Trening biegów średnich/długich (18lat)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:27
Życiówka w maratonie: 3:03:42

Nieprzeczytany post

Panowie spokojnie bo mam wyrzuty sumienia, że ten wątek założyłem.

tak dla sprostowania to chcę napisać, że nie trenuje 2 razy dziennie( zrozumiałem, że to był głupi pomysł), a co do opinii ,że powinienem biegać 10km w 35min to powiem szczerze: "...wszystko to być może, ale ja to między bajki włoże". Dlaczego??
1. wspomniałem już chyba, że tydzień przed maniacką byłem chory i nie trenowałem (lepiej zbieram siły dzięki jakiemukolwiek ruchowi niż leząc w łóżku przez 7dni, ) przez co w moim odczuciu do mojego wyniku dokleiła się ta minuta(10 dni przed biegiem byłem niemal pewien, że 40 min będzie złamane i chyba się nie pomyliłem bo czas netto wynosił 40:38 czyli bez chorobowego na pewno dałbym rade )
2. pierwszy raz w życiu startowałem razem z 1432 ludzmi i tu troche straciłem, bo startując ze strefy C nie chciałem byc chamski przez co pierwszy kilometr wyszedł w 4:53
3. trenuje dopiero od roku, mój trening jest do bani gdyż w mojej głowie wyrastają czasem takie pomysły, że Canova, Daniels i Lydiard pewnie by się powiesili gdyby o nich wiedzieli, a ja jestem wyjątkowo niekonsekwentny i nie potrafie szlifować jakiegokolwiek planu, bo i tak mi się znudzi :trup:
4. to był debiut, a przeważnie debiut nie jest jakims spektakularnym wydarzeniem(no chyba, że nazywa się Farah i staruje w półmaratonie)
5. nie jestem typem człowieka, który z marszu jest w stanie pobiec jakikolwiek dystans w dobrym czasie (jeszcze rok temu ukończenie 10km było dla mnie niemożliwe poniżej 50min)
PKO
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zacznij dobrze trenować bo z taką objętością i intensywnością treningową to ty powinieneś celować w 32'-34' na 10km a tu jest problem złamać 40 min.

to co pan trener proponuje?? nie chodzi mi o jakiś szczegółowy plan(chyba, że pan nalega) tylko ogólny zarys i podstawowe zasady treningu -tak dla mojego pustego mózgu
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tomek1993 pisze:Panowie spokojnie bo mam wyrzuty sumienia, że ten wątek założyłem.

tak dla sprostowania to chcę napisać, że nie trenuje 2 razy dziennie( zrozumiałem, że to był głupi pomysł), a co do opinii ,że powinienem biegać 10km w 35min to powiem szczerze: "...wszystko to być może, ale ja to między bajki włoże". Dlaczego??
1. wspomniałem już chyba, że tydzień przed maniacką byłem chory i nie trenowałem (lepiej zbieram siły dzięki jakiemukolwiek ruchowi niż leząc w łóżku przez 7dni, ) przez co w moim odczuciu do mojego wyniku dokleiła się ta minuta(10 dni przed biegiem byłem niemal pewien, że 40 min będzie złamane i chyba się nie pomyliłem bo czas netto wynosił 40:38 czyli bez chorobowego na pewno dałbym rade )
2. pierwszy raz w życiu startowałem razem z 1432 ludzmi i tu troche straciłem, bo startując ze strefy C nie chciałem byc chamski przez co pierwszy kilometr wyszedł w 4:53
3. trenuje dopiero od roku, mój trening jest do bani gdyż w mojej głowie wyrastają czasem takie pomysły, że Canova, Daniels i Lydiard pewnie by się powiesili gdyby o nich wiedzieli, a ja jestem wyjątkowo niekonsekwentny i nie potrafie szlifować jakiegokolwiek planu, bo i tak mi się znudzi :trup:
4. to był debiut, a przeważnie debiut nie jest jakims spektakularnym wydarzeniem(no chyba, że nazywa się Farah i staruje w półmaratonie)
5. nie jestem typem człowieka, który z marszu jest w stanie pobiec jakikolwiek dystans w dobrym czasie (jeszcze rok temu ukończenie 10km było dla mnie niemożliwe poniżej 50min)
Po tym co powyżej napisałeś to w ogóle nie można mówić o treningu. Jakikolwiek plan treningowy cię nudzi to znaczy że go nie potrzebujesz i traktujesz bieganie rekreacyjnie i ja tego nie neguję bardzo dobre podejście ale również nie możesz mieć w takim wypadku wymagań do swojego progresu. Ale jeśli chcesz trenować to musisz mieć po pierwsze cel. Następnie musisz się zastanowić ile czasu jesteś w stanie poświecić żeby ten cel realizować. Jak będziesz miał już te dwie rzeczy ustalone to możesz przejść do ustalania konkretnego planu treningowego lub skorzystania z planów dostępnych w internecie. A podstawowe zasady treningu znajdziesz na stronie bieganie.pl
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

No tak niby wszystko jasne tylko wydaje mi się, że najwiekszy problem tkwi własnie w określeniu celu...bo skoro mówi pan, że wynik 35min/10km jest realny to może to prawda, tylko jeśli o tym wspomne na forum to cała rzesza "Zaprawionych w bojach" zacznie wypisywac, że to nie dla mnie, że najpierw bazę zbudować, że masz jeszcze czas, że to niemozliwe, że się przetrenujesz itp.
oczywiscie pan jako, że ma pan wyższy w hierarchi forum tytuł "Trenera", jest dla mnie wzorem , którego należy słuchać, ale wie pan ja to jest... każdy ma inne zdanie a ja narazie powiewam jak chorągiewka na wietrze...
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tomek1993 pisze:No tak niby wszystko jasne tylko wydaje mi się, że najwiekszy problem tkwi własnie w określeniu celu...bo skoro mówi pan, że wynik 35min/10km jest realny to może to prawda, tylko jeśli o tym wspomne na forum to cała rzesza "Zaprawionych w bojach" zacznie wypisywac, że to nie dla mnie, że najpierw bazę zbudować, że masz jeszcze czas, że to niemozliwe, że się przetrenujesz itp.
oczywiscie pan jako, że ma pan wyższy w hierarchi forum tytuł "Trenera", jest dla mnie wzorem , którego należy słuchać, ale wie pan ja to jest... każdy ma inne zdanie a ja narazie powiewam jak chorągiewka na wietrze...
Ja nie mówię że jest on realny z dwa czy trzy miesiące, to kwestia czasu i treningu. Nie znam ciebie nie znam twoich możliwość, nawet nie wiem jak trenujesz te kilka treningów które przedstawiłeś w tym wątku, jedynie coś zasugerowały. Ale nie da się na tym budować wielkiego planu na 35 minut. W ogóle nie ma takiego czegoś jak plan na konkretny czas tzn. jeśli biega się aktualnie 50min/10k to nie można celować od razu w 35 czy 40/min. Do tego dochodzi się czasami latami.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Ultimate_Runner pisze:
Krzysztof Janik pisze:Myślałem że zauważysz że wyolbrzymiam, ale chodziło mi o to że źle trenuje i jego treningi nie są adekwatne do wyników jakie osiąga.
A druga sprawa to ja biegając teraz 3 razy w tygodniu biegam 35 na 10 km. Więc proszę cię nie pouczaj tylko sam się zastanów jak trenujesz.
Tylko jaki ty masz staż, ile kilometrów w nogach :D Masz już bazę tlenową i nie musisz tyle biegać ! Poza tym ile ty masz lat ;D A on jest początkującym zawodnikiem który jeszcze stażu nie ma wgl i bazy to nie wmawiaj mu, że pobiegnie 35 minut biegając 3 razy w tygodniu, bo to totalny nonsens. Poza tym pragnę dodać, że ja swoje 34 minuty to nabiegałem w wieku 16 lat niespełna, pomyśl ile w tym wieku miałeś na tym dystansie i czy wgl biegałeś.
No i ostatnia sprawa, mimo, że masz już staż i bazę to trudno uwierzyć, że robiąc 3 treningi w tygodniu biegasz 10km w 35min ? Hmm... jestem ciekaw jakie to są treningi. No i jeżeli rzeczywiście tak jest to masz niezły talent ;d powinieneś pomyśleć o klubie, może coś jeszcze z tego będzie. Bo jeżeli przy 3 treningach biegasz 35min, to przy powiedzmy 7 treningach, z dobrym przygotowaniem, hmm... kto wie, 32 min złamiesz :D
Masz moje calkowite poparcie...
Jak mozna opowiadac poczatkujacemu, ze wystarczy 3x/tydzien biegac i sie dojdzie spoko do 35min... Ja moge teraz przez 3 Miesiace 1x/tydzien trenowac i bede 35min/10km latac, ale to nie ma z treningiem dla poczatkujacych nic wspolnego.

Rolli
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomek1993 pisze:Panowie spokojnie bo mam wyrzuty sumienia, że ten wątek założyłem.

Poszukaj klubu lekkoatletycznego z dobrym treneren...
Skoncentruj sie na srednich dystansach...
Na dlugie masz jeszcze czas i z treningu na srednie tez polecisz 10km szybko..
Poczytaj troche o treningu... to nie jest zadna "czarna magia"
Cierpliwosc...

... Trening 5-6xdziennie, na razie to wystarczy.

pozd.
Rolli
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:
Rolli pisze: ... Trening 5-6xdziennie, na razie to wystarczy.
o 5h - 9h - 13h - 15h - 17h - 20h no to nie źle, czy inne godziny polecasz ?? :hahaha:
tylko spanie, leżenie, jedzenie, picie, sra*** i trenowanie :hejhej:
:hahaha: :hahaha: :hahaha:

Greif pisze o takim treningu... 8xdziennie. Co godzine 1km na maxa. Mozna sprubowac. :bum:

Na powaznie... zrobilem byka. 5-6x na tydzien musi wystarczyc. :spoczko:

pozd...
Rolli
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tomek1993 pisze: Starty:(CELE)
19.03.2011- VII Maniacka Dzięsiątka (10km / plan 39:30-41:30)
26.03.2011 - Młodzieżowe SZkolne Mistrzostwa LZS Wielkopolska (2km - przełaj/plan pierwsza 10 czas:6:20-7:00)
3.04.2011 - 4 Poznań Półmaraton (21 097m / plan 1h35'-1h45')
9.04.2011 - Mistrzostwa SZS Wielkopolska w przełajach( 2km / plan pierwsza 20 czas: 6:20-7:00
28.04.2011 - Mistrzostwa LZS w LA( 800lub 1500m- plan 800m <2:10 ; 1500m <4:20
Kolejne cele zreealizowane:
1. mistrzostwa LZS - 10 miejsce (czasu nie mierzyłem)
2. Półmaraton poznań - 1:31:14 (narazie nieoficjalnie) - to było najpiękniejsze półtora godziny w moim życiu :hej:

w trakcie półmaratonu naszła mnie myśl, że może by tak maraton na jesień przebiec i po spokojnym przemyśleniu stwierdziłem, że przebiegnę

Pytanie trenował ktoś planem Grzegorza Gajdusa do maratonu dla średniozaawansowanych(wprowadzonych amatorów)? Jakie efekty?
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tomek1993 pisze: Starty:(CELE)

9.04.2011 - Mistrzostwa SZS Wielkopolska w przełajach( 2km / plan pierwsza 20 czas: 6:20-7:00
Udało się na styk :ble: Miejsce 20 czas: 6:16.
Przy okazji zmierzyłem tętno i max. miałem 196 - i tu nasuwają się dwa wnioski: albo to jest moje faktyczne HRMax, albo nie biegłem na 100% możliwości. Biorąc wzór 220-18(wiek)=202, kalkulator podaje dla wyniku z 10km(41:16) i półmaratonu(1:31:14) tempa i zakresy treningowe, które całkowicie się pokrywają w praktyce, natomiast jeśli podstawie tętno 196 to jego wartości tętna dla poszczególnych zakresów się zmniejszą, przez co tempo wskazane przez kalkulator nie będzie możliwe do osiągnięcia.

Jak cudownie było biegać w nieświadomości :echech: Wydaje mi się, że zostane przy wartości HRMax=202
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To znaczy, że uważasz osiągniecie wartości tętna maksymalnego za niewykonalne nawet na zawodach tak??
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tym dobrym wytrenowaniem to bym nie przesadzał :hejhej: dopiero od roku biegam i to tak bardziej amatorsko niż na jakiś wynik, choć nie ukrywam, że jest on(wynik własnie) nie bez znaczenia. Wydaje mi się, że te 202 ud/min moge przyjąć jako maksa i nie powinno to spowodować jakiś przeciążeń czy temu podobnych. w końcu nie jest sztywno określone kiedy kończy się np. I zakres - 73%, a może 76%? Przecież to wartosc umowna, mam racje?
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2011, 10:08 przez Tomek1993, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie no kapuje tylko chciałem tu z jakiegoś artykułu przytoczyć taki test na HRMax, że biegniesz przez 4min, ale tak, żeby ostatnie 300m na maksa w co mi sie też nie chciało wierzyć - tu widzać jak media odzdziałują na człowieka :hahaha:

jak znajde to link podam do tego artykułu

a wracając do pytania o samopoczucie na mecie to powiem szczerze: bywało gorzej
bieg stał na dość wysokim poziomie(był mistrz polski z zamościa na 3km) i na początku może troche odpuściłem, ale ostatnie 300m to na pewno na maksa było
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To jest ten artykuł:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=411

tylko sie pomyliłem i tam nie każą biec 4 tylko 5 min:)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tomek1993 pisze:To jest ten artykuł:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=411

tylko sie pomyliłem i tam nie każą biec 4 tylko 5 min:)
Ale nie 5min na maxa. Jak biegniesz na maxa to staniesz po 250m.
Czyli 5min szybko i ostatnie 150m na maxa. Najlepiej pod gore.

Wedlug mnie 202 +/-2 jest OK.

Pozd..
Rolli
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ