Garmin FORERUNNER 60 HR/FP - garść informacji

Awatar użytkownika
AkiTigra
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 56:40
Życiówka w maratonie: 5:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kisio pisze:Ja mam odwrotny problem. Tzn. może nie problem ale dziwny objaw. Przykładowo biegnę BS, na początku wiadomo tętno trochę wyższe, po jakimś czasie stabilizuje się gdzieś ok. 140. Ale miałem już dwa albo trzy treningi gdzie tętno w pierwszych kilku minutach było w zakresie 190-220! Tempo cały czas takie samo, na początku skok gdzieś w okolice zawału, utrzymuje się tak przez ok. 5 minut po czym dość szybko spada do 140 i tak już zostaje.

Czy to normalne? ;)
Normalne. Wczoraj miałem na rowerze tętno 219 podczas odpoczynku.
1. Słaba bateria - wymienić
2. Elektryzujące ciuchy - płukać z płynem K
3. Sucha skóra - napluć na elektrody (ewentualnie zastosować wodę lub żel do usg)
Obrazek
Kiprun
Awatar użytkownika
pitu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 48:42
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

@pixos: Dzięki! Nie wpadłem na to, a przecież to całkiem logiczne wyjaśnienie!
@AkiTigra: Pomysł z pluciem na elektrody jest odjazdowy i wzbudził spore kontrowersje ;) Choć z drugiej strony lepiej napluć na elektrody niż je, ekhm, lizać :hahaha:

Dzięki i do zobaczenia na trasach!
Nulla dies sine linea!
Duncan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

widze że nikt nie chce mi odpowiedzieć na pytania z poprzedniej strony a ja mam nowe: czy jak pokazuje mi kadencje np 90 to mam to mnożyć razy dwa bo pokazuje tylko ile wykonała noga z czujką?
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

Z kadencją 180 kroków na min to można już jechać na Olimpiadę...
Nie nie trzeba mnożyć. Jeżeli pokazuje 90 to jest te 90

pozdro
Obrazek

Run first, train later...
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

CríostóirSweeney pisze:Z kadencją 180 kroków na min to można już jechać na Olimpiadę...
Nie nie trzeba mnożyć. Jeżeli pokazuje 90 to jest te 90

pozdro
Jeśli z kadencją 90 robię 3:50 to ile będę biegł z kadencją 180? ;)
mareksul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Maurice daruj sobie pyszałkowate posty, czy to jest forum dla wszystko wiedzących czy też poczatkujacych?
Pewnych rzeczy nie pojmuję, bo nigdy nie miałem z nimi doczynienia, spodziewałem się wsparcia.

pozdrawiam
Marek
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

kisio pisze:Ja mam odwrotny problem. Tzn. może nie problem ale dziwny objaw. Przykładowo biegnę BS, na początku wiadomo tętno trochę wyższe, po jakimś czasie stabilizuje się gdzieś ok. 140. Ale miałem już dwa albo trzy treningi gdzie tętno w pierwszych kilku minutach było w zakresie 190-220! Tempo cały czas takie samo, na początku skok gdzieś w okolice zawału, utrzymuje się tak przez ok. 5 minut po czym dość szybko spada do 140 i tak już zostaje.

Czy to normalne? ;)
U mnie tak się trafia ale szybko zauważyłem ,że przy jednej z kurtek, jakoś widocznie zbiera ładunki, po kilku chwilach się wszystko uspokaja
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mareksul pisze:Witam,
Nabyłem garmina60, z myślą o rozwijaniu się. Na dzień dzisiejszy biegam interwałami 40min 70-75% + 20/30s przebieżki 8-10powtórzeń.Biegam 3/tydz
Niestety robię zbyt ciężkie treningi i organizm nie regeneruje się, mam pulsometr ale nie wiem jak mam go użyć i jak ustawić.
Wiem, że wykazuję się ignorancją ale technicznie nie ogarniam sprzętu.
Chciałbym aby pulsometr pilnował tętna, dawał sygnał kiedy go przekroczę, gdy przyspieszam dawał sygnał że minęło 20s i abym widział jakie mam tętno w trakcie przyśpieszania.
Czy pulsometr muszę jakoś kalibrować ze swoim tętnem?
Pozdrawiam
Marek
Maurice pisze:bez urazy, ale instrukcja jest prosta jak konstrukcja cepa
jesli nie masz w wersji papierowej poszukaj elektronicznej
mareksul pisze:Maurice daruj sobie pyszałkowate posty, czy to jest forum dla wszystko wiedzących czy też poczatkujacych?
Pewnych rzeczy nie pojmuję, bo nigdy nie miałem z nimi doczynienia, spodziewałem się wsparcia.
pozdrawiam
Marek
Marku drogi, a zajrzałeś do instrukcji ?
Pierwsza kwestia to uświadom sobie że to może w niewłaściwie dobranym treningu leży przyczyna słabej regeneracji.
Po drugie poczytaj trochę o różnych bodźcach treningowych to będziesz już miał wiedzę "jakiego tętna ma pulsometr pilnować". Warto też wiedzieć czym jest tętno maksymalne, a jeśli nigdy nie miałeś okazji go zmierzyć, przybliżoną wartość otrzymasz ze wzorów (np. 220 minus wiek)

MODE-TRAINING-ALERTS-HR-ON --> tam znajdziesz alarm na zakres pulsu, który samemu określasz (CUSTOM)
Przykładowo masz HRmax 200
Chcesz wykonać trening aerobowy w I zakresie (BC1, OWB1, WB1, EASY, BIEG SPOKOJNY) czyli poruszać się w zakresie 65-74% HRmax
Zatem powinieneś biec w przedziale 130-150bpm (bits per minute) i taki sobie ustaw alarm
Gdy puls spadnie poniżej 130 usłyszysz sygnał (4krótkie dźwięki ostatni niski). Powracając do swojego zakresu usłyszysz inny sygnał (chyba 2 krótkie dźwięki). Przekraczając górną granicę pulsu usłyszysz 4 dźwięki (ostatni wysoki). Gdy wrócisz we właściwe zakresy ponownie usłyszysz inny sygnał (chyba 2 krótkie dźwięki).

Nie bardzo rozumiem zapis: biegam interwałami 40min 70-75% + 20/30s przebieżki 8-10powtórzeń.Biegam 3/tydz
Czy jest to 8x (40minut biegu spokojnego + przebieżka) ?
Czyli biegasz jednorazowo ponad 5godzin, 3x w tygodniu?
Jak chcesz wplatać przebieżki w bieg ciągły to jeśli koniecznie chcesz aby zegarek informował o minięciu 20sekund ustaw sobie interwały
TRAINING-INTERVALS

Pulsometru się nie kalibruje. Jeśli zakupiłeś zegarek wraz z pasem napiersiowym to urządzenia te są już ze sobą sparowane i po założeniu pasa powinieneś mieć aktualny odczyt pulsu (o ile ustawiłeś to na stronach treningowych)
SETTINGS-SPORT-RUN-TRAINING PAGES
Jeśli jednak urządzenia były kupione oddzielnie należy je ze sobą sparować.
SETTINGS-SPORT-RUN-HR-ON

Moja odpowiedź nie miała być pyszałkowata, chciałem Cię zmobilizować do sięgnięcia po instrukcję, która sporo rzeczy rozjaśnia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Dobra a da sie zrobić coś takiego?:
Interwały można zrobić tylko na czas lub dystans
a mi potrzeba na to i na to..
mianowicie: musze biec przed 1km tempem 4.20//km i jedna min spoczynku
ale próbowałem ustawić ALERT żeby sie darł jak zejde poniżej 4.20/km ale nie drze sie! chyba nie działają alerty pace jak sie ma włączone intervały...
czy działają a ja nie umiem ustawić??
bo tak moge albo jeden km ustawić i tempo na czuja albo 4.20min i dalej tempo na czuja..
zgadza sie? czy nie wiem o czymś co można zrobić a ja tego zrobić nie umiem?
Maurice
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:59
Życiówka w maratonie: 2:38:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja ustawiam interval na dystans, a rest na czas
i obowiazkowo A LAP PACE na stronie treningowej i kontrolnie zerkam co 200-300metrow i wiem czy wczułem sie w tempo czy trzeba przyspieszyc/zwolnic

alarmy na tempo w 60-tce sa kiepsciutkie bo tycza sie tylko tempa chwilowego a nie sredniego, a to chwilowe jest zawsze dynamiczne, nie jestesmy cyborgami
Awatar użytkownika
kisio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Alarmy nie działają w trakcie sesji interwałowych.
mareksul
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki Maurice za odpowiedź, możesz mi wierzyć na słowo, nie jestem typem człowieka który czeka na gotowce :usmiech:

A wracając do zegarka, to chyba przy interwałach inne alarmy się nie włączają.
Przy ustawieniu tej opcji, nie mam sygnału w jakim jestem zakresie pulsu, a gdy ustawię zegarek na licznik pulsu, to po alarmie przynależnym do interwału pokazuje się automatycznie stoper odliczający kolejną przerwę lub przyśpieszenie.
Jest to trochę kłopotliwe, zważywszy że biegam gdy już jest ciemno i manipulowanie przy ustawieniach jest trudniejsze.

Pozdrawiam
Marek
Ostatnio zmieniony 09 sty 2011, 14:38 przez mareksul, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Raul7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: Trójka z przodu :P
Życiówka w maratonie: Trójka z przodu...

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:i jak wirtualny partner się sprawuje w tym zegarku ?
Jak dla mnie super...
marcinfock
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 3:45:30

Nieprzeczytany post

Witam!
A jak dokładność pomiaru footpod'a wypada w górach?Czy częsta zmiana poziomu n.p.m. ma wpływ na dokładność pomiaru?
bba
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dokładność pomiaru footpod'a jest kiepska bez względu na zmianę poziomu n.m.p. i inne okoliczności. Chyba, że zrobisz kalibrację dla konkretnej prędkości i podłoża i będziesz się potem tego trzymał.
ODPOWIEDZ