czas (bo 3:30 złamane), ale mógł być o te 10 sekund szybszy - po biegu nie czułem się wykończony... Dało mi to drugie miejsce w klasie, przegrałem o 2 sekundy... Nie umiem szybko biegać, co potwierdza się po raz wtóry.

Po powrocie ze szkoły - 2h nogi, teraz wieczorem pójde jeszcze na rower :)

Obrazek
Czas: 3:22:30
Tempo: 3:23 min/km
1179,1 - 1 = 1178,1 km

Obrazek
- brak.
New Balance but biegowy
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

11.05.2011

Obrazek
Buty: Puma FAAS 500 - przebieg: 4,1 km
Ubranie:koszulka bawełniana i krótkie spodenki
Sprzęt: SE X10 Mini/Endomondo Sport Tracker

Obrazek
30*C, prawie bezwietrznie

Obrazek
Trasa: 4,1 km, chodniki, asfalt i może 200 m polnej dróżki
Wreszcie przyszły do mnie długo wyczekiwane Pumy - dziękuję najserdeczniej zarówno Adamowi, jak i Pumie za sponsorowanie konkursu :). Rozmiar buta się zgadzał, kolorek - niebiesko-czerwony... W rzeczywistości wygląda o wiele lepiej, niż na zdjęciach. No i są bardzo elastyczne, nie próbowałem ich tak wyginać jak jest to na zdjęciach testu, ale i to jest na plus.
No i jestem najmłodszym, najwolniejszym i prawdopodobnie najlżejszym posiadaczem tychże butów na forum :hej:.
Pierwsze wrażenie - wygodne i leciutkie! Odmiana od ciężkich Pegasusów. Mimo iż jest bardzo komfortowo, to najki bardziej nadają się na dłuższe dystanse. Możliwe, że moje nogi są przyzwyczajone do nadmiaru amortyzacji.
W FAAStach (jak je uroczo nazywa Quentino, mam nadzieję że nie obrazisz się za zapożyczenie) naprawdę nie da się biegać wolno. Wydaje mi się, że też inaczej stawiam stopę, bo coś jakby inaczej mięśnie pracowały...
Jedyną wadą tych butów jest bieżnik - na tych 200 m w kilku miejscach czułem brak przyczepności...

Obrazek
- The Strokes.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

13.05.2011

Obrazek
Buty: Puma FAAS 500 - przebieg: 11,1 km
Ubranie: koszulka i spodenki Nike
Sprzęt: brak

Obrazek
ok. 14*C, prawie bezwietrznie

Obrazek
Trasa: ok. 7 km - asfalt, chodniki
Z kumplem wybrałem się na wycieczkę biegowo-rowerową. Fajnie było do kogo buźkę otworzyć :) Pumy sprawują się coraz lepiej. Tempo ostre (w końcu kumpel na rowerze) w okolicach 12-13 km/h (czyli ok. 4:40-4:50 min/km). Czasu dokładnego nie mierzyłem.

Dostałem też zgodę od organizatorów na bieg w Półmaratonie Opolskim - pozostaje jeszcze tylko wyprosić o stuprocentową zgodę rodziców i lecim!

Obrazek
1178,1 - 4,1 - 7 = 1167 km

Obrazek
- brak.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

14.05.2011

Obrazek
Buty: Nike+ Air Pegasus 26 - przebieg: 543,6 km
Ubranie:koszulka i krótkie spodenki Nike
Sprzęt: SE X10 mini pro/Endomondo Sport Tracker

Obrazek
koło 21*C; lekki wiatr

Obrazek
Trasa: 12,79 km; asfalt, chodniki i polno/leśne ścieżki
Fajny bieg, lekki test do półmaratonu. Kondycyjnie dam radę, bardziej boję się o mięśnie (bo troszkę zaczynały boleć pod koniec) i nawodnienie - przerwałem bieg, gdyż czułem podskakujący pusty żołądek... Jeszcze się naczytałem o jakimś forumowiczu biegnącym w Wiedniu, co go przytrafiło... I wróciłem 3,5 km spacerem :).

HM już opłacony, zgoda rodziców na oświadczeniu wypisana... Jedynie zanieść oświadczenie do biura zawodów i 29 maja o 10 - biegniemy w pierwszych zawodach!

Obrazek
Czas: 1:02:38
Tempo: 4:53 min/km
1167 - 12,8 = 1154,2

Obrazek
- przez pierwsze 5 km - Arctic Monkeys "Humbug", potem wyłączyłem muzykę.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

19.05.2011

Obrazek
Buty: Nike+ Air Pegasus 26 - przebieg: 548,6 km
Sprzęt: brak.

Obrazek
koło 22*C; lekki wiatr

Obrazek
Trasa: niecała piątka; asfalt i chodniki
Nie mam jakiegoś zacięcia do ostrego treningu - czy to myśl o zbliżającym się HM, czy upały, czy też zwykłe lenistwo - nie mam pojęcia. W każdym razie jest źle - głównie z psychiką. Po HM zaczynamy długie, wolne bieganie... A na poniedziałek umówiłem się z kumplem na dyszkę - ciekawe, czy da radę ;)
Nie mierzyłem czasu, ale wydaje mi się całkiem niezłe. wydaje się.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

20.05.2011

Obrazek
Buty: Puma FAAS 500 - przebieg: 16,1 km

Obrazek
koło 20*C; bezwietrznie

Obrazek
Trasa: niecała piątka; chodniki, asfalt i polne dróżki
Jestem sam zły na siebie - ruszanie na bieg o lekkim głodzie to nie jest najlepszy pomysł... jedynie 5 km, a dobre i to...

1154,2 - 10 (2x5) = 1144,2 km
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

21.05.2011

Obrazek
Buty: Puma FAAS 500 - przebieg: 21,1 km

Obrazek
25*C; bezwietrznie

Obrazek
Trasa: niecała piątka; chodniki i asfalt
Wczoraj biegałem z kumplami - początkowo mieliśmy iść na stadion Gwardii, ale odbywały się tam zawody... Całkiem nieźle biegają...
Razem zrobiliśmy koło 4 km (myślałem że chłopaki szybciej wysiądą w taki upał); ja jeszcze dołożyłem kilometr przebieżki. Bieg z plecakiem z piciem to też kijowy pomysł, ale inaczej jeszcze by się koledzy odwodnili i tyle by było... A tak to mam zapewnione następne bieganie :)
Wieczorem dolożyliśmy 2 h ostrego kopania w nogę...
1144,2 - 5 = 1139,2 km
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zostały cztery dni do mojego debiutu w zawodach (i przy okazji w półmaratonie), a ja zamiast trenować staram się wyleczyć wredne przeziębienie... Niby nic wielkiego, ale co jakiś czas kicham i prycham i troszkę się boję jak to wyjdzie... Ale pobiegnę choćby z grypą!

Na razie wrzucam w siebie nieskończone ilości witaminy C i biorę wszelakie medykamenty, które się nadają... Jutro biegania na pewno nie będzie, choćbym się czuł nieźle, w piątek - spokojna 8; przy okazji skoczę do biura zawodów i odbiorę pakiet startowy. W sobotę jeżeli cokolwiek, to bardzo relaksacyjne truchtanko.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

29.05.2011

Obrazek
Buty: Puma FAAS 500 - przebieg: 43,1 km
Sprzęt: Casio HDC-500

Obrazek
koło 20*C; lekki wiatr

Obrazek
II Półmaraton Opolski
Trasa: 21,0975 km; asfalt i chodniki;
Jestem całkiem z siebie dumny. Nie zrobiłem wyniku, jaki chciałem, ale po pierwsze - przebiegłem; po drugie - nie jako ostatni; po trzecie - z przeszkadzającym od 13 km udem.
Przed biegiem rozgrzewka prowadzona przez panią z fitness-clubu i ok. 1-1,5 km wolnego truchciku.
Trasa była dosyć pagórkowata, szczególnie wbiegi i zbiegi z wałów na Odrze oraz na Rynku - tam też przeszkadzał bruk. Organizacja biegu była świetna, mnóstwo wolontariuszy podających wodę, sporo kibiców prawie na każdym odcinku.
Początek poszedł okej, 5 km - dokładnie w 24:59, 10 - w 49:48, wszystko wskazywało że dam radę złamać 1:45. Mimo upału dało radę utrzymać tempo :). Potem zaczęły się kłopoty. Coś chrupnęło w miednicy i przy każdym kroku w prawej nodze czułem ból. Mój bieg od tamtego momentu był przeplatany marszem - co 500 m przystawałem by przejść ze 200 m i znowu biegłem. Dopiero doping kibiców na Rynku dał troszkę otuchy :) No i prawdopodobnie było by jeszcze gorzej, gdyby nie inni zawodnicy, którzy albo popychali lekko, albo brali za rękę i troszkę ciągnęli - "Młody, dajesz czadu i lecisz!"...
Czas na mecie - 1:54:47 - jak na debiut wydaje mi się całkiem ok :). Po biegu od razu dostaliśmy medale, izotonik i darmowy masaż (bardzo pomógł). Kto miał jeszcze ochotę mógł się posilić grochówką. A, i na mecie grał śląski zespół ;)

Obrazek
Czas: 1:54:47 (brutto)
1:54:34 (netto)
Tempo: 5:26 min/km
1139,2 - 22,1 = 1127,1 km
78/157 OPEN
16/29 M20

Obrazek
- brak
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po HM sobie troszkę odpuściłem... jeżeli "troszkę" może być użyte przy ponad miesiącu odpoczynku...
Przez ten cały okres biegałem może 4 razy - wszystkie treningi w FAAS'ach, 7 i 3x4 km. Za to było sporo grania w nogę. Po prostu brakło motywacji, jakiegoś zawzięcia, coś odzywało mi się biodro, a to trochę zajęć dodatkowych... Na dodatek nie udało mi się skontaktować z orgami jutrzejszego Biegu Opolskiego - tak też, wystartuję dopiero za rok, już w pełni legalnie :)
Od dzisiaj wracamy z codziennymi treningami - nie ma tak łatwo :D

Pumy mają ledwo 62,1 km przebiegu, a ja żeby spełnić cel musiałbym przebiec jeszcze 1108 km... Za dużo obijania się, za mało biegania!
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

05,06.07.2011

Obrazek
Buty: Puma FAAS 500 - przebieg: 72,1 km

Obrazek
po ok. 20*C, prawie bezwietrznie

Obrazek
4 (5.07) + 6 (6.07) km, powolutku, dla pełnego relaksu.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

znowu troszkę olałem bieganie... zapomniałem jaką radochę dawał mi każdy przebiegnięty kilometr, każdy krok... na szczęście, dzięki kumplom którzy również chcą zacząć biegać, obejrzałem tą reklamę i od razu chciałem wyjść na dwór i biec przed siebie.
Wcześniej zrobiłem jeszcze ok. 30 km, wszystko w FAASach co daje im 102,1 km przebiegu (co to jest! na dwa tygodnie tyle km!)
22.07.2011

Obrazek
Buty: Nike+ Air Pegasus 26 - przebieg: 559,3 km
Ubranie:bluza Nike i spodnie dresowe

Obrazek
13*C, mocny deszcz, wiatr

Obrazek
Trasa: 10,7 km, podzielone na trzy części (9,1 km, 0,7 km, 0,9 km), pierwsza część dobieg do lasu i 7,5 km wieloskoków), 0,7 km - po krótkiej przerwie na odsapnięcie i zawiązanie butów, 0,9 km - do domciu.
Zmotywowany krótkim filmikiem olałem nieprzychylność pogody (w Opolu leje prawie od dwóch dni non-stop), założyłem Pegasusy (żal by mi było Pum, zresztą nie dałyby rady) zapuściłem w telefonie "Ready to Start" Arcade Fire i wybiegłem.
Po raz pierwszy od HM czułem taką radość z biegania, że jestem jednym z was, że nie jest ważna pogoda, samopoczucie tylko chęć do założenia butów i wybiegnięcia z domu. Właściwie jedynie pierwszy kilometr był w miarę spokojny, bez wielkich kałuż, potem znowu km polnych dróżek ze sporymi kałużami (jednak było jeszcze w miarę twardo), z 0,5 km asfaltu (jednakże w kilku miejscach były kałuże na całą drogę i pobocze) i zaczął się las. Przynajmniej co 100 m była jakaś większa kałuża którą trzeba było omijać albo przeskakiwać, co chwila w bucie miałem spore ilości wody, musiałem uważać na gigantyczne błoto (a dziwiłem się, po co robią specjalne buty do trailu, skoro Pegasusy właściwie radzą sobie w każdych warunkach - widać jakie małe mam doświadczenie :)). Kiedy wybiegłem już z lasu rozwiązały mi się buty i postanowiłem sobie zrobić minutową przerwę, potem niestety kolejną, bo podczas skoków przez kałużę źle stanąłem i nie chciałem spowodować jakiejś kontuzji. Mimo tych przeciwności pogody trening był (przepraszam za wyrażenie) zajebisty! Wydaje mi się że znowu odżyła we mnie miłość do biegania, mam nadzieję, że już nie będzie tylu długich przerw, spowodowanych niechęcią do biegania :)

Obrazek
Czas: 59:15
Tempo: 5:32 min/km
Właściwie nie ma szans na zrealizowanie planu, więc sobie daję spokój - zbyt sobie bimbałem.

Obrazek
- playlista, złożona głównie z alt. rocka i troszkę trance'u.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

[quote="Mateusssz"]znowu troszkę olałem bieganie... zapomniałem jaką radochę dawał mi każdy przebiegnięty kilometr, każdy krok... na szczęście, dzięki kumplom którzy również chcą zacząć biegać, obejrzałem tą reklamę i od razu chciałem wyjść na dwór i biec przed siebie.
Wcześniej zrobiłem jeszcze ok. 30 km, wszystko w FAASach co daje im 102,1 km przebiegu (co to jest! na dwa tygodnie tyle km!)
22.07.2011

Obrazek
Buty: Puma FAAS 500 - przebieg: 107,5 km
Ubranie:koszulka i krótkie spodenki

Obrazek
koło 22*C, duszno i bezwietrznie

Obrazek
Trasa: 5,4 km, asfalt i chodniki

Obrazek
Czas: 28:36
Tempo: 5:18 min/km

Obrazek
- Arcade Fire
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wakacje minęły, a ja nic nie biegałem... upały swoją drogą, ale wszechogarniające lenistwo również dało o sobie znać - z tego powodu olewam wszystkie cele typu HM poniżej 1:45, 10k poniżej 42, bo to mnie nie motywuje, a wręcz przeciwnie - odpycha mnie od biegania, bo to jakieś tabelki, plany etc. Zaczynam więc biegać bez żadnych celów, tylko dla ponownego uzależnienia się!

Z innej beczki - minął ponad rok kiedy zacząłem biegać - postępy i tak były gigantyczne, o wiele lepsza kondycja, wytrzymalsze nogi, no i przebiegłem Półmaraton Opolski, z czego jestem dumny jak chyba z żadnej innej rzeczy :).

01.09.2011

Obrazek
Buty: Nike+ Air Pegasus 26 - przebieg: 567,3 km
Ubranie: bluza i spodnie dresowe

Obrazek
koło 18*C, jednak w lesie było dużo chłodniej

Obrazek
Trasa: 8 km, dróżki polne, asfalt i chodniki
Czasu nie mam, gdyż Endomondo uruchomiłem z jakieś 3 minuty przed rozpoczęciem biegu itp - jednak średnie tempo oscylowałoby koło 5:25, do 5:30.
Mateusssz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

02.09.2011
Pogowanie pod sceną na Myslovitz i Comie - chyba bardziej męczące niż długa przebieżka ;)

03.09.2011

Obrazek
Buty: Nike+ Air Pegasus 26 - przebieg: 571,3 km
Ubranie: koszulka i krótkie spodenki
Sprzęt: brak

Obrazek
ok. 20*C

Obrazek
Trasa: 4 km, asfalt i chodniki
Krótka przebieżka, miałem ochotę na więcej ale byłem zbyt obolały po koncercie.
ODPOWIEDZ