Co mierzycie Waszymi pulsometrami?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak się zastanawiam co mierzyć pulsometrem i po co? Jestem szczęśliwym posiadaczem Garmina 305 ale nie bardzo wiem co mierzyć i jak porównywać wyniki. Na wyższym poziomie biegania ok, można porównywać czasy dystansów na przestrzeni nawet kilku lat i obserwować postępy.
Ale w moim przypadku gdy chcę schudnąć najpierw bo mnie strasznie kolana po bieganiu bolą, to na czym mam się skupić? Biegam godzinę co 2-3 dni, wtedy robię trasę około 7-8 kilometrów, przy HR 60-70%. Co mam obserwować i co Wy szanowni koledzy i koleżanki obserwujecie i analizujecie na Waszych zabawkach?
Ale w moim przypadku gdy chcę schudnąć najpierw bo mnie strasznie kolana po bieganiu bolą, to na czym mam się skupić? Biegam godzinę co 2-3 dni, wtedy robię trasę około 7-8 kilometrów, przy HR 60-70%. Co mam obserwować i co Wy szanowni koledzy i koleżanki obserwujecie i analizujecie na Waszych zabawkach?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34'01''
mierze przede wszystkim tempo i dystans pilnując przy okazji by nie przekraczać pewnych progów tętna. Nie jestem fachowcem, ale myślę, że powinieneś pilnować tętna (65-75%HRmax)i zwiększaj z kazdym tygodniem długość biegu (nie więcej niż o 10%). Im dłużej biegasz tym łatwiej tracisz kg. Na początku twoja waga może się nie zmieniać. W końcu jednak zacznie spadać, ale może to być nawet po 2-3 tygodniach
komentarze do blogu
życiówki
1000m - 02:47,27
1500m - 04:22,6
3000m - 09:35,1
5k - 16:40
na 10km - 34:01
półmaraton 01:31:48
1/8 IM - 01:14:34
życiówki
1000m - 02:47,27
1500m - 04:22,6
3000m - 09:35,1
5k - 16:40
na 10km - 34:01
półmaraton 01:31:48
1/8 IM - 01:14:34
- kubako83
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Na jakiej podstawie obliczyłeś ten zakres tętna? Jakie masz Tmax?kongresmen pisze:Biegam godzinę co 2-3 dni, wtedy robię trasę około 7-8 kilometrów, przy HR 60-70%.
Kuba -----> [url=http://www.kuba-pichci.pl]jesteś głodny? zjedz coś![/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=15372]mój blog[/url] | [url=http://bieganie.pl/forum/posting.php?mode=reply&f=28&t=15605]skomentuj[/url]
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
Mając taki sprzęt możesz wgrać do niego odpowiedni dla Ciebie gotowy program treningowy w postaci pliku (jest ich trochę w necie) lub samemu go zrobić, na podstawie planów choćby z bieganie.pl. A na 305 możesz obserwować w czasie biegu to co masz danego dnia "wybiegać" oraz szereg innych parametrów (to co sobie ustawisz na kolejnych ekranach) . Po treningu wgrywasz dane z Garmina na np. GarminConnect, a tu możesz analizować całość treningu: trasę, wysokość, tętno, tempo, prędkość itd. Ten sprzęt może wszystko, tylko musisz go zaprogramować tak, żeby był Twoim osobistym trenerem. Bo biegać z nim ot tak? Niby można, ale sprzęt z takimi możliwościami jako stoper i pulsometr? Jak się już go ma to trzeba go maksymalnie wykorzystać 

-
- Wyga
biegajac miarkuje: czas, predkosc w minutach na kilometr, tetno, przebiegniety laczny dystans na danym treningu, dystans od ostatniego nacisniecia LAP
w gorach: czas wycieczki i poszczegolnych etapow, tetno i wysokosc n.p.m.
w gorach: czas wycieczki i poszczegolnych etapow, tetno i wysokosc n.p.m.
juancruz
- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
kongresmen pisze:Tak się zastanawiam co mierzyć pulsometrem i po co? Jestem szczęśliwym posiadaczem Garmina 305 ale nie bardzo wiem co mierzyć i jak porównywać wyniki. Na wyższym poziomie biegania ok, można porównywać czasy dystansów na przestrzeni nawet kilku lat i obserwować postępy.

Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
Sorki, ale ja też nie mogę z tego postu. To forum jest po to żeby pomagać, czy żeby zadawać tego typu pytania? To jest Kolegi sprawa, co robi z ciężko zapracowanymi złotówkami, nie musi się znać na sprzęcie. Najważniejsze, że postanowił biegać, a Naszą rolą (tymbardziej Twoją- masz 5xB) jest mu w tym pomóc. Twoją wypowiedź początkujący biegacz (tak jak i ja) może odebrać negatywnie. I tyleKapitan Bomba! pisze:kongresmen pisze:Tak się zastanawiam co mierzyć pulsometrem i po co? Jestem szczęśliwym posiadaczem Garmina 305 ale nie bardzo wiem co mierzyć i jak porównywać wyniki. Na wyższym poziomie biegania ok, można porównywać czasy dystansów na przestrzeni nawet kilku lat i obserwować postępy.
Ale w moim przypadku gdy chcę schudnąć najpierw bo mnie strasznie kolana po bieganiu bolą, to na czym mam się skupić? Biegam godzinę co 2-3 dni, wtedy robię trasę około 7-8 kilometrów, przy HR 60-70%. Co mam obserwować i co Wy szanowni koledzy i koleżanki obserwujecie i analizujecie na Waszych zabawkach?sorki ale nie mogę... kupujesz sprzęt za furę kasy a potem pytasz co z nim zrobić????

- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
przepraszam Pana najmocniej! Niestety nie mogę pomóc bo nie korzystam z tego typu sprzętu, mam tylko najzwyklejszy pulsometr, skomentowałem po prostu coś co nie mieści mi się w głowie... to jakbym kupił samolot nie mając licencji pilotawolf1971 pisze:Sorki, ale ja też nie mogę z tego postu. To forum jest po to żeby pomagać, czy żeby zadawać tego typu pytania? To jest Kolegi sprawa, co robi z ciężko zapracowanymi złotówkami, nie musi się znać na sprzęcie. Najważniejsze, że postanowił biegać, a Naszą rolą (tymbardziej Twoją- masz 5xB) jest mu w tym pomóc. Twoją wypowiedź początkujący biegacz (tak jak i ja) może odebrać negatywnie. I tyleZatem może jakaś rada co do wykorzystania 305- tki? Dzięki.
i żeby nie robić offtopa już zmykam z tego wątku.
Pozdrawiam i sukcesów życzę!
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: będzie 27.03.2011
- Kontakt:
Pytanie jak każde inne ani lepsze ani gorsze.
Sam zakup 305 potraktowałem chyba jako: jak kupię to się nie wycofam (chyba ?)
To tak jakbym chciał się uzależnić. Sam na początku sprawdzałem czas biegu i kalorie oraz dystans nie za bardzo zwracałem uwagę na tętno bo zawsze byłem o krok od wykorkowania
. Potem zacząłem zwracać uwagę na dystans tempo i oczywiście zacząłem ustawiać alerty tętna . Z czasem dostrzegam coraz więcej zalet z posiadania 305 i pewnie jeszcze długo będę odkrywał nowe. Łatwo jest korzystać z urządzenia jak jest w pobliżu ktoś kto nas nauczy je wykorzystać do swoich celów trudniej jest samemu je odkryć i właściwie wkomponować we własne działania Ale frajda jest zawsze taka sama.
Więc każdy niech robi (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku) co chce i kupuje co chce bule jego przygoda z bieganiem trwała długo i była owocna . Czego sobie jak i wszystkim życzę.
Sam zakup 305 potraktowałem chyba jako: jak kupię to się nie wycofam (chyba ?)

To tak jakbym chciał się uzależnić. Sam na początku sprawdzałem czas biegu i kalorie oraz dystans nie za bardzo zwracałem uwagę na tętno bo zawsze byłem o krok od wykorkowania

Więc każdy niech robi (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku) co chce i kupuje co chce bule jego przygoda z bieganiem trwała długo i była owocna . Czego sobie jak i wszystkim życzę.

Ludzie dzielą się na tych, co kochają bieganie i tych, co jeszcze nie wiedzą, że kochają bieganie.
-
- Rozgrzewający Się
Kapitano bomba to nie tak.
Wiem do czego służy pulsometr i co się nim mierzy. A pieniądze rzecz nabyta...
Może po prostu niefortunnie ująłem o co mi chodzi.
Nie każdy ma czas, żeby czytać stosy książek o lekkoatletyce i potem profesjonalnie zająć się odczytem, czy też analizą swoich wyników. W związku z tym, że ja tego czasu nie mam, a moja żona trener lekkoatletyki po AWF nie chce się ze mną w to bawić to uderzyłem do Was. Takie rozwiązanie najszybciej przyszło mi do głowy.
Poprawię się jeśli chodzi o mój pierwszy post z tego wątku i uszczegółowię trochę co miałem na myśli.
A mianowicie, nie chodzi mi o to co mierzy dany pulsometr, bo to będzie wynikało z jego funkcjonalności, ale o to które dane mierzycie i które dane ze sobą zestawiacie żeby wyciągać jakieś wnioski. Temat jest znacznie głębszy niż się wydaje.
To tak jak z korelacją par walutowych na giełdzie. Przykładowo jeśli para walutowa EUR/USD rośnie, to para USD/CHF spada. Każda osoba która gra na giełdzie ma swoje metody, swoje analizy i swoje momenty zajmowania pozycji.
Wydaje mi się, że w bieganiu powinno być podobnie. Chodzi mi więc o wymianę doświadczeń co do analizy wyników i sterowania, poprawiania ich. Każdy będzie miał swoje metody na zwiększanie nie wiem tempa, poprawiania wydolności, itd.
Chciałbym po prostu podpytać o najbardziej efektywne metody, sprawdzone przez Was samych. Nie wiem jednak czy temat nie powinien być w kategorii trening, jeśli tak to proszę admina o przesunięcie go.
Pulsometr, bieganie, mierzenie, konfiguracja urządzenia
to wszystko jest dla mnie wiadome. Co nie zrozumiałem z instrukcji wyczytałem w necie.
Pytanie moje dotyczy raczej tego co robicie po treningu. Co robicie z danymi z Waszego pulsometra? I nie chodzi mi o ich zrzut do jakiego programu
.
Nie każdy ma czas, żeby czytać stosy książek o lekkoatletyce i potem profesjonalnie zająć się odczytem, czy też analizą swoich wyników. W związku z tym, że ja tego czasu nie mam, a moja żona trener lekkoatletyki po AWF nie chce się ze mną w to bawić to uderzyłem do Was. Takie rozwiązanie najszybciej przyszło mi do głowy.
Poprawię się jeśli chodzi o mój pierwszy post z tego wątku i uszczegółowię trochę co miałem na myśli.
A mianowicie, nie chodzi mi o to co mierzy dany pulsometr, bo to będzie wynikało z jego funkcjonalności, ale o to które dane mierzycie i które dane ze sobą zestawiacie żeby wyciągać jakieś wnioski. Temat jest znacznie głębszy niż się wydaje.
To tak jak z korelacją par walutowych na giełdzie. Przykładowo jeśli para walutowa EUR/USD rośnie, to para USD/CHF spada. Każda osoba która gra na giełdzie ma swoje metody, swoje analizy i swoje momenty zajmowania pozycji.
Wydaje mi się, że w bieganiu powinno być podobnie. Chodzi mi więc o wymianę doświadczeń co do analizy wyników i sterowania, poprawiania ich. Każdy będzie miał swoje metody na zwiększanie nie wiem tempa, poprawiania wydolności, itd.
Chciałbym po prostu podpytać o najbardziej efektywne metody, sprawdzone przez Was samych. Nie wiem jednak czy temat nie powinien być w kategorii trening, jeśli tak to proszę admina o przesunięcie go.
Pulsometr, bieganie, mierzenie, konfiguracja urządzenia

Pytanie moje dotyczy raczej tego co robicie po treningu. Co robicie z danymi z Waszego pulsometra? I nie chodzi mi o ich zrzut do jakiego programu

Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 19:53 przez kongresmen, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: będzie 27.03.2011
- Kontakt:
A tak poza konkursem to część skoczków spadochronowych używa 305 do nawigacji przy niesprzyjających warunkach pogodowych.
Ludzie dzielą się na tych, co kochają bieganie i tych, co jeszcze nie wiedzą, że kochają bieganie.
- wolf1971
- Zaprawiony W Bojach
Zaloguj sie tutaj : http://connect.garmin.com/. Po treningu jak zgrasz dane (za pomoca Przeslij w prawym gornym rogu) bedziesz mial na stronie takie informacje: http://connect.garmin.com/activity/65776434. To akurat jest czesc gotowego planu treningowego pod konkretny wynik i pochodzi on ze strony Runners World http://www.runnersworld.co.uk/racing/rw ... /3275.html (wersja z dla HR Max).kongresmen pisze:Kapitano bomba to nie tak.
Pulsometr, bieganie, mierzenie, konfiguracja urządzeniato wszystko jest dla mnie wiadome. Co nie zrozumiałem z instrukcji wyczytałem w necie.
Pytanie moje dotyczy raczej tego co robicie po treningu. Co robicie z danymi z Waszego pulsometra? I nie chodzi mi o ich zrzut do jakiego programu.
Jak widzisz na GarminConnect wszystko jest wyszczegolnione, porusznie po stronie jest intuicyjne, instalacja sterownika także, mozesz a nawet musisz wprowadzic swoje parametry, prowadzisz rozne statystyki itp. Myślę, że sobie poradzisz

A co ja mierzę... W tym planie na ekranie głównym mam puls (taki plan treningowy) i odległość lub czas do końca etapu danego treningu. Oczywiście ekran możesz zaprogramować tak jak Ci się podoba (dokładniej chyba trzy kolejne ekrany na cztery rózne sposoby

Ostatnio zmieniony 31 sty 2011, 20:29 przez wolf1971, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
ja, jako, że używam zwykłego pulsometru, który pokazuje tylko puls, a dystans sprawdzam sobie na mapmyrun.com, to za wiele wniosków nie mogę z tego wyciągnąć. Jednak mając dane z kilku lat albo chociaż nawet kilku miesięcy, można jakieś wnioski wydobyć z intensywności treningu i osiągniętych wyników - czy faktycznie ostrzejszy trening (z wyższym pulsem) przyniósł jakieś pożądane efekty, w jakim zakresie trenując osiągam najlepsze wyniki, można też zobaczyć jak poprawia się moja kondycja - coraz lepsze czasy i niższy puls.kongresmen pisze:Pytanie moje dotyczy raczej tego co robicie po treningu. Co robicie z danymi z Waszego pulsometra? I nie chodzi mi o ich zrzut do jakiego programu.
Generalnie pulsometr służy mi do sprawdzania pulsu i trzymania się podczas treningu w pożądanym zakresie... chociaż ostatnio biegam bez pulsometru i dobrze mi z tym