Bieganie a redukcja wagi
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Mam zamiar zacząć biegać w celu zrzucenia zbędnych kilogramów. Chodzi mi głównie o zmniejszenie obwodu w udach i pośladkach. Mam jednak obawę iż bieganie spowoduje zamianę tkanki tłuszczowej na mięśniową.
Dodam także iż nie mam zbyt dużego doświadczenia w bieganiu. Wzrost 194cm, waga 93 kg.
Czy mógłby ktoś polecić jakiś plan treningowy dla początkujących, zarys diety, aby skutecznie zredukować wagę?
Z góry dziękuję!
Mam zamiar zacząć biegać w celu zrzucenia zbędnych kilogramów. Chodzi mi głównie o zmniejszenie obwodu w udach i pośladkach. Mam jednak obawę iż bieganie spowoduje zamianę tkanki tłuszczowej na mięśniową.
Dodam także iż nie mam zbyt dużego doświadczenia w bieganiu. Wzrost 194cm, waga 93 kg.
Czy mógłby ktoś polecić jakiś plan treningowy dla początkujących, zarys diety, aby skutecznie zredukować wagę?
Z góry dziękuję!
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
Nie przesadzaj z tym odchudzaniem za bardzo. W sumie to mieścisz się w górnej granicy normy. A plany treningowe znajdziesz tutaj: http://bieganie.pl/?cat=19blackadder pisze:Wzrost 194cm, waga 93 kg.Czy mógłby ktoś polecić jakiś plan treningowy dla początkujących, zarys diety, aby skutecznie zredukować wagę?
-
- Zaprawiony W Bojach
Nie obawiaj się zamiany tkanki tłuszczowej na mięśnie. 5 kg mięśni to dodatkowe spalanie 500 kcal/dzień siedząc tylko na kanapie i oglądając TV. Dodatkowo wzmocnienie mięśni wspomaga twój układ kostny np. kręgosłup. Zobacz ten post:
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=21368
http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=20&t=21368
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Rozgrzewający Się
Chodzi mi o redukcję właśnie w udach oraz pośladkach. Planuję nabrać masy mięśniowej na klatce piersiowej oraz brzuchu. Lata braku aktywności fizycznej spowodowały niezbyt proporcjonalne proporcje ciałą. Mój cel to 88kg, więc BMI 23.4.robbur pisze:Nie przesadzaj z tym odchudzaniem za bardzo. W sumie to mieścisz się w górnej granicy normy. A plany treningowe znajdziesz tutaj: http://bieganie.pl/?cat=19blackadder pisze:Wzrost 194cm, waga 93 kg.Czy mógłby ktoś polecić jakiś plan treningowy dla początkujących, zarys diety, aby skutecznie zredukować wagę?
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
Nie zrozum mnie źle, nie chcę cię zniechęcać do biegania, dzięki któremu na pewno spalisz nadmiar tłuszczu, ale klaty w ten sposób nie rozbudujesz. Tutaj akurat nic chyba nie zastąpi siłowni. Chociaż połączenie siłowni z bieganiem wydaje się dosyć rozsądne. Ja akurat mam skromne uda, ale za to dość szeroką klatkę - odkąd pamiętam robiłem codziennie około setki pompek na przebudzenie a od kilku lat moim ulubionym przyrządem ćwiczeniowym był stacjonarny wioślarz. Właśnie połączenie biegów i wioślarza bym ci proponował.blackadder pisze: Chodzi mi o redukcję właśnie w udach oraz pośladkach. Planuję nabrać masy mięśniowej na klatce piersiowej oraz brzuchu. Lata braku aktywności fizycznej spowodowały niezbyt proporcjonalne proporcje ciałą. Mój cel to 88kg, więc BMI 23.4.
-
- Rozgrzewający Się
Tylko i wyłącznie AFRYKAŃSKIE MANGO Jest to owoc, który w bardzo szybkim czasie redukuję tkankę tłuszczową zamieniając ją w mięsień. Warto przyjrzeć się temu bliżej!
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:47:14
- Życiówka w maratonie: 04:10:12
Sam jesteś bocie afrykańskie mango.FITNEEEsSs pisze:Tylko i wyłącznie AFRYKAŃSKIE MANGO Jest to owoc, który w bardzo szybkim czasie redukuję tkankę tłuszczową zamieniając ją w mięsień. Warto przyjrzeć się temu bliżej!
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Nie da rady zrzucić tylko w wybranych częściach ciała. Chcąc się pozbyć tłuszczu pozbywasz się go z całego ciała. Bieganie, a odtłuszczanieblackadder pisze: Chodzi mi o redukcję właśnie w udach oraz pośladkach. Planuję nabrać masy mięśniowej na klatce piersiowej oraz brzuchu. Lata braku aktywności fizycznej spowodowały niezbyt proporcjonalne proporcje ciałą. Mój cel to 88kg, więc BMI 23.4.