Co mierzycie Waszymi pulsometrami?

kongresmen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak się zastanawiam co mierzyć pulsometrem i po co? Jestem szczęśliwym posiadaczem Garmina 305 ale nie bardzo wiem co mierzyć i jak porównywać wyniki. Na wyższym poziomie biegania ok, można porównywać czasy dystansów na przestrzeni nawet kilku lat i obserwować postępy.
Ale w moim przypadku gdy chcę schudnąć najpierw bo mnie strasznie kolana po bieganiu bolą, to na czym mam się skupić? Biegam godzinę co 2-3 dni, wtedy robię trasę około 7-8 kilometrów, przy HR 60-70%. Co mam obserwować i co Wy szanowni koledzy i koleżanki obserwujecie i analizujecie na Waszych zabawkach?
PKO
Dawid79
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34'01''

Nieprzeczytany post

mierze przede wszystkim tempo i dystans pilnując przy okazji by nie przekraczać pewnych progów tętna. Nie jestem fachowcem, ale myślę, że powinieneś pilnować tętna (65-75%HRmax)i zwiększaj z kazdym tygodniem długość biegu (nie więcej niż o 10%). Im dłużej biegasz tym łatwiej tracisz kg. Na początku twoja waga może się nie zmieniać. W końcu jednak zacznie spadać, ale może to być nawet po 2-3 tygodniach
komentarze do blogu

życiówki
1000m - 02:47,27
1500m - 04:22,6
3000m - 09:35,1
5k - 16:40
na 10km - 34:01
półmaraton 01:31:48
1/8 IM - 01:14:34
Awatar użytkownika
kubako83
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kongresmen pisze:Biegam godzinę co 2-3 dni, wtedy robię trasę około 7-8 kilometrów, przy HR 60-70%.
Na jakiej podstawie obliczyłeś ten zakres tętna? Jakie masz Tmax?
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mając taki sprzęt możesz wgrać do niego odpowiedni dla Ciebie gotowy program treningowy w postaci pliku (jest ich trochę w necie) lub samemu go zrobić, na podstawie planów choćby z bieganie.pl. A na 305 możesz obserwować w czasie biegu to co masz danego dnia "wybiegać" oraz szereg innych parametrów (to co sobie ustawisz na kolejnych ekranach) . Po treningu wgrywasz dane z Garmina na np. GarminConnect, a tu możesz analizować całość treningu: trasę, wysokość, tętno, tempo, prędkość itd. Ten sprzęt może wszystko, tylko musisz go zaprogramować tak, żeby był Twoim osobistym trenerem. Bo biegać z nim ot tak? Niby można, ale sprzęt z takimi możliwościami jako stoper i pulsometr? Jak się już go ma to trzeba go maksymalnie wykorzystać :taktak:
juancruz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

biegajac miarkuje: czas, predkosc w minutach na kilometr, tetno, przebiegniety laczny dystans na danym treningu, dystans od ostatniego nacisniecia LAP

w gorach: czas wycieczki i poszczegolnych etapow, tetno i wysokosc n.p.m.
juancruz
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kongresmen pisze:Tak się zastanawiam co mierzyć pulsometrem i po co? Jestem szczęśliwym posiadaczem Garmina 305 ale nie bardzo wiem co mierzyć i jak porównywać wyniki. Na wyższym poziomie biegania ok, można porównywać czasy dystansów na przestrzeni nawet kilku lat i obserwować postępy.
Ale w moim przypadku gdy chcę schudnąć najpierw bo mnie strasznie kolana po bieganiu bolą, to na czym mam się skupić? Biegam godzinę co 2-3 dni, wtedy robię trasę około 7-8 kilometrów, przy HR 60-70%. Co mam obserwować i co Wy szanowni koledzy i koleżanki obserwujecie i analizujecie na Waszych zabawkach?
:hej: sorki ale nie mogę... kupujesz sprzęt za furę kasy a potem pytasz co z nim zrobić????
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kapitan Bomba! pisze:
kongresmen pisze:Tak się zastanawiam co mierzyć pulsometrem i po co? Jestem szczęśliwym posiadaczem Garmina 305 ale nie bardzo wiem co mierzyć i jak porównywać wyniki. Na wyższym poziomie biegania ok, można porównywać czasy dystansów na przestrzeni nawet kilku lat i obserwować postępy.
:hej: sorki ale nie mogę... kupujesz sprzęt za furę kasy a potem pytasz co z nim zrobić????
Sorki, ale ja też nie mogę z tego postu. To forum jest po to żeby pomagać, czy żeby zadawać tego typu pytania? To jest Kolegi sprawa, co robi z ciężko zapracowanymi złotówkami, nie musi się znać na sprzęcie. Najważniejsze, że postanowił biegać, a Naszą rolą (tymbardziej Twoją- masz 5xB) jest mu w tym pomóc. Twoją wypowiedź początkujący biegacz (tak jak i ja) może odebrać negatywnie. I tyle :taktak: Zatem może jakaś rada co do wykorzystania 305- tki? Dzięki.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wolf1971 pisze:Sorki, ale ja też nie mogę z tego postu. To forum jest po to żeby pomagać, czy żeby zadawać tego typu pytania? To jest Kolegi sprawa, co robi z ciężko zapracowanymi złotówkami, nie musi się znać na sprzęcie. Najważniejsze, że postanowił biegać, a Naszą rolą (tymbardziej Twoją- masz 5xB) jest mu w tym pomóc. Twoją wypowiedź początkujący biegacz (tak jak i ja) może odebrać negatywnie. I tyle :taktak: Zatem może jakaś rada co do wykorzystania 305- tki? Dzięki.
przepraszam Pana najmocniej! Niestety nie mogę pomóc bo nie korzystam z tego typu sprzętu, mam tylko najzwyklejszy pulsometr, skomentowałem po prostu coś co nie mieści mi się w głowie... to jakbym kupił samolot nie mając licencji pilota
i żeby nie robić offtopa już zmykam z tego wątku.
Pozdrawiam i sukcesów życzę!
col
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: będzie 27.03.2011
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pytanie jak każde inne ani lepsze ani gorsze.
Sam zakup 305 potraktowałem chyba jako: jak kupię to się nie wycofam (chyba ?) :hej:
To tak jakbym chciał się uzależnić. Sam na początku sprawdzałem czas biegu i kalorie oraz dystans nie za bardzo zwracałem uwagę na tętno bo zawsze byłem o krok od wykorkowania :ojoj: . Potem zacząłem zwracać uwagę na dystans tempo i oczywiście zacząłem ustawiać alerty tętna . Z czasem dostrzegam coraz więcej zalet z posiadania 305 i pewnie jeszcze długo będę odkrywał nowe. Łatwo jest korzystać z urządzenia jak jest w pobliżu ktoś kto nas nauczy je wykorzystać do swoich celów trudniej jest samemu je odkryć i właściwie wkomponować we własne działania Ale frajda jest zawsze taka sama.
Więc każdy niech robi (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku) co chce i kupuje co chce bule jego przygoda z bieganiem trwała długo i była owocna . Czego sobie jak i wszystkim życzę. :hej:
Ludzie dzielą się na tych, co kochają bieganie i tych, co jeszcze nie wiedzą, że kochają bieganie.
kongresmen
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kapitano bomba to nie tak.
Wiem do czego służy pulsometr i co się nim mierzy. A pieniądze rzecz nabyta...

Może po prostu niefortunnie ująłem o co mi chodzi.

Nie każdy ma czas, żeby czytać stosy książek o lekkoatletyce i potem profesjonalnie zająć się odczytem, czy też analizą swoich wyników. W związku z tym, że ja tego czasu nie mam, a moja żona trener lekkoatletyki po AWF nie chce się ze mną w to bawić to uderzyłem do Was. Takie rozwiązanie najszybciej przyszło mi do głowy.

Poprawię się jeśli chodzi o mój pierwszy post z tego wątku i uszczegółowię trochę co miałem na myśli.

A mianowicie, nie chodzi mi o to co mierzy dany pulsometr, bo to będzie wynikało z jego funkcjonalności, ale o to które dane mierzycie i które dane ze sobą zestawiacie żeby wyciągać jakieś wnioski. Temat jest znacznie głębszy niż się wydaje.

To tak jak z korelacją par walutowych na giełdzie. Przykładowo jeśli para walutowa EUR/USD rośnie, to para USD/CHF spada. Każda osoba która gra na giełdzie ma swoje metody, swoje analizy i swoje momenty zajmowania pozycji.

Wydaje mi się, że w bieganiu powinno być podobnie. Chodzi mi więc o wymianę doświadczeń co do analizy wyników i sterowania, poprawiania ich. Każdy będzie miał swoje metody na zwiększanie nie wiem tempa, poprawiania wydolności, itd.

Chciałbym po prostu podpytać o najbardziej efektywne metody, sprawdzone przez Was samych. Nie wiem jednak czy temat nie powinien być w kategorii trening, jeśli tak to proszę admina o przesunięcie go.

Pulsometr, bieganie, mierzenie, konfiguracja urządzenia :) to wszystko jest dla mnie wiadome. Co nie zrozumiałem z instrukcji wyczytałem w necie.

Pytanie moje dotyczy raczej tego co robicie po treningu. Co robicie z danymi z Waszego pulsometra? I nie chodzi mi o ich zrzut do jakiego programu :).
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 19:53 przez kongresmen, łącznie zmieniany 1 raz.
col
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: będzie 27.03.2011
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A tak poza konkursem to część skoczków spadochronowych używa 305 do nawigacji przy niesprzyjających warunkach pogodowych.
Ludzie dzielą się na tych, co kochają bieganie i tych, co jeszcze nie wiedzą, że kochają bieganie.
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kongresmen pisze:Kapitano bomba to nie tak.
Wiem do czego służy pulsometr i co się nim mierzy. A pieniądze rzecz nabyta...

Może po prostu niefortunnie ująłem o co mi chodzi.

Nie każdy ma czas, żeby czytać stosy książek o lekkoatletyce i potem profesjonalnie zająć się odczytem, czy też analizą swoich wyników. W związku z tym, że ja tego czasu nie mam, a moja żona trener lekkoatletyki po AWF nie chce się ze mną w to bawić to uderzyłem do Was. Takie rozwiązanie najszybciej przyszło mi do głowy.

Poprawię się jeśli chodzi o mój pierwszy post z tego wątku i uszczegółowię trochę co miałem na myśli.

A mianowicie, nie chodzi mi o to co mierzy dany pulsometr, bo to będzie wynikało z jego funkcjonalności, ale o to które dane mierzycie i które dane ze sobą zestawiacie żeby wyciągać jakieś wnioski. Temat jest znacznie głębszy niż się wydaje.

To tak jak z korelacją par walutowych na giełdzie. Przykładowo jeśli para walutowa EUR/USD rośnie, to para USD/CHF spada. Każda osoba która gra na giełdzie ma swoje metody, swoje analizy i swoje momenty zajmowania pozycji.

Wydaje mi się, że w bieganiu powinno być podobnie. Chodzi mi więc o wymianę doświadczeń co do analizy wyników i sterowania, poprawiania ich. Każdy będzie miał swoje metody na zwiększanie nie wiem tempa, poprawiania wydolności, itd.

Chciałbym po prostu podpytać o najbardziej efektywne metody, sprawdzone przez Was samych. Nie wiem jednak czy temat nie powinien być w kategorii trening, jeśli tak to proszę admina o przesunięcie go.

Pulsometr, bieganie, mierzenie, konfiguracja urządzenia :) to wszystko jest dla mnie wiadome. Co nie zrozumiałem z instrukcji wyczytałem w necie.

Pytanie moje dotyczy raczej tego co robicie po treningu. Co robicie z danymi z Waszego pulsometra? I nie chodzi mi o ich zrzut do jakiego programu :).
Zaloguj sie tutaj : http://connect.garmin.com/. Po treningu jak zgrasz dane (za pomoca Przeslij w prawym gornym rogu) bedziesz mial na stronie takie informacje: http://connect.garmin.com/activity/65776434. To akurat jest czesc gotowego planu treningowego pod konkretny wynik i pochodzi on ze strony Runners World http://www.runnersworld.co.uk/racing/rw ... /3275.html (wersja z dla HR Max).
Jak widzisz na GarminConnect wszystko jest wyszczegolnione, porusznie po stronie jest intuicyjne, instalacja sterownika także, mozesz a nawet musisz wprowadzic swoje parametry, prowadzisz rozne statystyki itp. Myślę, że sobie poradzisz :taktak: Apropos planu. Taki plan jak z RW mozesz napisac takze sam np. na podstawie planów dla początkujących z bieganie.pl. Zrobisz to za pomoca OpengStart (byl na CD z zastawie). Program moze i malo przyjemny dla oka, ale mozesz ustawic sobie trening doslownie tak, ze Garmin poprowadzi Cie za reke.
A co ja mierzę... W tym planie na ekranie głównym mam puls (taki plan treningowy) i odległość lub czas do końca etapu danego treningu. Oczywiście ekran możesz zaprogramować tak jak Ci się podoba (dokładniej chyba trzy kolejne ekrany na cztery rózne sposoby :hejhej: )
Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 20:29 przez wolf1971, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kongresmen pisze:Pytanie moje dotyczy raczej tego co robicie po treningu. Co robicie z danymi z Waszego pulsometra? I nie chodzi mi o ich zrzut do jakiego programu :).
ja, jako, że używam zwykłego pulsometru, który pokazuje tylko puls, a dystans sprawdzam sobie na mapmyrun.com, to za wiele wniosków nie mogę z tego wyciągnąć. Jednak mając dane z kilku lat albo chociaż nawet kilku miesięcy, można jakieś wnioski wydobyć z intensywności treningu i osiągniętych wyników - czy faktycznie ostrzejszy trening (z wyższym pulsem) przyniósł jakieś pożądane efekty, w jakim zakresie trenując osiągam najlepsze wyniki, można też zobaczyć jak poprawia się moja kondycja - coraz lepsze czasy i niższy puls.
Generalnie pulsometr służy mi do sprawdzania pulsu i trzymania się podczas treningu w pożądanym zakresie... chociaż ostatnio biegam bez pulsometru i dobrze mi z tym :hej:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ