Śmierdzące buty do biegania - co zrobic?

bommmbel
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzięki za odpowiedzi ;)
PKO
Crazyfly
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Z tą dbałością o amortyzację jest jak z ładowaniem azotu w koła samochodu, żeby wolniej guma się starzała. I niby wszystko cacy prócz tego, że guma starzeje się szybciej od zewnątrz niż od środka...
Pranie buta w niskiej temperaturze ma taki wpływ na życie amortyzatora jak azot na życie koła.
Takiego argumentu nie slyszalem ze ma to wplyw na zycie gumy???!
Ale to ze azot ma mniejsza podatnosc na temperature to wiem - czyli cisnienie w kolach mamy na stabilnym poziomie.

A co do butów - po prostu wyplucz w letniej wodzie z minimalnym!!!! ( sic) dodatkiem płatków mydlanych
a potem bardzo dobrze wypłucz
pzdr
andrzej/gdy

1316km/2012 ( 400 km boso)
1420 km/2013( 350 km boso)
42,195 3H58' na bosaka po plazy ( 2014)
66 km B7D Krynica 9:58
65 km TUT ( Trójmiejski ULTRA Trail ) 8:41
65 km B7D Krynica 9:21
Run for Fun - Gdynia No.1
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Guma ulega starzeniu między innymi pod wpływem tlenu ale zarówno to jak i mniejsza stabilność temperaturowa tlenu, nie racjonalizują w praktyce powszechnego przejścia na azot. Kolejna ściema z podciągniętą na użytek nauką, na której można zarobić...
Awatar użytkownika
myśka
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeśli mogę się wtrącić. Mój mąż ma sprawdzony i jakże prosty na śmierdzące buty. Do moich rajstop, a raczej podkolanówek wsypał po paczce najtańszej herbaty granulowanej. Wsadza po treningu a wyjmuje przed. I naprawdę się sprawdza.
pegaz_mk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

myśka pisze:Jeśli mogę się wtrącić. Mój mąż ma sprawdzony i jakże prosty na śmierdzące buty. Do moich rajstop, a raczej podkolanówek wsypał po paczce najtańszej herbaty granulowanej. Wsadza po treningu a wyjmuje przed. I naprawdę się sprawdza.
W tej roli żwirek dla kota (sprawdzałem ebonitowy, taki zbrylający się pod wpływem wilgoci) również się sprawdza. Świetnie wyciąga wilgoć z butów - i w zasadzie nie tyle zależało mi na pozbyciu się zapachu z butów co na wysuszeniu tychże :hej:
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

ciekawe sposoby, pierwsze słyszę. ja poprostu wsadzam do pralki. nie za bardzo rozumiem dlaczego może mieć to wpływ na amortyzację.. Czy ktoś może wyjaśnić, jaki? bo nie sądzę, żeby but w pralce ubijał się ubijał. chyba, że chodzi o pranie w WYSOKIEJ temperaturze?
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kamilj pisze:ciekawe sposoby, pierwsze słyszę. ja poprostu wsadzam do pralki. nie za bardzo rozumiem dlaczego może mieć to wpływ na amortyzację.. Czy ktoś może wyjaśnić, jaki? bo nie sądzę, żeby but w pralce ubijał się ubijał. chyba, że chodzi o pranie w WYSOKIEJ temperaturze?
Buty mogą się częściowo lub całkowicie rozkleić (nigdy mnie coś takiego nie spotkało) co wpłynie może wpłynąć na działanie wszelkich kosmicznych technologii stabilizujących, bądź jeśli amortyzacja składa się z kilku elementów to rozklejenie ich może zmienić pracę amortyzacji. A jeśli chodzi o samą amortyzację to jej główny element - pianka, może wejść w reakcję ze środkami piorącymi, a wysoka temperatura może zniszczyć strukturę, bądź pozbawić jakiś właściwością ową piankę. Mogą pojawić się jeszcze mikro pęknięcia i urazy, które spowodują platfusa, następnie gangrenę, a koniec końców odpadnięcie nogi, co może negatywnie wpłynąć na właściwości biegowe organizmu.

Ja mam w d* to wszytko, ale butów biegowych nie piorę bo po co. Jak śmierdzi to wywietrzyć trzeba, po każdym bieganiu zostawiam jest żeby ładnie wyschły, ale nie przy grzejniku, najlepiej w przewiewnym miejscu. Smród bierze się od bakterii, które rozwijają się w pocie, zatem jak buty wyschną to się nie pożywią. Czyszczenie butów ograniczam to wierzchnich warstw, gąbeczką piasku się pozbyć, błota, itp. Wbrew pozorom ma to znaczenie gdyż ciągłe tarcie może zniszczyć cholewkę. A, że brudne trochę, w tym się biega, no chyba, że ktoś podrywa laski na potańcówkach na super zajebiaszcze najkacze.
kamilj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:40

Nieprzeczytany post

czyli prać w zimnej wodzie i bez proszku, ok! (ja podrywam, gdy biegam, ale chyba dlatego, że mam NB, to się do tej pory nie udało)
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

bommmbel pisze:Witam:)

Zaśmierdziały mi się buty do biegania (adika jakieś z siateczki) i nie wiem, co zrobic, żeby je 'odświeżyc'?
Do pralki? Za porady dziękuję i sory, jeśli umieściłem post w nieodpowiednim dziale..

Pozdrawiam
Jeśli masz inną parę butów, to tamtym daj wywietrzeć. Trochę to potrwa. Pranie zawsze skraca żywot buta.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a może umyj nogi? :hej:

...wszystko co mądre zostało powiedziane, zostały same głupoty...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
biegacz123456
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W rosmanie są wkładki zapachowe do butów , u mnie sprawdzają się w 100% polecam.
bansen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ech, francuskie pieski. Co wam w czasie biegu przeszkadza, że but śmierdzi? W domu do szafki, albo po wysuszeniu do worka foliowego. No chyba, że w biegowych butów używacie także do innych, poza bieganiem, celów - wtedy nie mam pytań...
Zbynek
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Niektóre pralki mają program do prania obuwia.

Ja piorę w pralce. Nie pamiętam, jaka tam temperatura. Bodajże ok. 40 stopni. Nigdy mi się nic nie rozkleiło. Prałem kilka już par w zwykłym proszku.
Odczuję słabą amortyzację już po kilkuset km? But biegowy służy do max 1000 km. Więc i tak amortyzacja, czy prany, czy wietrzony, i tak powoli się zbija.

Chowanie w szczelny worek to kiepski pomysł. Otworzenie takiego worka nie jest zbyt przyjemne dla właściciela, a co dopiero dla postronnych. Jak już naprawdę tak wali, że trzeba go zamknąć szczelnie, to tylko po to, żeby nie zatruwać atmosfery przed jutrzejszym praniem.
biegacz123456
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bansen pisze:Ech, francuskie pieski. Co wam w czasie biegu przeszkadza, że but śmierdzi? W domu do szafki, albo po wysuszeniu do worka foliowego. No chyba, że w biegowych butów używacie także do innych, poza bieganiem, celów - wtedy nie mam pytań...
A czy przyjemnie by ci było jak by Ci coś "walilo w szafce"?
Awatar użytkownika
lideczqa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja kiedys nie mogłam uprać sandałów bo były skórzane i poradziłam sobie solą kuchenną. Posypałam buty od środka i zwilżyłam tę sól. Poczekałam ze 2 dni a potem to wypłukałam delikatnie i efekt był super.

Dodam że sól zabija bakterie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ