Zbyt wysokie tętno

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
CryHavoC
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Biegam od niemal roku, cztery razy w tygodniu- ok 30-35 km/tydzień. Martwi mnie jednak jeden fakt- cały czas utrzymuje mi się w trakcie biegu bardzo wysokie tętno- 175-185 uderzeń/min (moje HRMax= 195). Problem w tym, że biegam naprawdę wolno- nawet do 7min/km. Bieganie w granicy progu tlenowego jest w moim przypadku niemal niemożliwe- gdybym się zawziął utrzymywać tętno 70% po paru km @#$% by mnie wzięła... Co gorsze nie widać żadnego progresu- jak biegałem na wysokim tętnie, tak biegam...
Moje pytanie jest zatem następujące-
Czy tak wysokie tętno to wynik:
a) zbyt dużych prędkości (które są i tak żałośnie wolne i wcale nie czuję, że to moje 90% czy cośtam możliwości)
b) cecha indywidualna organizmu
c) coś całkowicie innego
Będę wdzięczny za wszelakie komentarze i porady...
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Stawiam na odpowiedź b) i obstawiam także, że masz źle wyznaczone HRmax

1. Sprawdź ponownie HRmax w teście bezpośrednim(tzn biegnąc na maksa odcinek 1500m lub na jakiś zawodach, które zakończysz mocnym finiszem) myślę, że powinno wyjść dużo wyższe
2. inna forma. Włóż pulsometr do szafki i biegaj tak jak ci pozwala organizm. Za pół roku ubierz ponownie pulsometr i ciesz się progresem :)
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

swoją drogą sprawdziłbym się u kardiologa, bo tak wysokie tętno przy tempie 7min/km to nie jest coś normalnego.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:swoją drogą sprawdziłbym się u kardiologa, bo tak wysokie tętno przy tempie 7min/km to nie jest coś normalnego.
po co go straszysz bes sensu i żadnych podstaw kardiologiem.Gościu nic nie powiedział co by miało niepokoiC . A może gościu jest wysokotętnowcrem i ma hr max. 210 a nie tAK JAK PISZĘ 195 i te 170-175 to jest 75 % hr mAX. A to że biega 7 mion/km to tylko znaczy że jest niewytrenowany i tyle.

Sam się wyślij do kardiologa.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
CryHavoC
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
Svolken pisze:swoją drogą sprawdziłbym się u kardiologa, bo tak wysokie tętno przy tempie 7min/km to nie jest coś normalnego.
po co go straszysz bes sensu i żadnych podstaw kardiologiem.Gościu nic nie powiedział co by miało niepokoiC . A może gościu jest wysokotętnowcrem i ma hr max. 210 a nie tAK JAK PISZĘ 195 i te 170-175 to jest 75 % hr mAX. A to że biega 7 mion/km to tylko znaczy że jest niewytrenowany i tyle.

Sam się wyślij do kardiologa.

Tompoz

Faktem jest, że któregoś razu pulsometr wskazywał mi 205/min, ale uznałem, że to widocznie jakieś przekłamanie. Dzięki Tompoz- już zacząłem się martwić :usmiech: Chyba jednak pójdę za radą Michała i zrobię sobie w końcu test bezpośredni HRMax- za długo to odkładam... A co do niewytrenowania to pewnie racja- nadal zrzucam wagę- jeszcze jakieś 10-15kg... To jak biegać z workiem kartofli na plecach, więc nie dziw, że wolniej :bum: Dzięki panowie za uwagi i pomoc!
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

@tompoz - zmień psychologa.
Awatar użytkownika
sumostar
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 48min
Życiówka w maratonie: 4h31min

Nieprzeczytany post

ja w sumie tez biegam na dosyc wysokim tetnie, jeszcze w grudniu pamietam ze 170 to byl standart, tyle ze
przy tempach 6 min/km a nie 7 min/km jak ty, ale i tak moje wydaje mi sie wysokie ale takie jest, teraz jak biegam
szybciej i dalej to tetno spadlo do srednio ponad 160 ale to i tak patrzac na tablice jest wysoko na ciagly bieg,
HRmax wg wieku to ok 192, na pulsometrze nigdy nie widzialem wiecej niz 185, nawet podczas szybszych przebiezek...

ostatnio coraz czesciej sie nad tym zastanawiam, na pewno musze wiecej doczytac o tym wszystkim ale widze ze masz
podobny "problem"

pozdrawiam
tomasz.wilk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@CryHavoC, nie sądzę, żeby był się czym martwić. Ja mam HRmax jakieś kosmiczne 207. Z reguły biegam ok. 160. (77% HRmax) ciągnąc się 7.30 min/km. Ok. 30 km tygodniowo. Obecnie zrzucam to wyłącznie na karb mojej wagi (BMI 27,5) i wytrenowania (biegam od 6 tygodni).
Z drugiej strony - mam odwrotnie położone serce (może stąd to HRmax?!), ale robiłem badania i dostałem błogosławieństwo od kardiologa.
tomasz.wilk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zmień oś :P Dekstrokardia. Lewa komora jest tam, gdzie powinna być prawa i na odwrót.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ