Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

stepow
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie potwierdzam, mnie licznik rowerowy, GPS Garmin Vista i footpod, pokazuje na tej samej trasie bardzo podobny dystans. Różnica jest niewielka, na tyle mała że darowałem sobie kalibrację footpoda. Do amatorskiego treningu wystarczy z powodzeniem. Do bardzo dokładnych pomiarów w terenie żaden z tych przyrządów się nie nadaje.
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
Kiprun
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Również zaprzeczam! mam FP skalibrowanego po bieżni a w tatrzańskim biegu pod góre (bieg na Kasprowy wierch) pokazał mi dokładnie taki dystans jak miał pokazać!
do tego trenuje w raczej pagórkowatym terenie i też nie mam problemów z niedokładnym pomiarem...
bba
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Zróbcie trening interwałowy na dystansie powiedzmy 400 m. Zobaczycie co Wam powychodzi. Ja zachwycony nie jestem. Zmiana prędkości niestety w znaczący sposób wpływa na pomiar. A może jestem szczególnym przypadkiem :ech: .
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

bba pisze:Zróbcie trening interwałowy na dystansie powiedzmy 400 m. Zobaczycie co Wam powychodzi. Ja zachwycony nie jestem. Zmiana prędkości niestety w znaczący sposób wpływa na pomiar. A może jestem szczególnym przypadkiem :ech: .
Przecież treningi biegnę w innym tempie niż zawody... a te zawody raczej szedłem :) tzn 8.5km w ponad 1.30h nom spot pod górę i wyszło mi tyle co org wyliczył...
a jak biegam z różnymi prędkościami treningi to różnice są minimalne, tak jakbym po prostu gdzieś ściął lub wydłużył zakręt.. ja jestem mega zadowolony z tego sprzętu
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bba pisze:Zróbcie trening interwałowy na dystansie powiedzmy 400 m. Zobaczycie co Wam powychodzi. Ja zachwycony nie jestem. Zmiana prędkości niestety w znaczący sposób wpływa na pomiar. A może jestem szczególnym przypadkiem :ech: .
absolutnie nie jesteś
mam swojego FP skalibrowanego pod EASY (~4:40) a biegnąc na zawodach dwukrotnie 5,2km wyszło takie coś:
1) 5,51km przy tempie 3:48
2) 5,75km przy tempie 3:59

A kalibrować FP każdorazowo przy zmianie prędkości to trochę głupie, stąd patrząc przy większym tempie na zegarek robię sobie poprawkę circa about .......

Mając tą wiedzę teraz drugi raz bym footpoda nie kupił
Awatar użytkownika
AkiTigra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:40
Życiówka w maratonie: 5:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na biegu sylwestrowym w Trzebincy 10km - Garmin 310XT z FP wyliczył 10.03km. średnie tempo 5.40min/km. Pod górkę wolniej, z górki szybciej. kalibrowałem na jakiejś pętli w parku zaraz po zakupiepare mięsięcy temu. Więc może 60 ma jakiś feler albo inny algorytm liczenia dystansu z FP?
Obrazek
bba
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W sumie ten FP to mniej istotny szczegół, przydaje się do pomiaru kadencji. Poza tym też jestem z garmina zadowolony.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Maurice pisze:
bba pisze:... A może jestem szczególnym przypadkiem :ech: .
absolutnie nie jesteś
mam swojego FP skalibrowanego pod EASY (~4:40) a biegnąc na zawodach dwukrotnie 5,2km wyszło takie coś:
1) 5,51km przy tempie 3:48
2) 5,75km przy tempie 3:59
Wydaje mi się, że dużo większe znaczenie niż 11''/km różnicy miało to, że za drugim razem biegłeś po bardzo śliskim podłożu i noga inaczej pracowała.

Z moich doświadczeń wynika, że na pomiar fp największe znaczenie ma właśnie podłoże i nachylenie (bardzo słabo się sprawował podczas biegania w górach) choć i szybkość biegu nie jest bez znaczenia.
Krzysiek
mirwena
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: jakim maratonie?

Nieprzeczytany post

Ja mam pytanie technicne, czy da sie skalibrować foodpada oraz pas napiersiowy z innymi urządzeniami niż FR60?
Awatar użytkownika
AkiTigra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:40
Życiówka w maratonie: 5:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mirwena pisze:Ja mam pytanie technicne, czy da sie skalibrować foodpada oraz pas napiersiowy z innymi urządzeniami niż FR60?
Ze wszystkimi urządzeniami z protokołem ANT+ o ile przewidują obsługę takiego akcesorium.
Obrazek
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdzieś czytałem na forum Garmina, że czujniki zbierają dane 4 razy na sekundę, przynajmniej raz na sekundę przesyłają do zegarka, a wartość zapisywana w pliku to średnia z ostatnich 5 sekund. Nie pamiętam tylko czy to było konkretnie do 60tki.
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W kwestii dokładności - dzisiejsze zawody, footpod bez kalibracji.

Puchar Bielan na dystansie 5km - nic nie ścinane, średnie tempo 4:30, ostry finish (poniżej 3:00), wynik na mecie? 5,00km !!

Bieg Chomiczówki na dystansie 15km - j.w. nawet powiedziałbym, że 'szerzej' bo biegłem na luzie, tempo 5:15, wynik 15,160km.

Jak to ma być niedokładny pomiar to mi to nie przeszkadza zupełnie ;)
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja też sprawdzałem dokładność FP, wyszło że na trasie 15400m pokazał 15050m czyli błąd u mnie to 2% (a nie kalibrowałem go, możliwe że błąd jest jeszcze mniejszy a różnica po cżęści wynika też z tego że na mapmyrun nie da się trasy przeprowadzić idealnie krok w krok)
Krzysq
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Santiago pisze: słyszałem, że garmin zapowiedział, że ich paski od pulsometrów źle działają gdy się ma techniczną odzież, złe są wskazania, przekłamania rzędu do 240bpm przy truchcie
być może nie każdy garmin ma wadliwy pasek puslometru
Osobiście mam techniczną koszulkę narzuconą na pasek od 310xt i nie zauważyłem nigdy skoku do 240bpm. Kwestia egzemplarza ;)
stepow
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ponad rok eksploatacji z różnego rodzaju koszulkami i (czasem) kilkoma warstwami ubrań technicznych i żadnych dziwnych odczytów pulsu.

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
ODPOWIEDZ