jeśli bolą kolana to lepiej odpuścić trening, z kolanami nie ma żartu -to nie zakwasy w mięśniach. Przede wszystkim jednak potrzebujesz butów z amortyzacją..
mogę się mylić, ale tempo 5:55/1km na początek może być trochę za mocne dla ciebie - proponuje wolniej, tempem konwersacyjnym, na początku i tak nie trenuje się prędkości, lepiej wolniej, a dłużej - w ten sposób spalisz więcej kalorii (dłuższy trening)
co do głowy, słyszałem o takich przypadkach że wstrząsy spowodowane bieganiem powodują bóle, ale to chyba rzadkie przypadki - jeśli jest to po treningu to gdybam, że może to być spowodowane zmianami, organizm jeszcze nie przyzwyczaił się do regularnych treningów i jest dla niego szokiem, że wstajesz wcześniej niż zwykle i w dodatku trenujesz

i to co napisał Marek82 - wiatr, u wielu osób powoduję bóle głowy np. u mojej dziewczyny, pomaga jej czapka, ale to chyba efekt placebo
pamiętaj o rozciąganiu po, min. 10-15min. jest to konieczne dla samych mięśni, a przy okazji może uspokoisz i zrelaksujesz organizm po wysiłku