Siła biegowa - może się komuś przyda?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

tomekd pisze:nie istnieje pojedyńcze fizjologiczne ograniczenie limitujące możliwości biegacza. Jest ich co najmniej kilka:

Takie podejście stosuje Daniels, i bardzo mi to odpowiada. Trochę tylko brakuje mi szczegółowości.
Oczywiście, że kilka a szczegółowości być nie może bo jesteśmy różni.
Książka to tylko jednak ogólna wykładnia.

A co do Twoich definicji.

- "siła biegowa" to zdolność wykonania pracy przy siłach znacznie mniejszych od maksymalnej

Co to jest siła biegowa? To jakaś nowa cecha typu waga, wzrost, vo2max itd? Nie. Siła biegowa to zestaw ćwiczeń. Nie istnieje taka cecha. :) Siła biegowa to zestaw ćwiczeń które w zależności od trenera, od dystansu, od warunków mogą się zmieniać.

- "wytrzymałość" to to samo co "siła biegowa" i "wytrzymałość aerobowa"

Ponieważ neguję istnienie cechy takiej jak siła biegowa - wytrzymałość to po prostu wytrzymałość - choć wytrzymałość wytrzymałości nie równa i mamy pewnie różne wytrzymałości, co zresztą widać w punkcie następnym

- "wytrzymałość anaerobowa" to zdolność wykonania pracy przy siłach bliskich maksymalnej

Tu jest przykład, że wszystko rozpatrujesz w kategorii siły, nie wiem po co.
100 m biegnie się pewnie w stanach bliskich sile maksymalnej ale to nie ma nic wspólnego z wytrzymałością beztlenową bo wytrzymałość na 100 m jeszcze nie jest prawie w ogóle "włączona" (prawie).
400 m to klasyczny przykład wytrzymałości beztlenowej ale to jest wysiłek daleki od siły maksymalnej.
PKO
tomekd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 45:24
Życiówka w maratonie: 4:01

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:A co do Twoich definicji.

- "siła biegowa" to zdolność wykonania pracy przy siłach znacznie mniejszych od maksymalnej

- "wytrzymałość anaerobowa" to zdolność wykonania pracy przy siłach bliskich maksymalnej

Tu jest przykład, że wszystko rozpatrujesz w kategorii siły, nie wiem po co.
100 m biegnie się pewnie w stanach bliskich sile maksymalnej ale to nie ma nic wspólnego z wytrzymałością beztlenową bo wytrzymałość na 100 m jeszcze nie jest prawie w ogóle "włączona" (prawie).
400 m to klasyczny przykład wytrzymałości beztlenowej ale to jest wysiłek daleki od siły maksymalnej.
OK, to teraz jasne. Czyli "siła biegowa" żadną siłą nie jest, ani żadnym innym parametrem fizycznym zresztą, natomiast to po prostu konkretny zestaw ćwiczeń. Teraz wszystko się zgadza, dzięki. :)
Natomiast można powiedzieć, że celem "siły biegowej" jest poprawa jakichś istotnych parametrów biegacza. Moim zdaniem - poprawcie mnie jeśli się mylę - jest nim głównie wytrzymałość.

To nie jest przykład na to, że wszystko rozpatruję w kategorii siły. Raczej chodzi o to, że wytrzymałość niejedno ma imię, i różnicuje się zależnie od intensywności wysiłku. Na przykład trening wytrzymałości aerobowej podnosi próg mleczanowy, a trening wytrzymałości anaerobowej go obniża. Faktycznie (dzięki za przykład z biegiem na 100m i 400m) różnica polega na generowanej mocy, która jest iloczyem siły i szybkości. Zatem:
- Przy biegu na 400m trzeba ograniczyć i jedno, i drugie, ponieważ właśnie dysponujemy ograniczoną wytrzymałością anaerobową.
- Przy sprawdzianie polegającym na jak największej ilości podciągnięć na drążku siła będzie stała i bliska maksymalnej, a wytrzymałość anaerobowa będzie limitowała ilość powtórzeń.
- Przy próbie wykręcenia jak najszybszej kadencji na rowerze stacjonarnym siły mogą być niewielkie, a będzie nas limitować głównie prędkość kręcenia (oczywiście w rzeczywistości będzie to ciut bardziej skomplikowane, ze względu na wrodzoną aktywność ATPazy miozynowej, ruchy ciśnieniowe, itp.)

Uff, mam nadzieję, że teraz wszystko jasne. :)
T.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

tomekd pisze:Na przykład trening wytrzymałości aerobowej podnosi próg mleczanowy, a trening wytrzymałości anaerobowej go obniża.
Skąd takie informacje?
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

szanowny interlokutorze.zacznijmy od tego, że siła biegowa (tak, jak ja rozumiem) to nie cecha w sensie teoretycznym - bardzo podstawowa, taka jak "wytrzymałość aerobowa", "dynamika" etc., jakaś jedna odrębna od innych. to nie jest pojęcie, które można rozpatrywać na tym samym poziomie, co wspominane przez ciebie ". w terminologii biegowej, kiedy mówi się o ćwiczeniu "siły biegowej", to tak naprawdę mówi się o ćwiczeniu zespołu cech wybranych partii mięśni (pomocnych w bieganiu).
poza tym stawiasz znak równości między wytrzymałością aerobową, siłą biegową i wytrzymałością.. chyba nie muszę się do tego odnosić?.. jak już coś, to przecież tu chodzi głównie o dynamikę, zdolności anaerobowe, czyli dokładnie przeciwnie. i można to wyczytać z wypowiedzi przedmówców, czy poprzednich interlokutorów, jak wolisz ;)
oczywiście możnaby dalej odnosić się do Twojej wypowiedzi, ale może poprostu lepiej porobić skipy wieloskoki? może wtedy będzie można lepiej doświadczyć, czym różni się to od np wytrzymałości aerobowej?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

tomekd pisze:Na przykład trening wytrzymałości aerobowej podnosi próg mleczanowy, a trening wytrzymałości anaerobowej go obniża.
Jeszcze raz się zapytam skąd takie informacje?
tomekd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
Jeszcze raz się zapytam skąd takie informacje?
Przyznaję się, już nie pamiętam. :jatylko:
W necie czytałem, w Dobrze Wyglądającym Źródle. Dosyć dawno temu.

T.
T.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No właśnie. To źródło mogło pochodzić tylko z jednego miejsca, to znaczy oryginalnie bo potem mogło się rozproszyć - z naszego forum. I nam tylko jedną osoba (to znaczy autora tej koncepcji) która ma takie zdanie.
bati
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że Ryszard Szul był zwolennikiem tej koncepcji (o ile dobrze pamiętam wywiady z nim)
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

...i nawet z legii warszawa go wywalili :oczko:

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dobrze Bati pamiętasz, ale tak jak mówię to stwierdzenie znajdziemy tylko u Ryszarda.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sobie czytam wątek i nasuwa mi się tylko jedno zdanie na usta : ale mętlik.

Panowie,
w biegu na 100m mamy do czynienia z wytrzymałoscią beztlenową, tak gdzies od 60m, czyli prawie pół dystansu i odgrywa ona duża rolę, zreszta podobnie jak w maratonie aby utrzymac sie na nogach potrzebna jest siła i tez odgrywa ona ważną rolę. Teraz co do siły biegowej. Im krótszy dystans tym większą rolę ogrywa komponent siłowy, a im dłuższy tym wytrzymałości siłowej. Jest tyle samo rodzaji siły jak i wytrzymałosci , czyli bardzo dużo i nie warto się zagłębiać. Mam takie przemyślenie- najlepiej olać definicje tylko wszystko brać na logike i intuicje. Będzie dobrze.
tomekd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kamilj pisze:siła biegowa (tak, jak ja rozumiem) to nie cecha w sensie teoretycznym - bardzo podstawowa, taka jak "wytrzymałość aerobowa", "dynamika" etc., jakaś jedna odrębna od innych. to nie jest pojęcie, które można rozpatrywać na tym samym poziomie, co wspominane przez ciebie ". w terminologii biegowej, kiedy mówi się o ćwiczeniu "siły biegowej", to tak naprawdę mówi się o ćwiczeniu zespołu cech wybranych partii mięśni (pomocnych w bieganiu).
poza tym stawiasz znak równości między wytrzymałością aerobową, siłą biegową i wytrzymałością.. chyba nie muszę się do tego odnosić?.. jak już coś, to przecież tu chodzi głównie o dynamikę, zdolności anaerobowe, czyli dokładnie przeciwnie. i można to wyczytać z wypowiedzi przedmówców, czy poprzednich interlokutorów, jak wolisz ;)
oczywiście możnaby dalej odnosić się do Twojej wypowiedzi, ale może poprostu lepiej porobić skipy wieloskoki? może wtedy będzie można lepiej doświadczyć, czym różni się to od np wytrzymałości aerobowej?
Mimo wszystko miło byłoby wiedzieć jakich cech wybranych partii mięśni. W przeciwnym razie:
- skąd wiadomo ile tych skipów, wieloskoków, itp?
- czym, w razie potrzeby, mozna je zastąpić?
- jaka powinna być proporcja tych ćwiczeń do pozostałych?
- jak zmierzyć postępy, ewentualnie wykryć przetrenowanie? (nie mówię o przetrenowaniu ogólnym, ale tych właśnie mięśni)
Może dla nas amatorów nie ma to wielkiego znaczenia, ale przypuszczam, że zawodowcy (albo może raczej ich trenerzy) sporo mogliby na tej wiedzy skorzystać.
Jak rozumiem, według Ciebie siła biegowa to głównie dynamika i wytrzymałość anaerobowa (co to są "zdolności anaerobowe"? :niewiem: ), przeciwstawione wytrzymałości aerobowej. Jest to ciekawy punkt widzenia, z którym można konstruktywnie podyskutować. ;)
T.
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tomekd pisze:Jak rozumiem, według Ciebie siła biegowa to głównie dynamika i wytrzymałość anaerobowa (co to są "zdolności anaerobowe"? :niewiem: )
Google Twoim przyjacielem..... http://pl.wikipedia.org/wiki/Oddychanie_beztlenowe
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
tomekd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bebej pisze:Sobie czytam wątek i nasuwa mi się tylko jedno zdanie na usta : ale mętlik.
Że zacytuję klasyka: a wy nie sporties'. W sporach rożdajetsa istina, propadi ona propadom. ;)
bebej pisze: w biegu na 100m mamy do czynienia z wytrzymałoscią beztlenową, tak gdzies od 60m, czyli prawie pół dystansu i odgrywa ona duża rolę, zreszta podobnie jak w maratonie aby utrzymac sie na nogach potrzebna jest siła i tez odgrywa ona ważną rolę. Teraz co do siły biegowej. Im krótszy dystans tym większą rolę ogrywa komponent siłowy, a im dłuższy tym wytrzymałości siłowej. Jest tyle samo rodzaji siły jak i wytrzymałosci , czyli bardzo dużo i nie warto się zagłębiać. Mam takie przemyślenie- najlepiej olać definicje tylko wszystko brać na logike i intuicje. Będzie dobrze.
Sprzeciw. :)
- Siła potrzebna do utrzymania się na nogach nie jest nawet zbliżona do maksymalnej.
- Zdefiniuj "wytrzymałość siłową". Oskarżasz o mętlik, a wprowadzasz lekką ręką kolejne pojęcie.
- Siła, w sensie fizycznym, jest jedna. Istotnych parametrów fizjologicznych również jest skończenie wiele, i warto je analizować osobno
- Aby coś brać na logikę, potrzebny jest model. Do niego potrzeba danych. W przeciwnym razie grozi nam błądzenie w stylu kartezjańskim. ;) Z intuicją jest jeszcze gorzej: najlepszy opis intuicji do jakiego doszedłem to nieuświadomione stosowanie liniowych reguł. Może się przydać, ale może poprowadzić na manowce. Na przykład "na maratonie biega się dosyć wolno, więc i trenować należy w wolnym tempie" Skarżyńskiego, itd. itp.
Zawsze lepiej rozumieć niż nie rozumieć, o ile tylko mamy taki wybór. To się w życiu przydaje. Redukuje poziom stresu, zapobiega fanatyzmowi, ... :bum:
T.
tomekd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

kubako83 pisze:
tomekd pisze:Jak rozumiem, według Ciebie siła biegowa to głównie dynamika i wytrzymałość anaerobowa (co to są "zdolności anaerobowe"? :niewiem: )
Google Twoim przyjacielem..... http://pl.wikipedia.org/wiki/Oddychanie_beztlenowe
Tja... No to znajdź tam frazę "zdolności anaerobowe". Mi się nie udało.
Google zwraca trzy chomiki i jedno bieganie.pl. W chomikach tradycyjnie brak definicji, a w bieganie.pl odnaleziony został tylko niniejszy wątek. :bum:
T.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ