Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Nie potwierdzam, mnie licznik rowerowy, GPS Garmin Vista i footpod, pokazuje na tej samej trasie bardzo podobny dystans. Różnica jest niewielka, na tyle mała że darowałem sobie kalibrację footpoda. Do amatorskiego treningu wystarczy z powodzeniem. Do bardzo dokładnych pomiarów w terenie żaden z tych przyrządów się nie nadaje.
Marek, Wrocław
http://www.stepow.net/
- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Również zaprzeczam! mam FP skalibrowanego po bieżni a w tatrzańskim biegu pod góre (bieg na Kasprowy wierch) pokazał mi dokładnie taki dystans jak miał pokazać!
do tego trenuje w raczej pagórkowatym terenie i też nie mam problemów z niedokładnym pomiarem...
do tego trenuje w raczej pagórkowatym terenie i też nie mam problemów z niedokładnym pomiarem...
-
- Stary Wyga
Zróbcie trening interwałowy na dystansie powiedzmy 400 m. Zobaczycie co Wam powychodzi. Ja zachwycony nie jestem. Zmiana prędkości niestety w znaczący sposób wpływa na pomiar. A może jestem szczególnym przypadkiem
.

- Raul7
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
- Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...
Przecież treningi biegnę w innym tempie niż zawody... a te zawody raczej szedłembba pisze:Zróbcie trening interwałowy na dystansie powiedzmy 400 m. Zobaczycie co Wam powychodzi. Ja zachwycony nie jestem. Zmiana prędkości niestety w znaczący sposób wpływa na pomiar. A może jestem szczególnym przypadkiem.

a jak biegam z różnymi prędkościami treningi to różnice są minimalne, tak jakbym po prostu gdzieś ściął lub wydłużył zakręt.. ja jestem mega zadowolony z tego sprzętu
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:59
- Życiówka w maratonie: 2:38:40
- Kontakt:
absolutnie nie jesteśbba pisze:Zróbcie trening interwałowy na dystansie powiedzmy 400 m. Zobaczycie co Wam powychodzi. Ja zachwycony nie jestem. Zmiana prędkości niestety w znaczący sposób wpływa na pomiar. A może jestem szczególnym przypadkiem.
mam swojego FP skalibrowanego pod EASY (~4:40) a biegnąc na zawodach dwukrotnie 5,2km wyszło takie coś:
1) 5,51km przy tempie 3:48
2) 5,75km przy tempie 3:59
A kalibrować FP każdorazowo przy zmianie prędkości to trochę głupie, stąd patrząc przy większym tempie na zegarek robię sobie poprawkę circa about .......
Mając tą wiedzę teraz drugi raz bym footpoda nie kupił
- AkiTigra
- Wyga
- Życiówka na 10k: 56:40
- Życiówka w maratonie: 5:15
- Kontakt:
- Buniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:35
- Życiówka w maratonie: 2:57:09
Wydaje mi się, że dużo większe znaczenie niż 11''/km różnicy miało to, że za drugim razem biegłeś po bardzo śliskim podłożu i noga inaczej pracowała.Maurice pisze:absolutnie nie jesteśbba pisze:... A może jestem szczególnym przypadkiem.
mam swojego FP skalibrowanego pod EASY (~4:40) a biegnąc na zawodach dwukrotnie 5,2km wyszło takie coś:
1) 5,51km przy tempie 3:48
2) 5,75km przy tempie 3:59
Z moich doświadczeń wynika, że na pomiar fp największe znaczenie ma właśnie podłoże i nachylenie (bardzo słabo się sprawował podczas biegania w górach) choć i szybkość biegu nie jest bez znaczenia.
Krzysiek
- AkiTigra
- Wyga
- Życiówka na 10k: 56:40
- Życiówka w maratonie: 5:15
- Kontakt:
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
Gdzieś czytałem na forum Garmina, że czujniki zbierają dane 4 razy na sekundę, przynajmniej raz na sekundę przesyłają do zegarka, a wartość zapisywana w pliku to średnia z ostatnich 5 sekund. Nie pamiętam tylko czy to było konkretnie do 60tki.
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
W kwestii dokładności - dzisiejsze zawody, footpod bez kalibracji.
Puchar Bielan na dystansie 5km - nic nie ścinane, średnie tempo 4:30, ostry finish (poniżej 3:00), wynik na mecie? 5,00km !!
Bieg Chomiczówki na dystansie 15km - j.w. nawet powiedziałbym, że 'szerzej' bo biegłem na luzie, tempo 5:15, wynik 15,160km.
Jak to ma być niedokładny pomiar to mi to nie przeszkadza zupełnie
Puchar Bielan na dystansie 5km - nic nie ścinane, średnie tempo 4:30, ostry finish (poniżej 3:00), wynik na mecie? 5,00km !!
Bieg Chomiczówki na dystansie 15km - j.w. nawet powiedziałbym, że 'szerzej' bo biegłem na luzie, tempo 5:15, wynik 15,160km.
Jak to ma być niedokładny pomiar to mi to nie przeszkadza zupełnie

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Ja też sprawdzałem dokładność FP, wyszło że na trasie 15400m pokazał 15050m czyli błąd u mnie to 2% (a nie kalibrowałem go, możliwe że błąd jest jeszcze mniejszy a różnica po cżęści wynika też z tego że na mapmyrun nie da się trasy przeprowadzić idealnie krok w krok)
-
- Wyga
Osobiście mam techniczną koszulkę narzuconą na pasek od 310xt i nie zauważyłem nigdy skoku do 240bpm. Kwestia egzemplarzaSantiago pisze: słyszałem, że garmin zapowiedział, że ich paski od pulsometrów źle działają gdy się ma techniczną odzież, złe są wskazania, przekłamania rzędu do 240bpm przy truchcie
być może nie każdy garmin ma wadliwy pasek puslometru

-
- Wyga
- Kontakt:
Ponad rok eksploatacji z różnego rodzaju koszulkami i (czasem) kilkoma warstwami ubrań technicznych i żadnych dziwnych odczytów pulsu.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Marek, Wrocław