Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Awatar użytkownika
LAY
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej mam pytanie, pewnie coś przestawiłem etc, jestem szczęśliwym posiadaczem Garmina od 2 trzech dni, (taki wspaniały prezent od dziewczyny).
W sobotę wróciłem i mój zegarek rpzesłał inf na komputer do Training Center, w niedzielę to samo, gdy jednak dziś wróciłem z biegania, podłączyłęm stick'a, zobaczyłem to co zwykle "transfering". Poczym pojawił się opis "Last transfer was successful i godzina. Wszystko Ok, jednak gdy wchodzę w trainning centre, nie ma tam dzisiejszego biegu, jest tylko sobotni i niedzielny.
Czy ktoś z Was wie co zrobiłem źle?
Kiprun
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

byc moze stworzyles w Training Center 2 profile i dane poszly do tego drugiego profila?
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
Awatar użytkownika
LAY
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

:) Po prostu chyba jakoś laptop się zwieszał (nie był podłączony do sieci a na baterii działa "licho" ) i wyniki przetransferowane pojawiły się w Training Center po kilku minutach, czego od razu nie zauważyłem, dziwne to ale zdarzyło się tylko raz.

Dzięki za odpowiedź
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja zauważyłem klocki z przesyłem jeśli podłączam go zaraz po treningu. Wtedy tak jakby nie wykrywał ostatniego treningu jeszcze. Nie wiem czemu tak się dzieje, ale po jakimś czasie już wszystko ok.
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kisio - w zegarku mam ustawiony power saving na on, transfer do komputera odbywa sie dopiero kiedy wcisne dowolny przycisk zegarka i reakcja GTC za kazdym razem jest natychmiastowa, jak power saving jest off to wzajemne szukanie urzadzen odbywa sie automatycznie w odstepach czasu. tak to rozumiem, stad moze te niekontrolowane opoznienia. acha, jeszcze przed wejsciem do domu zapisuje trening trzymajac lap (reseting) i przechodze w tryb zegarka (czyli usypiam go).

ja mam inny problem ze swoim footpodem, ulamal mi sie styk od + w FP, wczoraj bylo lutowanie i kombinacje zeby dalo sie wszystko ladnie zamknac. wrzuce zdjecia za kilka dni jak to wyglada po naprawie ale wczesniej musze sprawdzic dzialanie w terenie. generalnie firma Garmin kiepsko rozwiazala kwestie wymiany baterii w FP.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

barte pisze:kisio - w zegarku mam ustawiony power saving na on, transfer do komputera odbywa sie dopiero kiedy wcisne dowolny przycisk zegarka i reakcja GTC za kazdym razem jest natychmiastowa, jak power saving jest off to wzajemne szukanie urzadzen odbywa sie automatycznie w odstepach czasu. tak to rozumiem, stad moze te niekontrolowane opoznienia. acha, jeszcze przed wejsciem do domu zapisuje trening trzymajac lap (reseting) i przechodze w tryb zegarka (czyli usypiam go).

ja mam inny problem ze swoim footpodem, ulamal mi sie styk od + w FP, wczoraj bylo lutowanie i kombinacje zeby dalo sie wszystko ladnie zamknac. wrzuce zdjecia za kilka dni jak to wyglada po naprawie ale wczesniej musze sprawdzic dzialanie w terenie. generalnie firma Garmin kiepsko rozwiazala kwestie wymiany baterii w FP.
Eeee ja wiem? mi tam sie baterie wymieniło bez najmniejszego problemu...
wrzuć zdjecia... (a może oddaj na grarancje??)
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gwarancja po mojej ingerencji w FP juz nie istnieje :)

problem jest troche zlozony - od samego poczatku mialem przejsciowe klopoty z gubieniem FP (pisalem zreszta o tym) i to pomimo wymiany baterii na nowa. ktoregos dnia podkusilo mnie zeby podgiac styk w FP i w efekcie ulamal sie - mysle ze w tym momencie gwarancje szlag trafil a nie mam czasu i ochoty klocic sie z serwisem ze byc moze wczesniej cos nie stykalo itd. Adamem Słodowym nie jestem ale checi do naprawy mam zawsze wielkie wiec sam sobie polutowalem i wyszlo z tego to co wyszlo - zdjecia beda po probie generalnej.

mam nieodparte wrazenie ze sporadyczne gubienie FP przez zegarek mialo w moim wypadku zwiazek z zanikami napiecia - teraz po tej modyfikacji zanikow na 100% nie bedzie wiec jesli sie zgubi to znaczy ze nie to bylo przyczyna.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Barte, pisałeś że kalibrowałeś Garmin FP na pewnym dystansie. Rozumiem, że biegłeś w określonym tempie i długość kroku. A co wtedy kiedy biegniesz szybciej i krok jest dłuższy? Nie ma przekłamania odległości? Z tego co się orientuję FP do mierzenia dystansu oblicza sekwencję kroków, która przecież jest różna w zależności od tempa.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jumper - dyskusja nad dokladnoscia wskazan przy roznym tempie juz nie raz przewinela sie po tym forum. FP NIE jest krokomierzem ktory dziala na zasadzie +- i zalezy wylacznie od kalibracji czyli ustalonej "sekwencji krokow". FP mierzy sile (wyobrazam sobie lub gdzies to widzialem ze jest w nim precik ktory drga a czas drgan i jego wychylenie wg ustalonego algorytmu + kalibracja zostaje przetworzony na przebyta droge - do tego dochodzi zwykly zegarek czyli czas i mamy predkosc / tempo). moge sie mylic ze tak to dziala bo nie mam zadnego poparcia na swoje slowa.

z doswiadczenia wiem ze roznice od rzeczywistych wartosci sa tym wieksze im dalej od powiedzmy sredniego tempa kalibracji czyli jesli kalibrowales 5min/km to pozniej to tempo zapewni Ci najdokladniejszy pomiar. w praktyce wyglada to tak ze na 10km biegnac 5:00 czy 6:00min/km roznica moze byc rzedu kilku/kilkunastu metrow wiec tyle co nic. ciagle uwazam ze FP to bardzo dobre narzedzie do pomiaru tempa do amatorskiego biegania.

pozdrawiam
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki! Rozwiałeś moje wątpliwości. Ja co prawda kupiłem na razie tylko z HR, ale jak dozbieram to zamierzam dokupić FP.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
barte
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

a przy okazji: gdzie planujesz ewentualny zakup FP? orientujesz sie w cenie? jesli moj nie bedzie dzialal prawidlowo na skutek operowania go lutownica to moze bede musial kupic nowy.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

barte pisze:a przy okazji: gdzie planujesz ewentualny zakup FP? orientujesz sie w cenie? jesli moj nie bedzie dzialal prawidlowo na skutek operowania go lutownica to moze bede musial kupic nowy.
Na razie mam tylko zamiar. Nie orientowałem się jeszcze, ale gdybym miał pytać to próbowałbym, w którymś z tych sklepów: http://www.garmin.com/pl/sklep i poszperałbym w sieci u zachodnich sąsiadów. Może znalazłby taniej.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
skawaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam. Mam problem z GTC nie mogę nic w nim zapisać. Jak mam USB agenta w kompie prześle trening i po zamknięciu GTC nic w nim nie ma po ponownym otworzeniu. Ktoś mówił że można swoje dane przesyłać z kompa do zegarka i odwrotnie ja mam inne dane w GTC a inne w zegarku nie wiem jak zapisać bo zmieniać mogę
Pomocy
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A stworzyłeś profil? Na garmin connect jak się wyświetla?
skawaa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak , tak . Wysłałem problem do centrum garmina i poradzili by kliknąć w właściwościach na oknie compatibility - Run this program as an administrator i wszystko zaczęło działać.

A takie pytanie może głupie według tego przelicznika 220 minus wiek mam tętno max. 185 , a podczas biegu na 1km przy tempie średnim 4:11/km pokazało mi max. tętno= 192. Myślę że jak bym jeszcze przyłożył to tętno bym miał znacznie większe.
Czyli mam osiągnąć max. tętno w ćwiczeniu szybkościowym i potem nanieść te prawdziwe dane manualnie do zegarka ? Czy kumam dobrze ?
ODPOWIEDZ