pulsometry, biegomierze - cos z timerem i pomiarem dystansu

pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55:43.00
Życiówka w maratonie: półmaraton 01:58:41

Nieprzeczytany post

Drodzy Biegający,

rozpoczęłam swoją przygodę z bieganiem w początkach października. Od tamtego czasu biegam minimum 3 razy w tygodniu niezależnie od mrozu, śniegu, deszczu etc. Bieganie coraz bardziej mi się podoba i zaczynam rozważać jakieś zawody (amatorskie).
Póki co biegam sobie z timerem w komórce, która sobie wygodnie siedzi w moim polarku, ale robi się cieplej i czas zakupić coś bardziej praktycznego oraz nie wymagającego pomocy polaru ;)
Stąd moje pytanie - czy możecie mi doradzić, co lepiej wybrać?
Opcja 1. Tech4O LADIES SPEED & DISTANCE RUNNING WATCH
Opcja 2. GARMIN FORERUNNER 305 GPS SPEED-HEART RATE MONITOR
Zależy mi na timerze, pomiarze dystansu, pomiarze pulsu, spalanych kalorii i (ewentualnie) średniej prędkości.
PKO
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

pardita pisze:Drodzy Biegający,

rozpoczęłam swoją przygodę z bieganiem w początkach października. Od tamtego czasu biegam minimum 3 razy w tygodniu niezależnie od mrozu, śniegu, deszczu etc. Bieganie coraz bardziej mi się podoba i zaczynam rozważać jakieś zawody (amatorskie).
Póki co biegam sobie z timerem w komórce, która sobie wygodnie siedzi w moim polarku, ale robi się cieplej i czas zakupić coś bardziej praktycznego oraz nie wymagającego pomocy polaru ;)
Stąd moje pytanie - czy możecie mi doradzić, co lepiej wybrać?
Opcja 1. Tech4O LADIES SPEED & DISTANCE RUNNING WATCH
Opcja 2. GARMIN FORERUNNER 305 GPS SPEED-HEART RATE MONITOR
Zależy mi na timerze, pomiarze dystansu, pomiarze pulsu, spalanych kalorii i (ewentualnie) średniej prędkości.
Opcja druga! lub: GARMIN FORERUNNER HR/FP60 :) zaraz sie zlecą że gps lepszy ale to nieprawda! :)
koreek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tez polecam opcje 2;p. posiadam garmina 205(to samo co 305 tylko nie mierzy pulsu) i jest to super sprzet;))
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziękuję za poradę:)
I - oczywiście - czekam na inne opinie.
Czy ten GPS w garminie jest tylko na dany kraj czy na cały świat (cy ewentualnie można go jakoś "update-ować")???
To dość istotne dla mnie, bo obecnie mieszkam w Wielkiej Brytanii, ale niedługo wyjeżdżam na parę miesięcy do Chin.
koreek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

w garminie nie masz gps jak w navi samochodowej:D. tam jest tylko odbiornik ktory kontaktuje sie z satelita przez co okresla Twoje polozenie, tempo biegu itd. czyli gdzie z nim nie pojedziesz to bedzie dzialac i bedziesz mogla normalnie biegac..
Awatar użytkownika
Polman Jersey
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 36:15
Życiówka w maratonie: 2:56:21

Nieprzeczytany post

Witaj,
W pierwszej kolejności, dołączam do polecających FR305 - przysparza mnóstwo radości podczas biegania (czytaj: jest pomocny w analizie treningu; zbiera mnóstwo danych) :usmiech:
W drugiej kolejności, dołączam się do Raula7, który również sugeruje dobry sprzęt.
Po trzecie, możesz też zerknąć na Garmin Forerunner 110.
Po czwarte, jeśli najbardziej w analizie treningu zależy ci na dokładnym pomiarze tętna/pulsu, to popatrz na produkty Polar (moje doświadczenie jeszcze nie zaznało dokładniej mierzącego urządzenia na rękę)
Pozdrawiam
P.
col
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: będzie 27.03.2011
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wszystko co wymieniłeś ma 305. Bez trudności odczytasz a jak będzie ci mało to szybko poustawiasz alerty tętna, czasu , dystansu i jeszcze kilku. jak będzie ci mało ustawisz sobie całe treningi ale to już wymaga wpisania (do tego miejsca jeszcze nie dobrnąłem ze swoimi potrzebami) Myślę że za w miarę rozsądne pieniądze można miec mocno wypasiony sprzęt a gdy przyjdzie ci do głowy kontrola jakiegoś parametru niezbędnego przy bieganiu to 305 to ma i raczej wspomoże cię niż będzie przeszkodą.
Ludzie dzielą się na tych, co kochają bieganie i tych, co jeszcze nie wiedzą, że kochają bieganie.
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a jak w takim razie radzi sobie w parkach miejskich?
Ze względu na jakie konkretnie funkcje wybieracie garmina?? Jaka jest największa wada garmina?
Czy ktoś miał w ogóle jakiekolwiek doświadczenie z tech4o?
Jestem bardzo wdzięczna za wszystkie odpowiedzi i czekam na kolejne.
Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
pixos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:42
Życiówka w maratonie: 3:58

Nieprzeczytany post

Znasz język niemiecki lub kogoś, kto sie nim posługuje? tutaj: http://www.ikg.uni-hannover.de/fileadmi ... tuhren.pdf znajdziesz bardzo ciekawą pracę dyplomową "Badanie dokładności pomiaru zegarków sportowych z funkcją pomiaru prędkości i dystansu". Znajdziesz tam m.in. dokładny opis FR305 pod tym kątem, przetestowany w bardzo różnych warunkach. W skrócie powiem, że wcale nie jest z nim tak źle.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
pixos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:42
Życiówka w maratonie: 3:58

Nieprzeczytany post

no to skoro już tak rzucamy linkami, to jeszcze to: http://www.dcrainmaker.com/p/product-reviews.html - bardzo ciekawe opisy urządzeń przede wszystkim garmina. fajna strona, polecam.
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bardzo dziękuję za wszystkie porady.
Czy ktoś miał kiedyś do czynienia z tym tech4o???
Miłego weekendowego biegania!
pardita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bardzo wszystkim dziękuję za porady!!
Wczoraj zakupiłam Forerunnera 305 :) i czekam już tylko, aż moje cacko do mnie dojrze :D
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ