Ból łydki od zewnętrznej strony wzdłuż piszczela
- kolcichy
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Mam 26 lat, biegam od 2 miesięcy i przygotowuję się do Półmaratonu Poznańskiego wg planu treningowego przygotowanego przez bieganie.pl do półmaratonu warszawskiego. Wszystko robiłem regularnie i sumiennie wg planu (nie ważne były deszcze, choroba i takie tam). Od dwóch-trzech dni lekko pobolewała mnie zewnętrzna część łydki wzdłuż piszczela. W niedziele wg planu zrobiłem 14 km w swoim regularnym - a nawet słabszym - tempie. Łydka mnie rozbolała od razu po biegu - po około godzinie. Było rozciąganie, schładzanie. Boli mnie dzisiaj tak, że ciężko mi się chodzi. I najlepsze jest to, że jak biegnę, to nie boli. Smarowałem Voltaren żelem a dziś spróbowałem Ketonal Żel - na razie poprawy nie ma. Dodam, że nawet w czasie wsmarowywania maści odczuwam ból w trakcie dotyku. Czy ktoś może mi pomóc, doradzić, co z taką "kontuzją" się robi. 3 kwietnia mam start w półmaratonie i nie ukrywam, że bardzo mi zależy na jego ukończeniu. Jest jakiś sposób, aby ból szybko minął i abym wrócił do treningów?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i rady.
Piotrek
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i rady.
Piotrek
- kolcichy
- Zaprawiony W Bojach
Prawa noga, zewnętrzna część łydki, ból strumieniowy od lekko ponad kostką do 3/4 długości do kolana. Zgrubienia żadnego nie wyczuwam w chorej nodze. Mam nawet wrażenie, że noga lewa, która nie boli ma lekkie zgrubienie - wybrzuszenie. Nie wiem jak jeszcze miałbym Ci pokazać, gdzie boli. Dziś dwa razy smarowałem Ketonalem w żelu i chyba jest poprawa, choć nie wielka. Boli nie w każdym momencie - przy niektórych ułożeniach nogi i jej ruchach. Zobaczę przede wszystkim jutro rano, gdy mięśnie nie są rozgrzane, czy boli, czy będzie jakakolwiek poprawa.
Dzięki za odp na post.
Piotrek
Dzięki za odp na post.
Piotrek
- kolcichy
- Zaprawiony W Bojach
Po drugim posmarowaniu Ketanolem tak jakby lepiej, ale jeszcze czuję - tylko teraz przy innych ruchach nogą. Zobaczę - poczekam do czwartku rana - jak nie przejdzie, to pójdę do lekarza.
Dziękuję za porady.
Piotrek
Dziękuję za porady.
Piotrek
- mariod
- Zaprawiony W Bojach
Ja smarowałem Dep-Reliefem,jak smarujesz ketonalem to nie wystawiaj tego miejsca na słońce,bo strasznie uczula.Noga swędzi i puchnie i robią się czerwone plamy.
- kolcichy
- Zaprawiony W Bojach
No właśnie już traktowałem. Może jeszcze warto lodem okłady porobić. Nie wiem. Najbardziej wkurza mnie to, że dwa miesiące intensywnych i ciężkich (jak dla człowieka, który nigdy wcześniej nie biegał) i 4 tygodnie przed startem taka kontuzja. Mam nadzieję, że parę dni i przejdzie i jeszcze uda mi się wystartować.
Jak sądzicie? Jak z 11 tygodniowego planu treningowego jeden tydzień się odpuści (i to ten jeden z ostatnich przed startem), to da radę przebiec półmaraton? Może pytanie dla niektórych jest banalne, ale jako nowicjusz wolę się upewnić, niż później leczyć jakąś kontuzję nie wiadomo jak długo.
Dzięki za porady.
Piotrek
Jak sądzicie? Jak z 11 tygodniowego planu treningowego jeden tydzień się odpuści (i to ten jeden z ostatnich przed startem), to da radę przebiec półmaraton? Może pytanie dla niektórych jest banalne, ale jako nowicjusz wolę się upewnić, niż później leczyć jakąś kontuzję nie wiadomo jak długo.
Dzięki za porady.
Piotrek
- kolcichy
- Zaprawiony W Bojach
I co? Ta maść pomogła? Dep-Relief?mariod pisze:Ja smarowałem Dep-Reliefem,jak smarujesz ketonalem to nie wystawiaj tego miejsca na słońce,bo strasznie uczula.Noga swędzi i puchnie i robią się czerwone plamy.
Piotrek
- mariod
- Zaprawiony W Bojach
Na naszym portalu jest zrobiona specyfikacja maści,jaka do czego się nadaje,oile się nie mylę to chyba w dziale zdrowie.Koleżko nie łam się,nie pierwszy raz coś boli......rozciągać też się trzeba.Ja nawet jak coś robię w kuchni czy prasuje to staram się rozciągać łydki wspięciami na palce, chodzę trochę na piętach po mieszkaniu itd.Praktycznie codziennie się rozciągam,nawet jak leżę przed spaniem w łóżku robię sobie ćwiczenia izometryczne.
-
- Dyskutant
Ja trenowałem ponad pół roku bardzo ciężko i 3 tygodnie przed startem mnie lapnęło. Myślałem najpierw, że poboli parę dni i przestanie, te pera dni przerodziło się w parę miesięcy..
Okłady żelowe 3 razy dziennie po 20 minut+maści typu Fastum+jakieś leki przeciwbólowe. A bolą Cię czasem plecy jak biegasz? Albo ogólnie, w odcinku lędźwiowym?
Okłady żelowe 3 razy dziennie po 20 minut+maści typu Fastum+jakieś leki przeciwbólowe. A bolą Cię czasem plecy jak biegasz? Albo ogólnie, w odcinku lędźwiowym?
- kolcichy
- Zaprawiony W Bojach
Nie - nie bolą. Jak biegam nic mnie nie boli. Czasem lekko pobolewają plecy tak po ponad godzinie biegania, ale jak wyprostuję się w trakcie biegu na jakieś 4-5 minut to mija i spokojnie dalej biegnę. A czemu pytasz? Powinienem zwrócić na to jakąś szczególną uwagę?chojny6 pisze:Ja trenowałem ponad pół roku bardzo ciężko i 3 tygodnie przed startem mnie lapnęło. Myślałem najpierw, że poboli parę dni i przestanie, te pera dni przerodziło się w parę miesięcy..