mareksul pisze:Witam,
Nabyłem garmina60, z myślą o rozwijaniu się. Na dzień dzisiejszy biegam interwałami 40min 70-75% + 20/30s przebieżki 8-10powtórzeń.Biegam 3/tydz
Niestety robię zbyt ciężkie treningi i organizm nie regeneruje się, mam pulsometr ale nie wiem jak mam go użyć i jak ustawić.
Wiem, że wykazuję się ignorancją ale technicznie nie ogarniam sprzętu.
Chciałbym aby pulsometr pilnował tętna, dawał sygnał kiedy go przekroczę, gdy przyspieszam dawał sygnał że minęło 20s i abym widział jakie mam tętno w trakcie przyśpieszania.
Czy pulsometr muszę jakoś kalibrować ze swoim tętnem?
Pozdrawiam
Marek
Maurice pisze:bez urazy, ale instrukcja jest prosta jak konstrukcja cepa
jesli nie masz w wersji papierowej poszukaj elektronicznej
mareksul pisze:Maurice daruj sobie pyszałkowate posty, czy to jest forum dla wszystko wiedzących czy też poczatkujacych?
Pewnych rzeczy nie pojmuję, bo nigdy nie miałem z nimi doczynienia, spodziewałem się wsparcia.
pozdrawiam
Marek
Marku drogi, a zajrzałeś do instrukcji ?
Pierwsza kwestia to uświadom sobie że to może w niewłaściwie dobranym treningu leży przyczyna słabej regeneracji.
Po drugie poczytaj trochę o różnych bodźcach treningowych to będziesz już miał wiedzę "jakiego tętna ma pulsometr pilnować". Warto też wiedzieć czym jest tętno maksymalne, a jeśli nigdy nie miałeś okazji go zmierzyć, przybliżoną wartość otrzymasz ze wzorów (np. 220 minus wiek)
MODE-TRAINING-ALERTS-HR-ON --> tam znajdziesz alarm na zakres pulsu, który samemu określasz (CUSTOM)
Przykładowo masz HRmax 200
Chcesz wykonać trening aerobowy w I zakresie (BC1, OWB1, WB1, EASY, BIEG SPOKOJNY) czyli poruszać się w zakresie 65-74% HRmax
Zatem powinieneś biec w przedziale 130-150bpm (bits per minute) i taki sobie ustaw alarm
Gdy puls spadnie poniżej 130 usłyszysz sygnał (4krótkie dźwięki ostatni niski). Powracając do swojego zakresu usłyszysz inny sygnał (chyba 2 krótkie dźwięki). Przekraczając górną granicę pulsu usłyszysz 4 dźwięki (ostatni wysoki). Gdy wrócisz we właściwe zakresy ponownie usłyszysz inny sygnał (chyba 2 krótkie dźwięki).
Nie bardzo rozumiem zapis: biegam interwałami 40min 70-75% + 20/30s przebieżki 8-10powtórzeń.Biegam 3/tydz
Czy jest to 8x (40minut biegu spokojnego + przebieżka) ?
Czyli biegasz jednorazowo ponad 5godzin, 3x w tygodniu?
Jak chcesz wplatać przebieżki w bieg ciągły to jeśli koniecznie chcesz aby zegarek informował o minięciu 20sekund ustaw sobie interwały
TRAINING-INTERVALS
Pulsometru się nie kalibruje. Jeśli zakupiłeś zegarek wraz z pasem napiersiowym to urządzenia te są już ze sobą sparowane i po założeniu pasa powinieneś mieć aktualny odczyt pulsu (o ile ustawiłeś to na stronach treningowych)
SETTINGS-SPORT-RUN-TRAINING PAGES
Jeśli jednak urządzenia były kupione oddzielnie należy je ze sobą sparować.
SETTINGS-SPORT-RUN-HR-ON
Moja odpowiedź nie miała być pyszałkowata, chciałem Cię zmobilizować do sięgnięcia po instrukcję, która sporo rzeczy rozjaśnia.
Pozdrawiam