Komentarz do artykułu Trening do Maratonu dla śr. zaawansowa

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Odradzam.
Wyjdzie Ci w sobotę stosunkowo intensywny trening a w niedzielę masz długi trening. Czyli dzień po dniu dwa stosunkowo mocne akcenty.
Nie gwarantuję, że zrobisz sobie krzywdę ale w niedzielę możesz być zbyt zmęczony na dobre bieganie i w najlepszym razie będziesz stał w miejscu (w przenośni).
PKO
kolo9876
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jest w ogóle sens robienia tego planu (ewentualnie do półmaratonu) zimą? (szczególnie, że ciężko może być z robieniem przebieżek) Nie lepiej, jak w planie M. Bartoszaka, biegać po parę, paręnaście kilometrów przez 2-3 miesiące w celu "wybiegania"? I dopiero na wiosne zacząć jakiś powazny plan.
Jestem początkującym biegaczem - biegam niecałe 5 miesięcy, zrobiłem ostanio 10 km w 50 min. Nie mam ambicji startu w zawodach (póki co); chciałbym tylko skonczyć plan do maratonu do końca czerwca.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Zgadza się, zima to nie jest dobry okres na intensywne treningi, zwłaszcza przy niskich temperaturach.
Można biegać dużo km ale przy -15 stopniach wchodzić np na 90% HRmax to już duże ryzyko.
kolo9876
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli na moim etapie zaawansowania bieganie 4 razy w tygodniu po 12 km, 10 km, 8 km i 15 km przez 2-3 miesiące jako baza do treningu martaońskiego to dobre rozwiązanie? Czy może jakoś zwiększyć dystanse?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bardzo dobre. Ale w jeśli będziesz czuł się dobrze to delikatnie zwiększaj dystans. Najlepiej wyznacz sobie jeden z treningów jako "długi bieg" i z tygodnia na tydzień dodawaj do niego 10-15% aż dojdziesz do 25 km na jednym treningu.
Ale to pod warunkiem, że będziesz czuł z tego przyjemność.
kolo9876
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czy po przymusowej pięciotygodniowej przerwie (operacja) robić ten plan w wersji dla początkujących, czy raczej bardziej ostrożnościowo jakiś do półmaratonu? Zacząłem biegać w sierpniu, na początku stycznia przebiegłem 10 km w 50 min, potem robiłem wybiegania - na najdłuższym doszedłem do 23 km. Przerwa kończy mi się 4 kwienia, potem mam 14 tygodni na bieganie do wyjazdu na wakacje.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale kiedy masz półmaraton?
kolo9876
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie planowałem żadnego startu, właśnie z powodu tej choroby. Do ok. 11 lipca chciałbym skończyć plan, a przygotowywać się ewentualnie po wakacjach, do zawodów w przyszłym roku. Pytanie tylko, czy w mojej sytuacji teraz lepszy byłby ten do maratonu, czy do połówki?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No i co po 11 lipca?
kolo9876
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Bo wtedy mam wakacje:), a ich specyfika polega na tym, że niezbyt możliwy jest regularny trening. Zresztą to nieważne; kwestia - czy lepszy dla mnie byłby trening do maratonu, czy lepiej ostrożniej - do półmaratonu. Słyszałem opinie, że trening maratoński lepiej rozpocząć po ok. 2 latach regularnego biegania, tym bardziej, że ja jeszcze miałem przerwę; z drugiej strony czytałem też, że można rozpocząć spokojnie wcześniej. I stąd moje pytanie, który plan lepszy.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

W takim razie nie ma znaczenia który plan zrobisz.
kolo9876
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak myślałem wcześniej i planowałem zrobić ten plan. Teraz tylko pytałem, bo nie wiedziałem, czy po takiej przerwie dam radę zrobić ten maratoński. Mam nadzieję, że jakoś będzie. Pozdrawiam i dzięki :)
pit73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:16
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam zapytanie dotyczace planu terningowego dla sredniozaawansowanych - przygotowanie do maratonu (14 tygodni, 4 razy w tygodniu).

Biegam juz 1,5 roku - srednio 30-40 km na tydzien, 3-4 razy w tygodniu.
Przez ostatnie 3 miesiace - marzec - maj minimum 40 km na tydzien, zawsze 4 razy w tygodniu. W czerwcu troche mniej. Moje zyciowki to 46 min na 10 km i 1:45 min w polmaratonie w marcu tego roku. Jednak 1,5 miesiaca temu pobieglem na treningu 10 km w 45 min (test) a 18,5 km ze srednim tempem 4:37 min na km (test). W maratonie nie startowalem.

Wybralem plan przygotowan do maratonu - wersja dla sredniozaawansowanych 14 tygodni, 4 razy w tygodniu. Bardziej ambitnego planu 5-6 razy w tygodniu nie wybralem bo obawiam sie ze czasowo nie dam rady w tygodniu tyle dni wygospodarowac.

Moim marzeniem w maratonie jest czas 3:30 - 3:40. Pytanie czy przy takim planie jestem w stanie ten czas zrealizowac ? Wiem ze zalezy to tylko ode mnie ale chcialem sie poradzic jak moze troche zmodyfikowac wybrany przeze mnie plan zeby miec wieksze szanse na taki czas.... ? Czy jest to w ogole mozliwe przy tak lekkim planie treningowym ?
Zastanawiam sie takze nad samym planem - dystanse zaznaczone w planie 50, 60 min biegam w takim samym tempie jak treningi w TM - ok. 5 min / km (moze treningi okreslone czasowo powinienem biegac wolniej ?) a moze treningi w TM powinny byc szybsze - 4:50 min na km ?
A moze w kocu powinienem sie skupic na niedzieli i niedzielne treningi powinienem robic w tempie 5 min/km - czyli moim przewidywanym tempie maratonu a reszte treningow w tygodniu biegac wolniej ?

Prosze o rade jak zwiekszyc swoje szanse w maratonie na czas 3:30 - 3:40 ? A moze to za ambitny plan jak na pierwszy raz ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

To Ty się mnie mailowo (czy na PW) pytałeś?
Z tego co pamiętam pisałem Ci że już teraz jesteś na 3:30 tylko się musisz nauczyć trzymać tą intensywność przez długi czas.
Powinieneś zrobić sobie porządny test bo biegasz z tempami spod dużego palca.
Awatar użytkownika
darek12
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:20
Życiówka w maratonie: 03:46:20
Kontakt:

Nieprzeczytany post

witam
mam zamiar na wiosnę pobiec swój pierwszy maraton
trochę czasu minęło od ostatniego postu, czy ktoś zrealizował ten plan i przebiegł maraton?
plany planami, ale nie ma to jak opinie praktyków.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ