Oczywiście, że kilka a szczegółowości być nie może bo jesteśmy różni.tomekd pisze:nie istnieje pojedyńcze fizjologiczne ograniczenie limitujące możliwości biegacza. Jest ich co najmniej kilka:
Takie podejście stosuje Daniels, i bardzo mi to odpowiada. Trochę tylko brakuje mi szczegółowości.
Książka to tylko jednak ogólna wykładnia.
A co do Twoich definicji.
- "siła biegowa" to zdolność wykonania pracy przy siłach znacznie mniejszych od maksymalnej
Co to jest siła biegowa? To jakaś nowa cecha typu waga, wzrost, vo2max itd? Nie. Siła biegowa to zestaw ćwiczeń. Nie istnieje taka cecha.

- "wytrzymałość" to to samo co "siła biegowa" i "wytrzymałość aerobowa"
Ponieważ neguję istnienie cechy takiej jak siła biegowa - wytrzymałość to po prostu wytrzymałość - choć wytrzymałość wytrzymałości nie równa i mamy pewnie różne wytrzymałości, co zresztą widać w punkcie następnym
- "wytrzymałość anaerobowa" to zdolność wykonania pracy przy siłach bliskich maksymalnej
Tu jest przykład, że wszystko rozpatrujesz w kategorii siły, nie wiem po co.
100 m biegnie się pewnie w stanach bliskich sile maksymalnej ale to nie ma nic wspólnego z wytrzymałością beztlenową bo wytrzymałość na 100 m jeszcze nie jest prawie w ogóle "włączona" (prawie).
400 m to klasyczny przykład wytrzymałości beztlenowej ale to jest wysiłek daleki od siły maksymalnej.