Bieganie po 50-tce

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
wieslaws60
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:40:17
Życiówka w maratonie: 03:21:50

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich serdecznie.

Mam 51 lat, 72 kg wagi przy wzroście 170 cm. Nigdy nie biegałem, ale obecnie realizuję plan 10-cio tygodniowy, jestem przy siódmym tygodniu. Chętnie bym usłyszał doświadczenia innych (a może i rady) zaczynających bieganie w tym wieku, bo czytając posty innych mam wrażenie, że bieganie uprawiają tylko młodzi ludzie.

Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
dont_ask
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:01:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Oj nie! Ja na początku roku przekroczyłam 40!
A jak mówią moi złośliwi koledzy - kobiecie jak psu, liczy się lata razy siedem!!

Czasami trudno jest się zrozumieć 19 letniemu kawalerowi z 40 letnią matką trojga dzieci, ale ogólnie forumowicze są raczej otwarci i wykazują dużo zrozumienia dla ludzi odmiennych orientacji, wieku i umiejscowienia na życiowej drodze.

A jak jesteś już w 7 tygodniu, to już będziesz biegaczem :hahaha: Bo najtrudniejszy jest chyba pierwszy krok. Potem już biegnie się z górki!
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53

Nieprzeczytany post

wieslaws60 pisze:... mam wrażenie, że bieganie uprawiają tylko młodzi ludzie.
Biegają wyłącznie ludzie młodzi - na tyle młodzi, na ile młodymi się czują.

PS.
45, biegam od kilku miesięcy.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

wieslaws60 pisze:Witam wszystkich serdecznie.

Mam 51 lat, 72 kg wagi przy wzroście 170 cm. Nigdy nie biegałem, ale obecnie realizuję plan 10-cio tygodniowy, jestem przy siódmym tygodniu. Chętnie bym usłyszał doświadczenia innych (a może i rady) zaczynających bieganie w tym wieku, bo czytając posty innych mam wrażenie, że bieganie uprawiają tylko młodzi ludzie.

Pozdrawiam.
Tak myślisz ?
To zobacz komunikat z pierwszego lepszego biegu masowego i popatrz na roczniki i wyniki tych starszych !
Na przykład ten w którym biegłem ostatnio: http://mosgryfino.internetdsl.pl/mos/tr ... edycja.pdf
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Enduros
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Biegasz wyłącznie dla siebie i co wiek ma tu za znaczenie chodzbyś miał być jedynym biegaczem po 50.
Jeżdżąc po okolicznych piaskowniach spotykam różnych ludzi od nastolatków po ludzi w twoim wieku i nikt się nie żalił że motocykl czy quad w tym wieku to obciach :hej:
Obrazek
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wieslaws60 pisze:Witam wszystkich serdecznie.

Pozdrawiam.

Masz idealną wagę na wzrost i na wiek, biegaj albo ró sobie spacerki silniejsze.
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Awatar użytkownika
wieslaws60
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za słowa otuchy, widzę, że nie jestem sam i mam już pierwszy cel: udział w zawodach w sierpniu - bieg na 3,5 km
w sąsiedniej miejscowości, będą znajomi, ale co mi tam.

Jeśli ktoś chciałby udzielić mi kilka wskazówek jak się do niego przygotować to będę wdzięczny.
DariaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam 43 lata, zaczelam beigac 3 lata temu po 4 latach nicnierobienia (wczesniej uprawialam kolarstwo regularnie, ale amatorsko) i juz nie przestalam. Za soba mam wiele biegow, kilka polmaratonow, maraton w zeszlej jesieni, maraton miesiac temu i nastepny za 2 tygodnie. Zaczynalam bez planu, pozniej realizowalam jakis 10 tygodniowy.
Ja po prostu utrzymuje baze caly rok czyli: biegam 3 ray w tygodniu (40-60km), raz w tygodniu godzinna joga, raz w tygodniu jakis cross: eiliptical albo rower, zima oczywiscie narty, coraz czesciej biegowki, bo sie nimi zarazilam. Przy takiej bazie do wszyskiego poza martonem startuje z marszu. Na czasie mi nie zalezy, na zyciowkach rowniez, ja po prostu lubie atmosfere biegow, sztafet itd.
Ludzie z ktorymi biegam sa 40-50 lat, startuja caly czas, ponad 50latki robia maratony w czasie ponizej 4godzin. Moj kolega 65 latek tylko w tym roku zrobil ... 2 maratony, ma w nogach ponad 450km samych biegow ulicznych w tym roku. Nie jest szybki, ale co tydzien robi jakis bieg, w tygodniu biega codziennie.
Najwazniejsze, zaczynaj woooooolnooooo, z intensywnoscia i dystansem, zebys ei nie nabawil kontuzji i po prostu rob to dla siebie i wlasnego dobrego samopoczucia, ktore przyjdzie samo i juz Cie nie opusci.

Powodzenia,
Daria

"Nie jestes za stary, zeby biegac, zaczynasz sie starzec jak przestajesz biegac"
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Enduros pisze:wieku i nikt się nie żalił że motocykl czy quad w tym wieku to obciach :hej:
Nie rozumiem. Jaki to ma związek z bieganiem? Akurat motocykl czy quad to wyjątkowo prymitywne rozrywki. Mam nadzieję, że moda na ten syf szybko minie.
Awatar użytkownika
wieslaws60
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dzisiaj zaliczyłem po raz pierwszy 30 min ciągłego biegu. Nie było łatwo, biegam po lesie, a różnica wysokości wynosi około
40 m (średnie dane z trzech ostatnich biegów). Dystans 5,43 km, czas 30min 18 sek, tempo średnie 155 bpm i to mnie trochę niepokoi bo to daje 91% mojego HRmax. Wcześniejsze treningi mieściły się w granicach 80% - 86%. Dane z Garmina f305.

Zaliczę jeszcze trzy razy po 30 min, a później jeśli będę w stanie dać radę to zwiększę czas do 45 min.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dont_ask
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1:01:00

Nieprzeczytany post

wieslaws60 pisze:Dystans 5,43 km, czas 30min 18 sek
Wiesio, no to mnie przegoniłeś!! :grr:
Ale się jeszcze sprężę i Ci pokażę!! :hahaha:
maciej65
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

wieslaws60 pisze:Dystans 5,43 km, czas 30min 18 sek, tempo średnie 155 bpm i to mnie trochę niepokoi bo to daje 91% mojego HRmax. Wcześniejsze treningi mieściły się w granicach 80% - 86%. Dane z Garmina f305.

Zaliczę jeszcze trzy razy po 30 min, a później jeśli będę w stanie dać radę to zwiększę czas do 45 min.
Średnie tempo 5:35 /km.
Po prostu biegaj wolniej. Jak na początkującego biegasz za szybko. Może pobiegaj sobie w tempie 6:15-6:30 /km.
Czas biegu zwiększaj stopniowo - dokładaj po kilka minut a nie od razu 50% poprzedniego czasu.
Awatar użytkownika
Enduros
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

bansen pisze:
Enduros pisze:wieku i nikt się nie żalił że motocykl czy quad w tym wieku to obciach :hej:
Nie rozumiem. Jaki to ma związek z bieganiem? Akurat motocykl czy quad to wyjątkowo prymitywne rozrywki. Mam nadzieję, że moda na ten syf szybko minie.
Czytaj ze zrozumieniem to się dowiesz co to ma do biegania.
Mówisz że syf, żal mi Ciebie :ojnie:
Może rozwiniesz jakoś tą swoją wypowiedz bo strasznie jestem ciekaw :niewiem:
Obrazek
Awatar użytkownika
wieslaws60
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wieslaws60 pisze:
Po poczytaniu wypowiedzi na forum zmieniłem zdanie i realizuję plan 10 km dla początkujących. Ale przy czwartym tygodniu postanowiłem się sprawdzić i wczoraj zaliczyłem bieg ciągły na 10 km w czasie 55 min 46 sek. Po zakończeniu biegu nie czułem się wcale zmęczony, a różnica pomiędzy pierwszą piątką, a drugą to zaledwie 4 sek.

(w pierwszym poście dane o mnie)

ps. ciekawe, czy kiedyś ten dystans złamię w 45 min?

Pozdrawiam. :hej:
Awatar użytkownika
Shoegazer91
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:30
Życiówka w maratonie: 03:21:34

Nieprzeczytany post

Pewnie że złamiesz! Super że dopiero zacząłeś biegać i na treningu pobiegłeś poniżej 56 minut. Na zawodach jest adrenalina i wchodzi się na poziom o który ciężko na treningu. Wytrwałości i powodzenia!
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)

Cele: maj 2015 10km <38min
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ