trening 1500, 4000, a podejscie dlugodystansowe

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
olimpb
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, biegam od jakiegos roku, swobodnie po 1h, okolo 10-11km w tym czasie, tak wiec bez zadnego szalu (a wrecz slabo). Dluzsze odcinki mnie nie interesuje, natomiast duzo bardziej chcuialbym poprawic wyniki na 1500 czy 4000 na ktorych do tej pory w ogole nie biegalem. Do tej pory korzystalem z planow treningowych zamieszczonych w ksiazce J.Skarzynskiego pt. 'Biegiem przez zycie'. Zastanawiam sie czy takie podejscie 'marszobiegowe' moznaby bylo zastosowac do biegow na odcinki rzedu 1500-4000m.
Mysalem, czy np. czas 5-6 minut nie podzielic na odcinki na wysokim tempie przeplatane z odcinkami marszu, a z kazdym tygodniem pomniejszac czas przeznaczony na marsz. Wiem, ze to forum glownie nastawione na bieganie dlugodystansowe, ale czy ktos doswiadczony w treningach biegowych moglby mi pomoc?
Moj cel, to przezywczajenie organizmu do okolo 3-5 minutowego wysilku na b.wysokim zakresie tetna. Trenuje amatorsko boks, waze miedzy 90-100 kg (31 lat) i zalezy mi na duzej wydolnosci i wytrzymalosci do pracy na wysokich zakresach.
Czy moglby mi ktos pomoc naprowadzajac mnie do na droge ktora powinienem podazac, chcac osiagnac w/w cele.
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Pewnie, że możesz tak trenować ale nie będzie to optymalny sposób na poprawę na tym dystansie. Spójrz na plany treningowe z bieganie.pl. Znajdziesz tam również plany na średnie dystanse.

Możesz spróbować trenować wg. któregoś z tych planów albo po ich przejrzeniu, opierając się na nich samemu postarać się coś sobie ułożyć.
Krzysiek
michel
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

olimpb sprobowac biegac mocne tempa zawsze mozna obawiam sie tylko ze przy twojej wadze moze sie to skonczyc bardzo szybko kontuzja bo to juz bedzie inne bieganie niz dluzsze odcinki ale wolno.
sam piszesz ze nigdy tak nie trenowales a juz masz 31 wiosen i byc moze twoj organizm tego rodzaju wysilku nie zaakceptuje no ale probuj i pisz jak ci idzie,powodzenia.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ