Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji
- LAY
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej mam pytanie, pewnie coś przestawiłem etc, jestem szczęśliwym posiadaczem Garmina od 2 trzech dni, (taki wspaniały prezent od dziewczyny).
W sobotę wróciłem i mój zegarek rpzesłał inf na komputer do Training Center, w niedzielę to samo, gdy jednak dziś wróciłem z biegania, podłączyłęm stick'a, zobaczyłem to co zwykle "transfering". Poczym pojawił się opis "Last transfer was successful i godzina. Wszystko Ok, jednak gdy wchodzę w trainning centre, nie ma tam dzisiejszego biegu, jest tylko sobotni i niedzielny.
Czy ktoś z Was wie co zrobiłem źle?
W sobotę wróciłem i mój zegarek rpzesłał inf na komputer do Training Center, w niedzielę to samo, gdy jednak dziś wróciłem z biegania, podłączyłęm stick'a, zobaczyłem to co zwykle "transfering". Poczym pojawił się opis "Last transfer was successful i godzina. Wszystko Ok, jednak gdy wchodzę w trainning centre, nie ma tam dzisiejszego biegu, jest tylko sobotni i niedzielny.
Czy ktoś z Was wie co zrobiłem źle?
- barte
- Stary Wyga
byc moze stworzyles w Training Center 2 profile i dane poszly do tego drugiego profila?
wymiana modulu kamery w Samsungu Galaxy S2
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1765679
- LAY
- Dyskutant

Dzięki za odpowiedź
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Ja zauważyłem klocki z przesyłem jeśli podłączam go zaraz po treningu. Wtedy tak jakby nie wykrywał ostatniego treningu jeszcze. Nie wiem czemu tak się dzieje, ale po jakimś czasie już wszystko ok.
- barte
- Stary Wyga
kisio - w zegarku mam ustawiony power saving na on, transfer do komputera odbywa sie dopiero kiedy wcisne dowolny przycisk zegarka i reakcja GTC za kazdym razem jest natychmiastowa, jak power saving jest off to wzajemne szukanie urzadzen odbywa sie automatycznie w odstepach czasu. tak to rozumiem, stad moze te niekontrolowane opoznienia. acha, jeszcze przed wejsciem do domu zapisuje trening trzymajac lap (reseting) i przechodze w tryb zegarka (czyli usypiam go).
ja mam inny problem ze swoim footpodem, ulamal mi sie styk od + w FP, wczoraj bylo lutowanie i kombinacje zeby dalo sie wszystko ladnie zamknac. wrzuce zdjecia za kilka dni jak to wyglada po naprawie ale wczesniej musze sprawdzic dzialanie w terenie. generalnie firma Garmin kiepsko rozwiazala kwestie wymiany baterii w FP.
ja mam inny problem ze swoim footpodem, ulamal mi sie styk od + w FP, wczoraj bylo lutowanie i kombinacje zeby dalo sie wszystko ladnie zamknac. wrzuce zdjecia za kilka dni jak to wyglada po naprawie ale wczesniej musze sprawdzic dzialanie w terenie. generalnie firma Garmin kiepsko rozwiazala kwestie wymiany baterii w FP.
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Eeee ja wiem? mi tam sie baterie wymieniło bez najmniejszego problemu...barte pisze:kisio - w zegarku mam ustawiony power saving na on, transfer do komputera odbywa sie dopiero kiedy wcisne dowolny przycisk zegarka i reakcja GTC za kazdym razem jest natychmiastowa, jak power saving jest off to wzajemne szukanie urzadzen odbywa sie automatycznie w odstepach czasu. tak to rozumiem, stad moze te niekontrolowane opoznienia. acha, jeszcze przed wejsciem do domu zapisuje trening trzymajac lap (reseting) i przechodze w tryb zegarka (czyli usypiam go).
wrzuć zdjecia... (a może oddaj na grarancje??)
- barte
- Stary Wyga
gwarancja po mojej ingerencji w FP juz nie istnieje 
problem jest troche zlozony - od samego poczatku mialem przejsciowe klopoty z gubieniem FP (pisalem zreszta o tym) i to pomimo wymiany baterii na nowa. ktoregos dnia podkusilo mnie zeby podgiac styk w FP i w efekcie ulamal sie - mysle ze w tym momencie gwarancje szlag trafil a nie mam czasu i ochoty klocic sie z serwisem ze byc moze wczesniej cos nie stykalo itd. Adamem Słodowym nie jestem ale checi do naprawy mam zawsze wielkie wiec sam sobie polutowalem i wyszlo z tego to co wyszlo - zdjecia beda po probie generalnej.
mam nieodparte wrazenie ze sporadyczne gubienie FP przez zegarek mialo w moim wypadku zwiazek z zanikami napiecia - teraz po tej modyfikacji zanikow na 100% nie bedzie wiec jesli sie zgubi to znaczy ze nie to bylo przyczyna.

problem jest troche zlozony - od samego poczatku mialem przejsciowe klopoty z gubieniem FP (pisalem zreszta o tym) i to pomimo wymiany baterii na nowa. ktoregos dnia podkusilo mnie zeby podgiac styk w FP i w efekcie ulamal sie - mysle ze w tym momencie gwarancje szlag trafil a nie mam czasu i ochoty klocic sie z serwisem ze byc moze wczesniej cos nie stykalo itd. Adamem Słodowym nie jestem ale checi do naprawy mam zawsze wielkie wiec sam sobie polutowalem i wyszlo z tego to co wyszlo - zdjecia beda po probie generalnej.
mam nieodparte wrazenie ze sporadyczne gubienie FP przez zegarek mialo w moim wypadku zwiazek z zanikami napiecia - teraz po tej modyfikacji zanikow na 100% nie bedzie wiec jesli sie zgubi to znaczy ze nie to bylo przyczyna.
-
- Zaprawiony W Bojach
Barte, pisałeś że kalibrowałeś Garmin FP na pewnym dystansie. Rozumiem, że biegłeś w określonym tempie i długość kroku. A co wtedy kiedy biegniesz szybciej i krok jest dłuższy? Nie ma przekłamania odległości? Z tego co się orientuję FP do mierzenia dystansu oblicza sekwencję kroków, która przecież jest różna w zależności od tempa.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- barte
- Stary Wyga
jumper - dyskusja nad dokladnoscia wskazan przy roznym tempie juz nie raz przewinela sie po tym forum. FP NIE jest krokomierzem ktory dziala na zasadzie +- i zalezy wylacznie od kalibracji czyli ustalonej "sekwencji krokow". FP mierzy sile (wyobrazam sobie lub gdzies to widzialem ze jest w nim precik ktory drga a czas drgan i jego wychylenie wg ustalonego algorytmu + kalibracja zostaje przetworzony na przebyta droge - do tego dochodzi zwykly zegarek czyli czas i mamy predkosc / tempo). moge sie mylic ze tak to dziala bo nie mam zadnego poparcia na swoje slowa.
z doswiadczenia wiem ze roznice od rzeczywistych wartosci sa tym wieksze im dalej od powiedzmy sredniego tempa kalibracji czyli jesli kalibrowales 5min/km to pozniej to tempo zapewni Ci najdokladniejszy pomiar. w praktyce wyglada to tak ze na 10km biegnac 5:00 czy 6:00min/km roznica moze byc rzedu kilku/kilkunastu metrow wiec tyle co nic. ciagle uwazam ze FP to bardzo dobre narzedzie do pomiaru tempa do amatorskiego biegania.
pozdrawiam
z doswiadczenia wiem ze roznice od rzeczywistych wartosci sa tym wieksze im dalej od powiedzmy sredniego tempa kalibracji czyli jesli kalibrowales 5min/km to pozniej to tempo zapewni Ci najdokladniejszy pomiar. w praktyce wyglada to tak ze na 10km biegnac 5:00 czy 6:00min/km roznica moze byc rzedu kilku/kilkunastu metrow wiec tyle co nic. ciagle uwazam ze FP to bardzo dobre narzedzie do pomiaru tempa do amatorskiego biegania.
pozdrawiam
-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki! Rozwiałeś moje wątpliwości. Ja co prawda kupiłem na razie tylko z HR, ale jak dozbieram to zamierzam dokupić FP.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
- barte
- Stary Wyga
a przy okazji: gdzie planujesz ewentualny zakup FP? orientujesz sie w cenie? jesli moj nie bedzie dzialal prawidlowo na skutek operowania go lutownica to moze bede musial kupic nowy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Na razie mam tylko zamiar. Nie orientowałem się jeszcze, ale gdybym miał pytać to próbowałbym, w którymś z tych sklepów: http://www.garmin.com/pl/sklep i poszperałbym w sieci u zachodnich sąsiadów. Może znalazłby taniej.barte pisze:a przy okazji: gdzie planujesz ewentualny zakup FP? orientujesz sie w cenie? jesli moj nie bedzie dzialal prawidlowo na skutek operowania go lutownica to moze bede musial kupic nowy.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
wykastrowany kot
-
- Rozgrzewający Się
Witam. Mam problem z GTC nie mogę nic w nim zapisać. Jak mam USB agenta w kompie prześle trening i po zamknięciu GTC nic w nim nie ma po ponownym otworzeniu. Ktoś mówił że można swoje dane przesyłać z kompa do zegarka i odwrotnie ja mam inne dane w GTC a inne w zegarku nie wiem jak zapisać bo zmieniać mogę
Pomocy
Pomocy
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
A stworzyłeś profil? Na garmin connect jak się wyświetla?
-
- Rozgrzewający Się
Tak , tak . Wysłałem problem do centrum garmina i poradzili by kliknąć w właściwościach na oknie compatibility - Run this program as an administrator i wszystko zaczęło działać.
A takie pytanie może głupie według tego przelicznika 220 minus wiek mam tętno max. 185 , a podczas biegu na 1km przy tempie średnim 4:11/km pokazało mi max. tętno= 192. Myślę że jak bym jeszcze przyłożył to tętno bym miał znacznie większe.
Czyli mam osiągnąć max. tętno w ćwiczeniu szybkościowym i potem nanieść te prawdziwe dane manualnie do zegarka ? Czy kumam dobrze ?
A takie pytanie może głupie według tego przelicznika 220 minus wiek mam tętno max. 185 , a podczas biegu na 1km przy tempie średnim 4:11/km pokazało mi max. tętno= 192. Myślę że jak bym jeszcze przyłożył to tętno bym miał znacznie większe.
Czyli mam osiągnąć max. tętno w ćwiczeniu szybkościowym i potem nanieść te prawdziwe dane manualnie do zegarka ? Czy kumam dobrze ?