Co to znaczy dobry trener?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ciekawi mnie wasze zdanie na ten temat. Czy dobry trener to ten, który ma za sobą bogatą w medale przeszłość biegową, czy ten który takiej przeszłości nie ma, ale za to jego zawodnikom wciąż przybywa nowych trofeów?
Osobiście uważam, że jakaś tam biegowa przeszłość może pomóc, ale nie jest koniecznym warunkiem żeby być dobrym trenerem. Z tego też powodu uważam, że w Polsce jest wielu trenerów, którzy by przynajmniej tak samo dobrze a nawet lepiej przygotowali zawodnika do maratonu niż legendarny Gajdus czy Skarżyński. Oj...przesadziłem? :jatylko:
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
PKO
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:27
Życiówka w maratonie: 3:03:42

Nieprzeczytany post

Jeżeli ktoś ma za sobą kolorową karierę zawodniczą z mnóstwem medali to najprawdopodobniej zawdzięcza to w dużej mierze genom, a w mniejszym stopniu treningowi. Nie twierdze oczywiście, że nie trenował wcale, ale dobre geny umożliwiają dojście do celu większą ilością dróg niż w przypadku beztalencia, który każdy trening musi wielokrotnie analizować, aby nie przyniósł więcej szkody niż pożytku. Uważam, że każdy może zostać dobrym trenerem, bez względu na jego przeszłość biegową.
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tomek1993 pisze:Jeżeli ktoś ma za sobą kolorową karierę zawodniczą z mnóstwem medali to najprawdopodobniej zawdzięcza to w dużej mierze genom, a w mniejszym stopniu treningowi. Nie twierdze oczywiście, że nie trenował wcale, ale dobre geny umożliwiają dojście do celu większą ilością dróg niż w przypadku beztalencia, który każdy trening musi wielokrotnie analizować, aby nie przyniósł więcej szkody niż pożytku. Uważam, że każdy może zostać dobrym trenerem, bez względu na jego przeszłość biegową.
A nie dzięki ciężkiej pracy?
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:27
Życiówka w maratonie: 3:03:42

Nieprzeczytany post

Tego nie napisałem - ale sama ciężka praca bez talentu czy jak to niektórzy nazywają predyspozycji nie zrobi z nikogo topowego zawodnika i oczywiście w drugą strone też to działa, bo same geny nie wygrywają. Po prostu trzeba być pracowitym, ale i szczodrze obdarzonym przez nature :hahaha:
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja myślę, że dobry trener oprócz wiedzy merytorycznej powinien jeszcze posiadać pewne właściwe trenerom cechy osobowości. Trener to trochę jak ojciec, starszy brat czy przyjaciel. Powinien również być otwarty na różne eksperymenty i trendy z dziedziny treningu.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
olekpp
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Cóż może neikoneicznie w biegach ale np w pilce noznej można (uogólniając oczywiście) zaryzykować stwierdzenie, że wybitni pilkarze raczej wybitnymi trenerami nie są. Pracą można dojsc do wysokiego poziomu jednak pewnych granic sie nie przeskoczy co może spowodować frustrację trenera, brak wyników a na rezygnacje z pracy. Boniek np. wsławił si spuszczeniem 2 klubów włoskich do 2 ligi ( jeden z tych zespołów ze względu na skład przed sezonem był uznwany za kandydata do walki o puchary). Pomijając już zupełnie jego przygode z repreentacja.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ