Pomoc w rozwiązaniu kilku dylematów

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Rasle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Mam 17 lat. Według BMI moja waga jest w normie... jednak ja sam czuję, że powinienem zrzucić parę kg oraz poprawić swoją kondycję, zwłaszcza, że wcześniej 3 lata chodziłem na basen oraz startowałem w biegach przełajowych.

Jako iż zrobiło się ciepło zacząłem jeździć na rowerze. Myślę, że tygodniowo a przynajmniej w weekend będe robił średnio te 30 km+. To jedna wycieczka wraz za znajomymi- okolice Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Na basen chodzę w miarę możliwośći raz w tyg na 45min, za ten czas staram się pływać non stop, zmieniając style z męczących na te kiedy płynąc mogę odpocząć. Parę dni temu rozpocząłem dodatkowo trening na rzeźbę ciała w warunkach domowych dla początkujących. Jest to ta moja podstawa.

Przejdźmy jednak do rzeczy. Mam zamiar dorzucić również bieganie. Wychodzi więc na to iż tydzień będzie wyglądął następująco: pon bieg, wtorek ćw, środa bieg, czw ćw, piątek bieg, sobota ćw, niedziela bieg... w takim cyklu. Czy nie za dużo?

Cel to poprawić kondycję oraz zrzucić parę kg. Zastanawiam się jednak od czego zacząć. Na początek obuwie sportowe- buty nike mam, ciuchy do biegania również się znajdą :P Aby jednak bardziej sie zmotywować chciałem zakupić nike + sport band... po przewertowaniu sieci stwierdziłem jednak, ze nie warto. Garmin to jak na początek za duży wydatek... jest jeszcze jedno ale- wyczytałem, że aby trening był skuteczny musimy biec w odpowiednim tempie, do tego przyda nam się pulsomtr... tak więc drodzy forumowicze, co mi będzie najpotrzebniejsze i będzie najlepszym wyborem przy rozpoczynaniu treningu? Pulsometr? Jeśli tak to proszę również o konkretne modele. Cena myślę, że do 100zł. Na początek w sam raz chyba...

Może macie dla mnie jakieś dodatkowe rady? Z niecierpliwośćią czekam na wartościowe uwagi :taktak:

Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
Tomek1993
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 37:27
Życiówka w maratonie: 3:03:42

Nieprzeczytany post

Używam od miesiąca SIGMY PC 9 , jak narazie działa bez zarzutu, a jest jednym z tańszych gadzetów (ja zapłaciłem na allegro 109zł+przesyłka), jedyne czego mi brakuje to brak tętna max. w pamięci treningu(a może jeszcze nie odkryłem tej opcji?)
Awatar użytkownika
P90Xpl
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A kiedy czas na regeneracje? Mięśnie rozwijają się wtedy kiedy odpoczywają, więc 1-2 dni w tygodniu powinieneś poświęcić na odpoczynek.
Rasle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W sumie faktycznie- nie ma co się tak przemęczać. Lepiej postawić na bieganie, a w wolnej chwili rower oraz basen dla rozluźnienia.

Możecie mi jeszcze doradzić coś na temat sprzętu ? Przejrzałem, przemyślałem i na Garmina 305 za 600zł mnie nie stać, z tego co widzę to Nike+ się nie sprawdza i nie działa tak jak powinno. A ten zestaw http://esklep.intersport.pl/pl/product/ ... one-q00147
Właściwie nie za wiele na jego temat można się dowiedzieć... Warto na początek? Zależy mi aby czerpać z tego przyjemność, chcę się jakoś dodatkowo zmotywować do tego :oczko: Wydaje mi się idealne na początek.

Pozdrawiam i dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi.
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

P90Xpl pisze:A kiedy czas na regeneracje? Mięśnie rozwijają się wtedy kiedy odpoczywają, więc 1-2 dni w tygodniu powinieneś poświęcić na odpoczynek.
Teoretycznie tak, w praktyce niekoniecznie ;) Plan, który Rasle wstępnie założył, ma miejsce na regenerację. To właśnie te naprzemienne treningi z różnych dziedzin. Jeśli nie będzie "cisnął na maxa" z każdej dziedziny to spokojnie się zregeneruje.

Rasle, ważne żebyś zobaczył czy taka objętość ćwiczeń Ci odpowiada i za bardzo nie męczy, jeśli będzie za cieżko zacznij od 3 dni biegania. Ale fakt, że bieganie chyba najszybciej poprawi twoje "poczucie formy" i samą formę :) Ja zanim zacząłem z biegiem pływałem 3 dni w tyg i rolkowałem i rowerowałem nieregularnie i było fajnie, ale dopiero bieganie dało mi kopa z poczuciem formy.

pozdrawiam i życzę powodzenia
Obrazek
Because Running Sucks
Rasle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

O dziękiuje za zainteresowanie ! :)

Wczoraj robiłem ćwiczenia dziś idę trochę pobiegać, zobaczę jak to w wyjdzie przez cały tydzień, mowa o zmęczeniu. Postanowiłem, że jeśli będę regularnie biegał to zakupię sobie Garmin FORERUNNER 60 HR/FP a póki co idę biegać normalnie!

Pozdrawiam :oczko:
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Narazie nie potrzebujesz żadnych gadżetów ( chyba ze masz zbędne pieniądze ) biegaj w tempie konwersacyjnym tak abyś podczas biegu mógł spokojnie rozmawiać nie wiem na jakim poziomie jesteś , dasz radę 30 min biec bez zatrzymania? Warto może przejrzeć jakieś plany treningowe które znajdziesz na tej stronie i dopasujesz do swoich możliwości , czym bardziej urozmaicone życie sportowe prowadzisz tym lepiej dla ciebie !
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
Banshee
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chyba, że gadżety będą dla Ciebie motywatorem :P. Wtedy jak najbardziej - ale osobiście skupiłbym się na bieganiu tylko a później na urozmaiceniu życia :).
"...właściwie wszystko jest w mocy człowieka, ale wszystko mu przechodzi koło nosa jedynie wskutek tchórzostwa."
Rasle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady :hejhej: Nie mogę sobie jednak poradzić z obliczaniem długośći trasy. Próbowałem na zumi ale tam widzi tylko drogi, a nie ścieżki. Wiecie może czy są strony, którego pomogą mi określić długość trasy?
Awatar użytkownika
Earendil
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na przykład partnerski z bieganie.pl run-log :)
Rasle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Earendil pisze:Na przykład partnerski z bieganie.pl run-log :)
Dzięki wielki! Prosta obsługa, o to mi chodziło! Świetna sprawa i już pierwsza trasa policzona :taktak: A więc jutro nie ma wymówki :hejhej:
misthunt3r
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: 4:14:37

Nieprzeczytany post

ja w oczekiwaniu na mojego Garmina używam MapMyRun :) A na zakup zdecydowałem się dopiero po prawie 2 latach, bo wiem że to już na serio, wcześniej mi nie był potrzebny wystarczył zegarek ze stoperem :)
Obrazek
Because Running Sucks
Rasle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Plany były ambitne a zweryfikowało je życie. Nie ma jednak tragedii :hej:

Temat rozpocząłem w kwietniu. Maj, czerwiec okazły się tragiczne- duży natłok zajęć. Z rowerem kompletnie nie wypaliło a i pogoda ostatnimi czasy również nie sprzyja. Basen rekreacyjnie raz w tyg oczywiście :) Sprawdziłem się również po częsci w bieganiu.

Wnioski z tego takie iż od 1 września rozpoczynam zmieniony tryb życia. Nie mniej jednak nie od razy Rzym zbudowano, kierujac się tą maksymą systematycznie starałem sie zmieniać nawyki i tak ograniczyłem słodycze, staram się nie najadać 3 razy dziennie tylko spożywać mniej a częściej. Od września zacznę intensywnie pływać 2 razy w tygodniu. Rano i wieczorem dorzuciłem jakieś lekkie ćwiczenia ( pompki, brzuszki ).

Odnośnie biegania na dniach kupie pulsometr, ponieważ nieraz ciężko mi jest ocenić moje tępo. Zwykle biegnę za szybko aniżeli nie mogę wytrzymać. 30 min biegu bez przerwy potrafię osiagnąć. Za około 3 tyg, zacznę przygotowywac się do tego nowego trybu ( wrócę już z wakacji i będe miał czas aby się wdrożyć ).

Zastanawia mnie tylko pare kwestii. Plan mam ułożony mniej więcej tak:
pon. basen
wtorek. biegi
środa. odpoczynek
czwartek. biegi
piątek basen
sobota odpoczynek
niedziela biegi

Będę dążył raczej w kierunku wyrzeźbienia ciała aniżeli "muszę schudnać". Czy warto inwestować w BCAA zarówno przed bieganiem jak i pływaniem ? Wiem, że zdania są podzielone, nie mniej jednak każdy przypadek jest inny i może w przypadku mojego połączenia jest to jak najbardziej wskazane ?

Czy taki tryb da oczekiwany rezultat ? Basen jak wiadomo szersze ramiona a bieganie wpływa na wszystko :taktak:

Może macie jakieś ciekawe spostrzeżenia ?

Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ